Pompėja - po pelenais paskendęs istorinis miestas

Dokumentinio filmo „Paskutinė Pompėjos diena” kūrėjai pabandė atkurti miesto, patekusio į ugnikalnio spąstus, kraupias paskutines akimirkas.

Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

2013-01-30 14:27, atnaujinta 2018-03-12 22:59

Pompėjaistorinis miestas senovės Italijoje, stūksojęs netoli Vezuvijaus ugnikalnio, greta dabartinio Neapolio. Ugnikalnio išsiveržimas, apie kurį pasakojama filme, įvyko 79 metais po Kristaus gimimo, rugpjūčio 20-ąją. Vezuvijaus kalnas sprogo išmesdamas į atmosferą debesis dulkių, pelenų ir uolienų, kurie uždengė saulę.

Tą patį vakarą ugnikalnis prapliupo dar baisiau. Tai buvo žymiausi kada nors rašytinėje istorijoje užfiksuoti ugnikalnio išsiveržimai. Atėjus rytui, Pompėjos ir Herkulanumo miestai buvo užkloti vulkaninio purvo ir pelenų sluoksniu, be jokių gyvybės ženklų. Du miestai ir jų gyventojai išbuvo palaidoti po daugiau nei aštuonių metrų pelenų sluoksniu net 1700 metų, kol juos aptiko archeologai.

Pompėja atskleidė, kaip gyveno senovės Romos žmonės. Atrasta daugybė namų, išpuoštų tapyba ir skulptūromis. Ant sienų dar išliko piešinių ir užrašų.

Filmo kūrėjai bando atkurti paskutines miesto gyvavimo akimirkas. Ekspertų tyrimai, gausūs kompiuterinės grafikos vaizdai, aktoriai, vaidinantys įsimylėjėlius, karius, vergus bei jų šeimų narius, padeda vaizdingai ir įdomiai pateikti paskutinės Pompėjos dienos įvykius.

„Lietuvos ryto” TV, 19.45 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.