Vaikų vasaros stovykla: kaip ją išsirinkti?

Ar pagalvojote, kur vasaros jūsų atžalos? Bus jie laimingi kiurksodami prie kompiuterio ar džiaugsis išvežti į kaimą? Daugelis vaikų spėjo įsitikinti – nėra nieko smagiau, nei patirti nuotykių stovyklose.

Vasaros stovyklose vaikai įtraukiami į sportinę ir kūrybinę veiklą, jie tobulina užsienio kalbų ir kitų dalykų žinias, mokosi išgyventi gamtoje.<br>V. Balkūnas
Vasaros stovyklose vaikai įtraukiami į sportinę ir kūrybinę veiklą, jie tobulina užsienio kalbų ir kitų dalykų žinias, mokosi išgyventi gamtoje.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jun 1, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:44 AM

Ilgai lauktos moksleivių atostogos jau čia pat. Net pradinukai jas nori praleisti pramogaudami, kad rudenį turėtų ką papasakoti klasės draugams.

Moksleiviams vasarą norisi keliauti, gyventi draugų būryje, dainuoti susėdus prie spragsinčio laužo, žygiuoti miškais ir skrosti upes.

Pagal vaikų amžių ir pomėgius galima rasti kūrybinių, pramoginių, išgyvenimo, sukarintų, etnologinių, gamtinių, užsienio kalbų ir dar daug kitų krypčių stovyklų. Jos organizuojamos ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Tėvai džiaugiasi, kad būdami tarp bendraminčių vaikai ir paaugliai tampa savarankiškesni, atsakingesni, išmoksta dirbti komandoje, įgyja naujų žinių.

Pradžiai – į dienos stovyklą

Dažniausiai pirmą kartą išleisdami vaikus į stovyklą tėvai labai jaudinasi, ypač jei šie dar tik pradinukai.

Stovyklų organizatorių teigimu, jeigu vaikas nesijaučia pakankamai savarankiškas, jam sunku atsisveikinti su tėvais ar kitais šeimos nariais ilgesniam laikui, pirmiausia verta išbandyti dienos stovyklas. Jose vaikai randa įdomios veiklos dieną, kol tėvai dirba.

Dienos stovyklose mažieji būna prižiūrimi ir pamaitinti. Todėl vakare grįžus į namus belieka aptarti naujus įspūdžius ir pasiruošti kitos dienos nuotykiams.

Sudomino moksliniai bandymai

Nerimas dėl to, kaip vaikas jausis stovykloje, kamavo ir projektų vadovę Neringą Laurinaitienę. Prieš dvejus metus sūnų Kajų, kuriam dabar devyneri, moteris pirmąkart nuvedė į dienos stovyklą.

„Jau pirmosiomis dienomis nuogąstavimai, kad vaikui stovykloje nepatiks, nepasitvirtino. Priešingai, sūnus rado įdomios veiklos.

Jam patiko, kad su draugais gali sportuoti, eiti į muziejus. Vaiką ypač sudomino stovykloje apsilankiusių įvairių mokslininkų rodyti bandymai“, – pasakojo kaunietė.

Dienos stovykloje Kauno mokyklos-darželio „Rūtelė“ moksleivis pramogavo ir pernai.

Kajui ypač patiko, kad kartu su stovyklautojais jis kūną treniravo laipiodamas į uolas.

Šiemet berniukas yra pasirengęs vykti į stovyklą, kuri organizuojama gerokai toliau nuo Kauno.

„Šiemet žadu važiuoti ne į dienos, o į tikrą stovyklą. Man patiktų rasti naujų draugų ir dar neišmėgintų pramogų“, – tvirtino K. Laurinaitis.

Stovyklų organizatoriai ir pedagogai prieš perkant vaikui kelialapį į savaitės ar ilgesnės trukmės stovyklą pirmiausia siūlo atsižvelgti į jo pomėgius, būdą, fizinį pasirengimą ir ištvermę.

Pamėgo tas pačias vietas

Ieškodami stovyklos tėvai turėtų pasidomėti organizatorių patirtimi, siūloma veikla, pramogomis, gyvenimo sąlygomis ir maitinimu.

Tuomet ir jiems, ir stovyklautojams pavyks išvengti nemalonių netikėtumų. „Mano atžalos pamėgo kasmet lankytis tose pačiose stovyklose. Todėl plačiau jų veikla domėjomės tuomet, kai stovyklauti jie rengėsi pirmąkart.

Dabar būgštavimų dėl sąlygų, kuriomis jie gyvens, ar dėl to, ką valgys, nekyla“, – sakė Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos moksleivių Giedrės ir Eriko motina Rita Čerkauskienė.

Penktokė Giedrė Čerkauskaitė į Lazdijų rajone rengiamą sporto ir poilsio stovyklą šią vasarą vyks jau šeštą kartą. „Pirmąkart šioje stovykloje buvau dar tada, kai dar nelankiau mokyklos.

Stovykloje ant ežero kranto labai smagu – čia vyksta gimnastikos treniruotės, organizuojama daug pramogų, konkursų, pasirodymų. Be to, smagu, kad ilsiuosi su ne pirmus metus pažįstamais draugais“, – pasakojo moksleivė.

Trečiaklasis Giedrės brolis Erikas du kartus stovyklavo Alytaus rajone.

Krepšinio treniruotes lankantis berniukas ilsėjosi sporto stovykloje. „Stovykloje daug pramogų nebuvo, nes kone visą laiką sportavome. Tačiau po treniruočių įšokti į šalia stovyklos tyvuliuojantį ežerą buvo labai smagu“, – sakė E. Čerkauskas.

Gyveno ir lauko sąlygomis

Kauno jėzuitų gimnazijos šeštaklasis Nidas Kazlauskas stovyklauja nuo pat mažens. Berniukas kasmet vyksta į sporto, meno ir nuotykių stovyklas, kur, kaip jis sakė, matė ir šilto, ir šalto.

Jam yra tekę gyventi net lauko sąlygomis, kai turėjo išmokti pastatyti palapinę, prikapoti malkų, įkurti laužą, bristi per pelkes.

„Gamtoje rengiamos stovyklos – puiki galimybė vaikams ištrūkti iš varginamo miesto šurmulio, išmokti išgyventi neįprastomis sąlygomis, rungtis orientacinėse ir komandinėse varžybose“, – įsitikinusi Nido motina advokatė Raimonda Kazlauskienė.

Viena įsimintiniausių – stovykla Danijoje, kur Nidas su bendraamžiais kone iš viso pasaulio ilsėjosi ir pramogavo praėjusią vasarą.

„Tai buvo vaikų įtraukimo į skirtingas pasaulio kultūras stovykla. Į ją po specialaus konkurso, kurio metu buvo tikrinamos mūsų anglų kalbos žinios, iš kiekvienos šalies pateko po du vienuolikos metų berniukus ir dvi tokio pat amžiaus mergaites“, – pasakojo mėnesį Danijoje praleidęs N.Kazlauskas.

Danijoje išmoko pakantumo

Stovyklaudamas kaunietis daug keliavo, susipažino su daugybe naujų draugų, pažino jų kultūrą, patobulino anglų kalbos žinias.

„Šioje stovykloje praleistas mėnuo praplėtė sūnaus akiratį ir žinias.

Jis patyrė naujų nuotykių, tapo gerokai savarankiškesnis ir atsakingesnis.

Labai svarbu ir tai, kad tokiose stovyklose vaikai nuo mažens mokomi pakantumo kitoms tautoms ir rasėms“, – sakė R.Kazlauskienė.

Berniuko motinos teigimu, jeigu panaši stovykla bus organizuojama šią vasarą, ji vėl išleis sūnų į užsienį.

Moters manymu, vaikų vasaros stovyklų trukmė turėtų būti ne penkios ar septynios dienos, kaip šiuo metu populiaru Lietuvoje, o bent dvi trys savaitės. Tada tėvams būtų lengviau spręsti vaikų užimtumo problemą.

„Valstybė taip pat turėtų labiau rūpintis vaikų užimtumu ir kompensuoti bent dalį sumos, kurią tėvai sumoka už stovyklas. Tada atostogaujančius moksleivius būtų galima leisti į ilgesnės trukmės stovyklas“, – įsitikinusi motina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.