Airijos gamtos įdomybės

Palyginti nedidelė Airijos sala išraižyta įlankų ir paįvairinta kyšulių. Žaliuoju smaragdu dar vadinama šalis vilioja įspūdingu kraštovaizdžiu.

Mohero uolos.<br>KelioniuManija.lt
Mohero uolos.<br>KelioniuManija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Aug 21, 2012, 1:21 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:21 AM

Benbalbinas

Benbalbino (Ben Bulben) kalnas stūkso Airijos šiaurinėje dalyje, netoli Sligo. Žaliais šlaitais pasipuošęs kalnas, tarsi užtiestas gyvu kilimu, riogso vidury laukų, tarsi neįsipaišydamas į apylinkių kraštovaizdį. Plokščia kalno viršūnė iškilusi apie 500 m virš lygumos. Pasakojama legenda, jog kadaise prie šio kalno žuvo keltų karys vardu Dajarmudas, kurį šioje vietoje nukovė milžinas Finas Makulas. Keistos formos kalną suformavo slenkantis ledynas prieš 320 mln. metų. Iš pietinės pusės, kurioje šlaitai ne tokie statūs, galima užkopti į kalną ir pasidairyti po vaizdingas apylinkes.

Mohero uolos

Vakarinėje Airijos pakrantėje esančios didingos Mohero uolos yra viena iš labiausiai lankomų šios šalies vietų. Pasak legendos, Mohero uolos buvo sukurtos dievų. Viena iš uolų primena raganą, kuri, esą čia nuskendusi ir virtusi akmeniu. Ant vieno uolų kyšulio stovi apvalus O’Brien's bokštas, nuo kurio atsiveria plati panorama. XIX a. akmens bokštas buvo pastatytas specialiai turizmo reikmėms. Iš bokšto apžvalgos aikštelės matosi Galvėjaus įlanka, Arano salos ir Dvylikos kalnų grandinė, dar vadinama Dvylika smeigtukų (Twelve Pins). Uolėtoje pakrantėje įrengta per 600 m ilgio pasivaikščiojimo takai bei apžvalgos aikštelės.

Burenas

Didžiulis pilkšvas uolėtas laukas, kuriame savo vietą po saule radusi nebent skurdi augalija, plyti Airijos šiaurės vakaruose, Klario grafystėje. Niūrioje vietovėje praktiškai nėra medžių, kraštovaizdyje vyrauja kalkakmenio uolos, kurias išvagoję vandens srovės, kur ne kur susidarę olos bei duburiai. Karstinis Bureno kraštovaizdis susiformavo vykstant erozijos procesams. Išvertus iš airių kalbos, Burenas reiškia „didžioji uola“.

Slieve League

Slieve League skardis, kurio uolos kyla į 600 metrų aukštį, yra vienas aukščiausių Airijos saloje. Nors šis ties Atlanto vandenynu esantis skardis yra ne toks populiarus, kaip vaizdingosios Mohero uolos, tačiau jis yra gerokai – beveik tris kartus - aukštesnis.

Dangaus kelias ir Dvylika Benų

Viena iš pagrindinių Konemaros regiono įžymybių – vaizdingasis Dangaus kelias (Sky Road). Keliaujant šiuo stačiu ir siauru 11 km nusidriekusiu maršrutu galima iki valios grožėtis kvapą gniaužiančiais apylinkių vaizdais. Čia išvysite ir Dvyliką Benų – viršukalnių, kurios dažniausiai skendi rūke. Aukščiausia iš dvylikos viršūnių iškilusi į 729 m. aukštį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.