Juoda skarelė, į kurią telpa Kretos istorija

Iš Kretos neįmanoma neparsivežti suvenyrų. Miestų ir miestelių gatvėse išrikiuotose prekybininkų palapinėse ir viena šalia kitos duris atvėrusiose parduotuvėse apstu visko – ir kiniško šlamšto, ir sertifikuotų Mino laikotarpio archeologinių radinių kopijų. Tik mokėk atsirinkti. Nors prekybininkai išsijuosę tikins, kad visi jų parduodami dirbiniai yra „muziejinės kopijos“, pastarosios būna pažymėtos specialiu ženklu. Aš taip pat ieškojau suvenyro, kurį galėčiau saugoti kaip simbolį, primenantį šią nuostabią šalį. Jį rasti nebuvo itin lengva. Nors užklausti prekybininkai žinodavo, kas tai per daiktas. Aš ieškojau sariki.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 12, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:27 AM

Sariki yra nedidelė trikampė vąšeliu nerta skarelė. Būtinai juodos spalvos. Visai neišvaizdi. Skarelės kraštuose – išnerti apskriti kutai. Vienoje parduotuvėje pagaliau ją radau – kainavo penkis ar septynis eurus. Tačiau ši skarelė man yra pats tikriausias Kretos simbolis. Joje užkoduota skausminga tautos patirtis, tradicijos ir kova už laisvę.

Žodis „sariki“ kilęs iš turkų kalbos ir reiškia turbaną. Tai tradicinis vyrų kretiečių galvos apdangalas. Voleliu susukta skarelė apvyniojama ant galvos ir užrišama. Ji karštyje dirbančiam žmogui sulaiko prakaitą, kad jis netekėtų ant akių. Ypatingą efektą sukuria nuo jos aplink kaktą kabantys mažučiai kutai. Būtent jie ir yra prasmingiausia sariki simbolikos dalis.

Kutai simbolizuoja kretiečių ašaras. Ašaras, išlietas dėl okupantų, atmenant Osmanų okupacijos aukas ir 1866 m. sukilimo dalyvius. Ypač - osmanų nužudytus Arkadijaus vienuolyne pasislėpusius moteris ir vaikus.

Būtent dėl to skarelės spalva yra juoda. Kaip ir apskritai visa tradicinė kretiečių apranga. Važiuojant pro kalnų miestelius ir kaimus, dar ir šiandien galima pamatyti nuo galvos iki kojų juodai apsirengusių kalniečių. Dažniausiai tai vyresnio amžiaus žmonės. Kai kurie tebenešioja ir sariki, nors dažniau šis aksesuaras sutinkamas folkloro kolektyvų pasirodymuose.

Kreta nepriklausoma buvo labai trumpai. Kadaise buvusi vienos seniausių Europos civilizacijų – Mino civilizacijos – lopšiu, per pastaruosius du tūkstančius metų ji gali pasigirti tik keliolikos metų nepriklausomybės laikotarpiu. Romos ir Bizantijos imperijos, arabai, venecijiečiai (kryžiuočių nukariauta sala buvo parduota Venecijai), o nuo XVII-XVIII a. - pikčiausieji okupantai osmanai.

Iš pastarųjų priespaudos sala sugebėjo išsivaduoti tik 1898 m. - tada buvo įkurta Kretos valstybė. Bet jau 1913 m. valstybingumas buvo prarastas – sala atiteko Graikijai, kuriai priklauso iki dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.