Projektas „I Love Palanga“ kultūrą miestui atnešė ant padėklo

Poilsis Palangoje apipintas stereotipais. Tai – ir didžiulės, neretai išpūstos kainos, ir perpildyti paplūdimiai, gamtinius reikalus kopose atliekantis jaunimas, iš kiekvienos kavinės rėkianti rusiška muzika, ir prastas kultūrinis kurorto lygis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Aug 10, 2012, 11:06 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:19 AM

Meninis judėjimas „I Love Palanga“ Palangos skulptūrų parką pavertė kultūriniu kurorto traukos centru. Iš pramoninių medžio palečių suręsta erdvė tapo ryškia atsvara masėms pataikaujančiam verslui.

Judėjimas „I Love Palanga“ į kurortą „atsikraustė“ tik šiemet. Tiksliau – pagaliau ryžosi tai padaryti. Į daugelį „I Love“ logotipų panašus projekto ženklas savo pavadinime iškelia meilės Palangai klausimą – jei myli, keisk ją į tokią, kokią pats norėtum matyti.

Palangos ateičiai neabejingas idėjos autorius, projektą vykdančios VšĮ "Mažoji fiesta" vadovas Valdas Puidokas, ant kojų pastatęs ir Klaipėdoje veikiantį „Švyturio menų doką“, kurį laiką svarstė galimybę mieste sukurti erdvę, pritaikytą ne tik masiniam skoniui.

Vyriškio galvoje tai buvo pieva, kurioje menas susipintų su aplinka, o čia užsukę žmonės gautų šį tą naudingesnio ir intelektualesnio nei J. Basanavičiaus gatvės šurmulį.

Liepos pradžioje ši vieta priminė medinių palečių sandėlį. Iš, atrodo, niekur nepritaikomų daiktų buvo sukurta visa erdvė – baras, sėdimos vietos, takai. Šiandien čia galima gauti visą rinkinį renginių. Sėdint ant pievos skulptūrų apsupty.

Toks ir yra šios iniciatyvos autoriaus sumanymas: viską atnešti ant padėklo – kiną, poeziją, spektaklius, muziką, keliones, o gal ir nuotaiką. Niekam nepataikaujant.

Sutartis – 2 metams

Leidimą pagyvinti Skulptūrų parko pievą V. Puidokas iš Palangos miesto savivaldybės gavo 2 metams. Su sąlyga, kad pieva pritaps prie miesto atmosferos ir sukurs jaukią kultūrinę terpę.

„Tą patį projektą man būtų lengviau įgyvendinti kad ir Vilniuje, tačiau tokios vietos reikėjo Palangai. Mes čia gyvename, asmeniškai susiduriame su klausimu, ką čia veikti. Alternatyvų nedaug - „Vandenis“ ir „Ramybė“, - ko tikėtis Palangoje, apibūdino pašnekovas. - Ši vieta – tai ir kavinė, ir kultūrinis centras, ir vieta viešai diskusijai.

Neseniai čia koncertavo „Garbanotas bosistas“, prieš kelias dienas vyko Indijos kultūrai skirti renginiai. Rodome ir nekomercinį kiną. Rengiame dainuojamosios poezijos vakarus. Norime aprėpti kuo daugiau kultūrinių veiklų ir visuomeninių iniciatyvų. Praktiką čia atlieka Vytauto Didžiojo universiteto Kūrybinių industrijų specialybės magistrai.“

Laukia renesansas 

Monotoniška. Taip Palangą apibūdina „I Love Palanga“ kūrėjas. Jis neslepia, kad kurortui jau seniai reikėjo atsvaros masiniam skoniui pritaikytoms pramogoms. Jei yra galimybė keisti miesto įvaizdį, jie tuo ir naudojasi.

VšĮ "Mažoji fiesta" vadovas pasakoja, kad į pievą ateina ir mamos su vaikais, ir jaunimas, ir į Palangą užsukę užsieniečiai. Dienos metu čia daugiausia šeimų, vakarais – teigiamai nusiteikusių jaunų žmonių. Kompanija vengrų laiką čia leido tris dienas.

„Jei nebūtume jūsų atradę, iš Palangos paspruktume“, - pareiškė vyrukai. Tokia atsiliepimai, pasak V. Puidoko, verčia tikėti, kad Palangoje esama žmonių, kuriems reikia kūrybingai nuteikiančios, neįpareigojančios, laisvos erdvės.

Pašnekovas užsimena, kad Palangos ateitis – jos politikų rankose: „Viskas priklausys nuo to, kokią miesto viziją jie sukurs. Ar tai bus laikinas verslo inkubatorius, ar kultūros židinys? Tikiu, kad jos laukia renesansas. Jei pokyčius pradėjome mes, galbūt netrukus prie jų prisijungs dar kažkas. Taip susiformuos būrys šio miesto kasdienybei, atmosferai neabejingų žmonių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.