Gražiausios Lenkijos pilys

Dauguma turbūt yra girdėję apie (o gal ir aplankę) Luaros slėnio pilis ar Vokietijos pilaites, tačiau žymiai arčiau esančią Lenkiją ir jos istorines pilis dažniausiai tiesiog pravažiuojame nė nestabtelėję. Kur ieškoti gražiausių šios šalies pilių?

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

2012-08-23 12:39, atnaujinta 2018-03-17 05:13

Malborko pilis

Malborko, arba vokiškai Marienburgo pilis, yra mums, lietuviams, bene geriausiai žinoma Lenkijos pilis, mat jos istorija glaudžiai siejasi su mūsų krašto istoriniais įvykiais. Šioje pilyje, kuri laikoma didžiausia Europoje plytine viduramžių pilimi, 1274-1457 m. buvo įsikūrusi Didžiojo Kryžiuočių ordino būstinė. Viduramžiais šis ordinas vykdė agresyvią ekspansiją į pagoniškus kraštus, tame tarpe ir į lietuvių žemes. Nors Antrojo pasaulinio karo metu Malborko pilis smarkiai nukentėjo, tačiau vėliau buvo atstatyta ir dabar džiugina lankytojus.

Lancuto pilis

Kadaise šioje vietoje Lenkijos pietuose stovėjo viduramžių tvirtovė, tačiau amžiams bėgant ji buvo perstatyta į rūmus. Į šią prabangią aristokratų rezidenciją lankytojus vilioja įspūdingas interjeras ir unikali karietų kolekcija. Lancuto pilyje, dar vadinama Potockių pilimi, įkurtame karietų ir vežimaičių muziejuje saugoma gausi šių transporto priemonių kolekcija.

Ksiažo pilis

Netoli Vroclavo esanti Ksiažo (Ksiaz) pilis – tai didžiausia tvirtovė Silezijos regione, garsi įspūdingu senoviniu interjeru. Viduramžių pilis, iškilusi XIII amžiaus pabaigoje, yra trečioji pagal dydį Lenkijoje. Šioje pilyje yra per 400 kambarių. Antrojo pasaulinio karo metu pilį okupavę naciai greta įrengė slaptus požeminius tunelius, dalis jų yra atviri lankytojams.

Niedzicos pilis

Gotikinė Niedzicos pilis iškilo XIV amžiuje Lenkijos pietuose Pieninų kalnų apylinkėse ant 300 m aukščio kalvos. Vėliau ši pilis buvo perstatyta renesansiniu stiliumi. Pilis dar vadinama Dunajeco pilimi nuo to paties pavadinimo upės. Pilyje įrengtas muziejus, supažindinantis su pilies teritorijoje ir apylinkėse aptiktais archeologiniais radiniais, istoriniais dokumentais.

Krasičyno pilis

Iškilusi XVI-XVII a. sandūroje kaip gynybinis pastatas, renesansinė Krasičyno pilis yra viena dailiausių pilių Lenkijos pietryčiuose. Netoli Peremyšlio miesto esanti pilis kadaise priklausė kelioms kilmingoms lenkų šeimoms. Renesansinės Krasičyno pilies sienas ir gynybinius bokštus puošia dailūs atikai.

Kvidino pilis

Kadaise Kvidino (Kwidzyn) pilis priklausė prūsams, tačiau 1233 m. ją užėmė Kryžiuočių ordinas. Pilis buvo vadinama Marienverderiu. Čia buvo įsikūrusi Pamedės vyskupystė.

Čochos pilis

Pietvakarių Lenkijoje netoli sienų su Čekija ir Vokietija esanti Čochos (Czocha) pilis kadaise tarnavo kaip pasienio tvirtovė. Pilis iškilo XIII amžiuje ant Lesnia ežero kranto.

Mošnos pilis

Mošnos (Moszna) pilis, esanti Lenkijos pietuose, buvo pastatyta XVII a. Čia persipynę net keletas architektūros stilių: centrinė pilies dalis yra barokinė, vėliau pristatyti priestatai – neogotikinio, neorenesansinio stiliaus. Iš viso Mošnos pilį, kurioje įrengta 350 kambarių, puošia 99 bokšteliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.