„Žaliųjų europiečių atostogų 2012” akiratyje - atsinaujinantys energijos šaltiniai

Šį penktadienį pajūryje prasidėjo „Žaliųjų europiečių atostogų“ šešių dienų renginių maratonas. Jau penktus metus rengiamo projekto tikslas – atkreipti gyventojų dėmesį į aplinkos tausojimo svarbą. Į Palangos miesto aikštę susirinkę žmonės galėjo stebėti, kaip veikia jaunųjų mokslininkų išrasta buitinė regeneracinė elektrinė ir elektrinis dviratis gamina elektros energiją. Tai – tik keletas išradimų, skirti susipažinti su atsinaujinančiais energijos šaltiniais.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Aug 12, 2012, 10:45 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:28 AM

Edukaciniai užsiėmimai, konkursai, „Žalioji laboratorija“, vaidinimai, koncertai ir kiti nemokami renginiai vyks Palangoje rugpjūčio 10-13 dienomis ir Klaipėdoje rugpjūčio 14-15 dienomis nuo 18 iki 22 val.

Projekto iniciatoriai ir organizatoriai – Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, Europos Parlamento informacijos biuras ir LR užsienio reikalų ministerija.

„Būtina kalbėtis apie tai, kad yra klimato kaita ir kokią įtaką mūsų gyvenimams ji gali turėti. Stengiamės ugdyti teisingą požiūrį į gamtą ir vartojimą“, - tikina Europos Komisijos atstovybės Lietuvos atstovė Gražina Saltonienė.

Ateitis – jaunųjų rankose

Jaunasis mokslininkas Marius Jančiauskas, Trakų Vokės vidurinės mookyklos moksleivis į Palangą atsivežė kartu su bendraminčiais suprojektuotą buitinę kogeneracinę elektrinę. Šis prietaisas ne tik gali šildyti namą, bet ir gaminti jam elektros energiją.

„Ji gali būti naudojama individualiuose namuose, sodybose, toliau nuo civilizacijos nutolusiuose vienkiemiuose. Naudojant tokį įrenginį galima nepirkti elektros iš didžiųjų jos gamintojų“, - tikina jaunųjų išradėjų būrelio narys.

Kol kas šiuo įrenginiu nėra prekiaujama, bet jaunasis mokslininkas tikisi, kad netrukus prasidės masinė jo gamyba: „Jo savikaina yra 20 tūkstančių litų, bet jei gamintume jį didesniais kiekiais, kaina atitinkamai sumažėtų.“

Taip Marius tikina skatinantis žmones dažniau susimąstyti apie alternatyviuosius energijos šaltinius ir jų privalumus.

„Nafta juk kažkada baigsis“, - šypsodamasis taria jaunuolis.

Už "žaliąją" energiją

„Žaliosios europiečių atostogos“ jau tampa svarbia ekologinio sąmoningumo formavimo tradicija mūsų šalyje, - sako Giedrius Sudikas, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas. - Šiais metais pajūrio gyventojus ir poilsiautojus kviesime susipažinti su atsinaujinančių energijos šaltinių teikiamomis galimybėmis, atliekų rūšiavimo privalumais, teiksime patarimus, kaip išsirinkti ekologiškus produktus.“

Renginiai prasidėjo penktadienį, rugpjūčio 10 dieną, Palangos miesto centrinėje aikštėje. Čia dviem dienoms įsikūrė „Žalioji laboratorija“, kurioje jaunieji išradėjai demonstruos chemijos ir fizikos eksperimentus, gyvai iliustruojančius gamtoje vykstančius pokyčius, susijusius su klimato kaita, bus įrengti stendai, kurie padės suprasti, kaip gali būti panaudojami atsinaujinantys energijos šaltiniai.

Čia bus demonstruojama ir buitinė kogeneracinė elektrinė, gaminanti autonominę elektros energiją. Taip pat poilsiautojai galės išbandyti elektrinius dviračius, vyks kūrybinės dirbtuvės vaikams, Šiaurės ministrų tarybos Lietuvoje rengiamas konkursas „Mūšis dėl žemės”, Lietuvos jūrų muziejaus edukacinė paskaita apie ekologiškas jūrinio transporto ir ryšio priemonės.

Rugpjūčio 12 - 13 dienomis projekto renginiai ir „Žalioji laboratorija“ persikels į šalia Palangos esantį pramogų kompleksą „HBH Juozo alus“, o rugpjūčio 14 -15 dienomis - į Klaipėdos Teatro aikštę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.