Uzbekija: legendinio Šilko kelio atspindžiai

Turtinga šalies istorija ir kadaise besidriekęs Šilko kelias, egzotiška architektūra ir svetingi žmonės. Tarp senosios Persijos ir Kinijos įsiterpusios šalies miestai suklestėjo būtent pro šalį ėjusio Šilko kelio dėka.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Oct 22, 2012, 3:38 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:56 PM

Samarkandas: kultūrų kryžkelė

Samarkandas yra tikrąja to žodžio prasme miestas-kultūrų kryžkelė, be to, vienas seniausių pasaulio miestų, įkurtas apie 700 m. pr. Kr. Samarkandas įsikūręs istorinio Šilko kelio, kadaise jungusio Kiniją su Europa, vidury. Skirtingais istorijos laikotarpiais miestą valdė persai, arabai, turkai seldžiukai, mongolai ir kt.

Samarkandas, be istorinių pastatų, žymus įvairiais mokslo laimėjimais – VIII a. čia buvo pradėtas gaminti popierius, perėmus gamybos paslaptį iš kinų. Taip popierius buvo pradėtas naudoti musulmonų, o vėliau paplito ir Europoje. Mieste buvo sudarytas pirmasis kalendorius pasaulyje. Be to, Samarkande atsirado algebra, astronomija.

Buchara: muziejų miestas

Legendinis Šilko kelias vingiavo ir pro Centrinėje Uzbekijos dalyje esančią Bucharą. Šis vienas seniausių Vidurinės Azijos miestų kadaise buvo svarbus prekybinis taškas ir karavanų stotis. Buchara buvo įkurta prieš daugiau nei 2500 m., o šiose apylinkėse buvo gyvenama jau nuo priešistorinių laikų. Buchara buvo ne tik svarbus prekybinis, bet ir religinis centras.

Šiandien Buchara garsi savo unikalia architektūra, puikiai atspindinčia viduramžių arabiškąjį stilių. Senamiestyje išlikę autentiškos mečetės, medresės, minaretai, tradicinės arabiškos turgavietės – bazarai, o taip pat senąją Bucharą juosusi gynybinė siena. Iš viso mieste yra apie 140 architektūros paminklų, tad Buchara pelnytai vadinama muziejų miestu.

Chiva: oazė dykumose

Šalia Turkmėnijos sienos įsikūrusi Chiva – svarbus istorinis miestas, kurio pavadinimas reiškia „Saldus vanduo“. Galbūt šis pavadinimas prigijo dėl to, jog miestas įsispraudęs tarp dviejų pragaištingų dykumų – Karakumų ir Kyzylkumo. Nors legenda pasakoja, jog Nojaus sūnus kadaise dykumoje atradęs šulinį ir iš džiaugsmo sušukęs „saldus vanduo“, toje vietoje ir buvo įkurta Chiva.

Chivos senamiestyje, į kurį veda ketveri vartai, apstu islamiškosios architektūros pavyzdžių. Masyvios senojo miesto sienos saugo ir seniausią pastatą, Jumos mečetę, kuri iškilo X a. Šios mečetės stogą laiko daugiau nei 200 įmantriais raštais dekoruotų kolonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.