Rudenėjanti Katalonija: ką pamatyti, ką aplankyti?

Į Lietuvą atėjus pirmosioms šalnoms, Ispanija tebesidžiaugia šiltais orais, kuriuos lietuviai vadina „lietuviška vasara“. Kadangi saulė Katalonijos paplūdimiuose nebe vasariškai kaitri, metas šio krašto įžymybių lankymui.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Oct 19, 2012, 3:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:10 AM

Barselona. Miestas įvairiems skoniams

Ne tik originalūs Antonio Gaudi kūriniai išgarsino Katalonijos sostinę. Liberali atmosfera ir gyvybingumas – žodžiai, bene geriausiai apibūdinantys Barseloną, kurios gatvės niekuomet nestokoja nei rimtų turistų, nei linksmybių mėgėjų. Gyvenimas mieste verda ištisą parą, minios turistų vaikštinėja La Ramblas gatvėje, kantriai laukia eilės nusifotografuoti prie ilgiausio pasaulyje suoliuko Guelio parke, stebisi įmantriomis Sagrada Familia bažnyčios formomis ar klaidžioja senamiesčio gatvelėmis.

Žirona. Viduramžių paieška

Kreivų gatvelių labirintą saugo storos akmenų sienos, menančios romėnų laikus, o ant kalvos stiebiasi elegantiškas katedros bokštas. Tai – Žirona, viduramžių perlas Katalonijoje. Vos už šimto kilometrų nuo gyvybingosios Barselonos esanti Žirona užburia akmenimis grįstomis gatvelėmis, apraizgiusiomis nedidelę kalvą, kurios viršūnėje stypso gotikos šedevras – katedra, besididžiuojanti plačiausia gotikine nava pasaulyje. Beklaidžiojant jaukiomis gatvelėmis, verta užsukti į Arabų pirtis, kurios buvo naudojamos nuo XII amžiaus, o norintys pasigilinti į Žironos istoriją turėtų nepraleisti Miesto istorijos muziejaus.

Figueres. Susitikimai su Dali

Salvadoras Dali gimė Figuerese, kuriame dabar įkurtas teatras-muziejus, supažindinantis su ekscentriškojo dailininko gyvenimu ir kūryba. Neįprasta siurrealistinė muziejaus aplinka vienus žavi, kitiems išlieka neįminta mįsle.

Montseratas. Švenčiausia Katalonijos vieta

„Dantytuoju“ pramintame kalne Montserato vienuolynas iškilo XI a., tačiau XIX a. buvo sugriautas. Po kelių dešimtmečių atstatytas vienuolynas tapo Katalonijos kultūros židiniu. Šiandien čia įsikūrę vienuoliai benediktinai. Bene didžiausia vienuolyno įžymybė - bažnyčioje saugoma Juodosios Montserato Mergelės, kuri laikoma Katalonijos globėja, skulptūra, pritraukianti minias piligrimų iš viso pasaulio. Pasakojama, kad šią skulptūrą išraižė pats Šv. Lukas, o Šv. Petras ją atgabeno į Kataloniją. Tiesa, mokslininkų versija kitokia: anot atliktų tyrimų, statula buvo pagaminta maždaug XII a.

Kosta Brava. Uolų romantika

Uolėtoji Kosta Brava driekiasi nuo pat Katalonijos šiaurėje esančios sienos su Prancūzija iki Blaneso. Maždaug 200 km ilgio pakrantėje tarp uolų slepiasi jaukūs miestukai bei poilsiautojų pamėgti kurortai - Lloret del Mar, Blanes, Tossa del Mar.

Cadaques. Miestelis, įkvėpęs Salvadorą Dali

Tarp Kosta Bravos uolų įsikūręs Cadaques sužavi ne tik idiliškais baltais namukais, bet ir Salvarodo Dali dvasia. Charizmatiškasis menininkas čia turėjo savo vilą ir praleisdavo nemažai laiko. Salvadoro Dali namą-muziejų rasite Port Lligate.

Taragona. Romėnų palikimas

Senoji Katalonijos sostinė Taragona įsikūrusi Viduržemio jūros pakrantėje į pietus nuo Barselonos. Taragonoje, Tarraco archeologinėje vietovėje, išlikę nemažai miesto įkūrėjų romėnų griuvėsių, kurių tarpe antikinis amfiteatras, miesto sienos. Archeologijos muziejuje saugomi romėnų laikų radiniai.

Aigüestortes. Gamtos žavesys

Pirėnų kalnuose, Katalonijos šiaurėje plyti d’Aigüestortes nacionalinis parkas (visas pavadinimas – Park Nacional d‘Aigüestortes i Estany de Sant Maurici). Almantys kalnų upeliai, krištoliniai ežerai, platūs slėniai ir juose besiganantys pusiau laukiniai arkliai – toks vaizdas pasitinka išsirengusius į žygį po vieną gražiausių Ispanijos nacionalinių parkų. Vieninteliame Katalonijos nacionaliniame parke telkšo apie 200 ežerų, o kalnai kyla į 3000 metrų aukštį. Aigüestortes nacionaliniame parke yra net keli lankytojų centrai: Boi, Espot, kuriuose įrengtos ekpozicijos, pasakojančios apie parko gamtą bei gyventojus; Llesui įkurtas Piemenų muziejus, supažindinantis su šio amato subtilybėmis Pirėnų kalnuose. Aigüestortes nacionalinį parką kerta GR-11 žygeivių trasa, einanti per Pirėnų kalnus.

Port Aventura. Nuotykių pasaulis

Viduržemio jūros pakrantėje įsikūręs vienas įspūdingiausių Europoje nuotykių parkų, Port Aventura. Greta Salou miesto, maždaug už 100 km į pietus nuo Barselonos Kosta Dorados pakrantėje įsikūręs ne tik atrakcionų parkas, bet ir vandens pramogų parkas. Port Aventuros nuotykių pasaulį sudaro šešios teminės zonos: Viduržemio jūros pakrantė, Polinezija, Kinija, Meksika, Tolimieji Vakarai ir Sesamo Aventura, kuri pirmuosius lankytojus pakvietė tik pernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.