Dešimt vietų, kurias būtina pamatyti Sankt Peterburge

Baltosios naktys, begalė skirtingų tiltų, turistiniai laiveliai, kurie neskubėdami plaukia palei Nevos upės krantus... Didingos cerkvės, įstabūs muziejai, parkai ir dvarai... Sankt Peterburgas – tai ne tik miestas, ne tik kultūrinis ir istorinis Rusijos centras. Sankt Peterburgas – tai lyg atskiras pasaulis, šiltai ir svetingai sutinkantis visus lankytojus, bet atsiveriantis toli gražu ne kiekvienam svečiui. Norint pažinti šį istorinį miestą verta pradėti nuo jo lankomiausių vietų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Joteikaitė (KelioniuManija.lt)

Nov 14, 2012, 5:06 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:58 AM

Ermitažo muziejus

Ermitažas – tai ne tik visos Rusijos kultūros lobynas, bet ir unikali meno kolekcija, demonstruojanti viso pasaulio meno istorijos raidą. Tai vienas gražiausių ir žinomiausių muziejų pasaulyje. Ermitažą sudaro šeši pastatai, išsidėstę palei Nevos upės krantą. Šiam pastatų ansambliui taipogi priklauso Žiemos dvaras, kuriame gyveno Rusijos imperatoriai. Muziejuje saugoma daugiau nei milijonas eksponatų, išdėstytų keliuose šimtuose unikalių patalpų. Paskaičiuota, kad kasdien lankantis muziejuje ir nagrinėjant kiekvieną eksponatą, susipažinti su visa muziejaus kolekcija užimtų apie 80 metų.

Šv. Isakijaus katedra-soboras

Šv. Isakijaus Katedra-soboras – tai Rusijos širdis ir buvusi pagrindinė jos Katedra. Tai viena iš didžiausių katedrų pasaulyje. Jos pastatymui sunaudota daugiau nei 400 kg aukso ir 16 tonų malachito. Katedros-soboro kupolas, tapęs viena iš pagrindinių miesto panoramos detalių, yra taipogi vienas didžiausių kupolų Europoje (jo diametras sudaro 26 metrus). Šv. Isakijaus Katedra buvo ne vieną kartą atstatoma, rekonstruojama, ties jos paveikslais, ikonomis ir mozaikomis dirbo ištisos menininkų kartos.

Išganytojo šventykla

Tai viena gražiausių Rusijos šventyklų, kurią statant buvo panaudota nemažai tauriųjų metalų, akmenų ir brangakmenių. Šventyklos išorė ir vidus buvo kuriami pačių žymiausių ir talentingiausių pasaulio menininkų. Cerkvė pastatyta toje vietoje, kurioje kadaise buvo mirtinai sužeistas imperatorius Aleksandras Antrasis. Pastatas išsiskiria savo spalvingumu, įvairumu ir stiliaus originalumu vienijant skirtingų epochų stiliaus detales į vieną visumą.

Kazanės katedra-soboras

Vienas didingiausių Sankt Peterburgo pastatų, atspindintis Europos klasikinio architektūros stiliaus bruožus – tai Kazanės katedra-soboras. Didžiausią žavesį visoje soboro kompozicijoje sukelia nuostabi kolonada, išsidėsčiusi pusmėnuliu palei Nevos prospektą. Katedra garsėja savo panašumu į Vatikano Šv. Petro Katedrą, kadangi joje ypatingai daug elementų, sutampančių su žymiausios katalikų šventyklos stiliaus elementais.

Rusų muziejus

Rusų muziejus yra vienas didžiausių muziejų pasaulyje, jame saugoma daugiau nei 400 000 tapybos darbų. Čia galima pamatyti Iljos Repino, Ivano Šiškino, Ivano Aivazovskio, Petro Kuznecovo ir daugybės kitų žymiausių Rusijos dailininkų tapybos darbus.

Carskoje selo ir Jekaterinos dvaras

Carskoje selo daug kam yra žinoma kaip žymaus Rusijos poeto Puškino gimtinė ir viena mėgiamiausių jo vietų. Ši vietovė dažnai netgi vadinama Puškino vardu. Carskoje selo taip pat buvo viena iš mylimiausių Rusijos imperatorienės Jekaterinos II rezidencijų. Jekaterinos dvaras garsėja ne tik prašmatniais parkais, bet ir vidinėmis dvaro patalpomis, tokiomis kaip Gintarinis kambarys ir didingoji barokinė Didžioji salė.

Marijos teatras

Sankt Peterburgas jau senokai pasaulyje garsėja kaip baleto sostinė. Būtent čia pasaulinio garso meistrai, tokie kai Čaikovskis, Glinka, Musorgskis ir kiti kūrė savo šedevrus baleto teatrui. Tad Marijos teatras yra pripažintas ir didžiai gerbiamas visame pasaulyje. Su šiuo teatru bendradarbiauja garsiausi pasaulio teatrai.

Petro ir Povilo tvirtovė

Būtent šioje vietoje prasidėjo Sankt Peterburgo istorija. Nedidelėje Nevos upės deltoje buvo pastatyta tvirtovė, kurios tikslas buvo apsisaugoti nuo galimų Švedijos kariuomenės užpuolimų 1703 metais. Pagal savo tikrąją paskirtį tvirtovė taip ir nebuvo nė karto panaudota, tačiau nuo 1723 metų čia veikė politinis kalėjimas, kuriame kalėjo daugybė žymių asmenų. Tvirtovės centre stovi seniausia Sankt Peterburge – Petro ir Povilo Katedra, kurioje palaidoti visi imperatoriai ir imperatorienės, pradedant nuo Petro Didžiojo laikų.

Aleksandro kolona

Šis paminklas buvo pastatytas paminėti rusų kariuomenės pergalę kovoje su Napoleonu 1834 metais. Kolona pagaminta iš vientiso raudono granito luito, atvežto iš Suomijos. Ji stovi ant granitinio pagrindo, neturėdama jokių papildomų atramų, veikiama tik savo pačios sunkio jėgos. Beveik 48 metrų aukštį siekiančio monumento viršūnėje – angelo statula su kryžiumi rankoje.

Peterhofas

Peterhofas – tai imperatoriškų pastatų ansamblis, apsuptas įspūdingų parkų, sodų ir fontanų kompozicijų. Tai viena iš pačių gražiausių vietovių visame Sankt Peterburge ir jo apylinkėse. Fontanų sostinė, rusų Versalis... ši vieta įvardijama skirtingai. Čia galima rasti žymųjį Samsono fontaną, draugiškai pasitinkantį ir džiuginantį lankytojus. Didysis dvaras išsidėstęs aukščiausioje teritorijos dalyje. Tai esminė visos vietovės kompozicijos dalis, esanti 16 metrų aukštyje, iš kur atsiveria nuostabi apylinkių panorama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.