Lrytas.lt rekomenduoja: pramoginiai skrydžiai lėktuvu – ir romantikams, ir ekstremalams

Visi turi kokių nors neįprastų pomėgių ar silpnybių. Vieni bėgioja, kiti žvejoja, treti dalyvauja šunų parodose. Dar kiti – turėdami laisvesnę minutę skuba į artimiausią aerodromą. Kitas paklaustų: „Kam tau to reikia?“ Reikia, atsakytum. O kodėl – ir pats nežinai. Tiesiog reikia. Nes gera. Gera bent akimirkai pasijusti paukščiu.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2013-08-16 08:00, atnaujinta 2018-03-01 22:28

Viena mano pažįstama profilaktiškai nusprendžia nusiskusti galvą plikai. Sykį jos paklausiau, kodėl ji tai daro. Rodos, ilgos ir storos kasos – ne vienos merginos svajonė. Tačiau jos atsakymas privertė šyptelėti: kas tam tikrą laiką ją aplanko noras viską tiesiog „nusimesti“. Kitaip tariant – palengvėja. Panašiai, kaip pakilti į dangų viską palikus žemėje. Tai – tarsi terapija. Tačiau apie viską nuo pradžių.

Liaudies išminčiai tikina, kad gimęs šliaužioti – neskraidysi. Tačiau ar tikrai? Prie nugaros pritvirtinti popieriniai sparnai, tiesa, gal ir nėra pats idealiausias sprendimas bandant saugiai pakilti, tačiau į tokias kalbas oro erdvių mėgėjai dažniausiai tik numoja ranka: neva panašios frazės – užkietėjusių pesimistų išmįslas. Skrydžio laisvę gali patirti visi.

Paluknio aerodrome netrūksta veiksmo. Nedidelėmis grupelėmis čia nuolat būriuojasi entuziastingi oro erdvių mėgėjai. Užvertę galvas į viršų jie stebi, kaip vienas po kito į dangų skrodžia lėktuvai. Kai kurie čia atvyksta dirbti, kai kurie – mokytis, dar kiti – pasimėgauti pramoginiais skrydžiais. Išbandyti vieną iš tokių lėktuvėlių neatsispyrė ir portalo lrytas.lt komanda.

Šiek tiek pasiruošimo, trumpas instruktažas prieš skrydį ir – op! – saugos diržas prisegtas, propeleris sukasi, motoras burzgia. Viskas, judame link pakilimo tako. Dar akimirka kita ir, žiūrėk, matai, kaip po kojomis esanti žemė vis tolsta, o debesys, kadaise atrodę aukštai, tampa kone ranka pasiekiami.

Pramoginis skrydis lėktuvu – tai puikus ir daug teigiamų įspūdžių paliekantis laisvalaikio praleidimo būdas. Juo itin žavisi tie, kurie nori pasižvalgyti po artimiausias apylinkes, pamatyti, kaip atrodo žemė iš piloto kabinos ir bent kelioms akimirkoms spėti pasijusti paukščiu.

Skrendi sau virš miškų, laukų, ežerų. Stebi, kaip keičiasi vaizdai, matai, kaip iš viršaus atrodo kiemai, ką veikia žmonės. Rodos, esi pilnas dangaus.

Dviviečiais ir keturviečiais lėktuvėliais keleivius skraidinantis „Vilniaus aeroklubas“ lyg ant delno atveria gražiausius gamtos kampelius ir verčia mėgauti nuostabiais vaizdais net kelių dešimčių kilometrų spinduliu. Vienas populiariausių skrydžių maršrutų – virš Trakų pilies. Čia pakilus į maždaug 300 metrų aukštį atsiveria įspūdingas reginys.

Išbandyti pramoginį skrydį gali visi norintys, čia nėra jokių specialių apribojimų nei dėl amžiaus, nei dėl lyties, ūgio ar svorio – gali skristi tiek vaikai, tiek suaugę.

Pasak pilotų, į aerodromą atvyksta labai skirtingi žmonės. Visi jie – su savo norais ir lūkesčiais: vieniems reikia romantikos, kitiems – ekstremalių, adrenalino praturtintų potyrių. Tokiais atvejais pasiūlomi ir skirtingi lėktuvai. Mažesni – greitesni, manevringesni, jais galima atlikti sudėtingesnius triukus, tuo tarpu tris keleivius šalia piloto talpinančiais lėktuvais siūlomi ramesni, atpalaiduojantys skrydžiai.

Baimintis dėl neva nejaukaus aukščio – neverta. Ir nors patys pilotai juokiasi, kad lėktuvu skristi būtų nebaisu, jei pakilus po juo nebūtų žemės, vis dėlto jie užtikrina, kad lėktuvas – viena saugiausių transporto priemonių.

Nesvarbu, kokiomis priemonėmis pakilai į dangų, tačiau jei jau kojomis atsiplėšei nuo žemės, greičiausiai tai - tik pradžia. Kone visi pilotai tikina: kartą pakilus – norisi dar. Palikti mintis ir rūpesčius Žemėje ir pakilti į aukštesnes materijas. Pramoginį skrydį verta išbandyti kiekvienam. Vėjas, ūžiantis pro kabinoje pravertus langus, pravalo galvą ir išgrynina mintis. Linkime gerų pasiskraidymų.

***

Išbandyti pramoginio skrydžio malonumą ir galimybę pasijusti paukščiu lrytas.lt komandai suorganizavo "Vilniaus Aeroklubas".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.