Spinalonga – rūsti atstumtųjų sala

Iš jūros į dangų kyla galingi akmeniniai mūrai. Virš aukštai iškilusios akmeninės tvirtovės plazda juodos vėliavos. Saulėje spindi milžiniškas veidrodinis kryžius. Žmogaus figūra, einanti į niekur. Tokie vaizdai pasitinka visus, per vaizdingą Mirabelos įlanką atplaukusius iki Spinalongos salos.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 1, 2013, 8:26 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:43 PM

Nenugalima tvirtovė

Ne visada čia buvo sala – 1526 m. Kretą valdantys venecijiečiai nusprendė atskirti Spinalongos pusiasalį ir suformuoti salą, norėdami sustiprinti Elundos uosto ir kitų Kretos pakrantės miestų apsaugą nuo piratų puldinėjimų. Ant antikinio akropolio pamatų salos viršūnėje buvo pastatyta galinga tvirtovė.

Spinalonga buvo nenugalima. Kretą užėmus osmanams, Spinalongoje venecijiečiai sugebėjo išsilaikyti dar 36 metus. O kai Kreta paskelbė nepriklausomybę, Spinalongoje dar ilgai išsilaikė turkai. Iškrapštyti iš salos turkus graikai sugebėjo tiktai gudrumu – iš visos Graikijos buvo surinkti užkrečiamomis ligomis sergantys žmonės ir išsiųsti į Spinalongą. Išsigandę užkrato, turkai pabėgo.

Raupsuotųjų kolonija

1903 m. Spinalongoje buvo įkurta raupsuotųjų kolonija, veikusi iki 1957 m. Raupsais užsikrėtę žmonės buvo atplukdomi į šią salą ir paliekami čia gyventi izoliuoti nuo sveikųjų. Į tvirtovę pasmerktiesiems buvo atplukdomas maistas, čia pasiaukojančiai dirbo gydytojai ir kitas „sanatorija“ vadinamos įstaigos personalas. Rauspuotieji gyveno uždaroje bendruomenėje, laukdami stebuklingo išgijimo arba mirties. Tragedijos paženklinti žmonės čia sugebėjo ir džiaugtis, mylėti, tuoktis ir net krikštyti vaikus.

Sakoma, kad saloje nebuvo veidrodžių, kad ligoniai negalėtų matyti savo raupsų išdarkytų veidų. Būtent todėl saloje, visų šių čia mirusių žmonių atminimui, šiandien veidrodžių tiek daug. Jie spindi tarp akmenų, languose ir praėjimuose, sukurdami iliuziją, kad žmonių aplink vaikšto gerokai daugiau, nei iš tiesų.

Kai kuriuose tuščiuose languose plazda apdraskytos užuolaidos, primindamos čia gyvenusių žmonių tragediją. Mirusieji būdavo laidojami čia pat, saloje. Jų kapai – aklinai užmūryti akmens stačiakampiai.

Žavėjo menininkus ir Lady Gagą

Raupsuotųjų salos istorija žadino kūrėjų vaizduotę. Ko verta jau vien ta aplinkybė, jog raupsais sergančiai moteriai pagimdžius sveiką kūdikį, pakrikštijus šis būdavo iš jos paimamas ir atiduodamas auginti į našlaičių prieglaudą ar įvaikinti. Savo šaknų paieškos istorija, atvedusi heroję į Spinalongą, buvo ekranizuota ir brangiausiame visų laikų Graikijos televizijos seriale „Sala“, sukurtame pagal Victorios Hislop bestselerį.

Spinalonga puikiai matyti nuo Kretos pakrantės. Plakos miestelio tavernoje sienos nuklijuotos nuotraukomis iš serialo „Sala“ filmavimo. Serialo kūrybinė grupė mėgdavo čia pavalgyti ir artimai susidraugavo su tavernos savininku.

Priešais Spinalongos salą išsidėstę ir nemažai prabangių viešbučių, kurių svečiai gali grožėtis įspūdingu rūsčios salos vaizdu. Viename iš tokių buvo apsistojusi Kretoje viešėjusi dainininkė Lady Gaga. Dainininkę taip sužavėjo Spinalonga, jog ji panoro joje nusipirkti namuką. Pasakojama, kad nelengva buvo įtikinti žvaigždę, jog sala yra negyvenama ir pastatai joje neparduodami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.