Festivalyje „Vilniaus fejerija“ lietuviai pristatys rekordinį fejerverką

Šeštadienį Vingio parke vyksiantis festivalis „Vilniaus fejerija“ ketvirtadienį, kaip pridera, pristatytas su fejerverkų pokšėjimais. Garsiausi Lietuvos fejerverkų kūrėjai „Blikas“ šia proga žurnalistams ir svečiams parodė savo darbo virtuvę.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 20, 2012, 4:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:21 PM

Netoli sostinės oro uosto esančias patalpas „puošia“ lipdukai su priminimu, kad čia negalima rūkyti.

Erdviuose sandėliuose savo reikmenis dėliojasi ne tik „Bliko“ pirotechnikai, bet ir į Vilnių besirenkantys svečiai.

Konkursinėje ketvirtą sykį vyksiančio renginio programoje dalyvaus profesionalios pirotechnikų komandos: „Pirotechničeskije dvory Peterhofa“ (Sankt Peterburgas, Rusija), „S-Piro“ (Ščecinas, Lenkija) ir „Suomen Ilotulitus Oy“ (Tusula, Suomija).

Kiekvienos pirotechnikų komandos muzikinį fejerverką sudarys trys dalys. Pirmojoje komandos kurs fejerverką pagal tą pačią muziką - Johanno Strausso kūrinį. Šio pasirodymo metu leidžiama naudoti tik raudonos, baltos bei mėlynos spalvos pirotechnikos efektus. Rungtis žiūrovams parodys, kaip fejerverkų meistrai muziką interpretuoja esant vienodoms sąlygoms.

Antrojoje dalyje kiekviena komanda parodys fejerverką pagal muziką, atspindinčią šalies nacionalinį savitumą, o trečiojoje – fejerverkų programą pagal laisvai pasirinktą muziką.

Nugalėtoją išrinks vertinimo komisija ir žiūrovai. Komandos bus apdovanotos specialiai šiam festivaliui sukurtais prizais. Žiūrovai už labiausiai patikusią komandą galės balsuoti siųsdami žinutes trumpuoju numeriu.

Vakarą vainikuos renginio organizatoriaus - daugybę apdovanojimų užsienyje ir Lietuvoje pelniusios pirotechnikos įmonės „Blikas“ fejerverkas.

„Tai bus didžiausias mūsų fejerverkas per visą „Vilniaus fejerijos“ istoriją - ir trukme, ir iššautų šūvių skaičiumi. Jo trukmė - per dešimt minučių“, - sakė „Bliko“ pasirodymų kūrėjas Artūras Zumeras.

Patys „Bliko“ specialistai nedalyvaus konkurso programoje - pasirodymą surengs tik svečių teisėmis.

„Tai - teisinga. Pirmiausia, saviškiai visada yra vertinami geriau. Kita priežastis - aukštas jų profesionalumo lygis. Jie būtų aiškūs favoritai“, - sakė per 20 metų Sankt Peterburge veikiančių fejerverkų meistrų „Pirotechničeskije dvory Peterhofa“ atstovas Vitalijus Prokofjevas.

Planuojama, kad renginyje apsilankys per 10 tūkstančių žiūrovų.

Jie ne tik išvys spalvingą fejerverkų programą, bet ir grupės „Antis“ koncertą, kuriuo šie Lietuvos roko veteranai pabaigs savo vasaros pasirodymų sezoną.

„Specialiai šia proga pasirodysime didesne sudėtimi, kuria pastaruoju metu nedažnai koncertuojame. Išgirsite ir pučiamuosius instrumentus. Pagrosime viską, kas mums šiuo metu atrodo svarbiausia.

Noriu papasakoti, kad fejerverkai gali būti ne tik pramoga, šventė, bet ir ginklas, būdas atsikeršyti už nuoskaudas. 1989-aisiais Kaune nusprendėme iššauti fejerverkų, paminėdami Vasario 16-ąją. Kai pradėjome domėtis, paaiškėjo, kad Lietuvoje niekas fejerverkais neužsiima.

Teko pasikviesti specialistus iš Charkovo. Jie trimis sunkvežimiais tuos fejerverkus į Lietuvą vežė. Juokingiausia, kad jie buvo atsakingi už visus didžiuosius Kremliaus švenčių fejerverkus. Tai štai tais Kremliaus fejerverkais ir atšventėme Nepriklausomybės paskelbimo metines“, - juokėsi „Anties“ dainininkas Algirdas Kaušpėdas, tapsiantis ir festivalio vertinimo komisijos nariu.

Ketvirtadienį visi trys konkurso dalyviai sužinojo ir savo pasirodymo eilės numerius.

Tai buvo atlikta neįprasta. Komandų atstovai spaudė mygtukus - iššovusių fejerverkų skaičius atitiko pasirodymo numerį. Pirmieji savo galimybes demonstruos rusai, antri - suomiai, treti - lenkai.

„Pakvietėme tikrai gerus meistrus. Tiek lenkai, tiek rusai yra gerai žinomi užsienyje, o suomiai - stambiausia, gal net vienintelė fejerverkų įmonė savo šalyje. Žiūrovų laukia geras vaizdas“, - neabejojo „Bliko“ vadovas Gytis Lagunavičius.

Festivalyje tradiciškai bus švenčiama ir Vilniaus krepšinio klubo „Lietuvos rytas“ sezono pradžia, komanda bus pasveikinta ir su 15-uoju gimtadieniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.