Baigėsi antroji „Dainos stovykla“

Rugpjūčio 12-17 dienomis, Visagine, vyko antrasis edukacinis muzikos projektas – „Dainos stovykla“. Praėjusiais metais ši stovykla buvo įsikūrusi Telšiuose, o stovyklos savotiškas finalas tapo muzikos festivalyje „Aš toks vienas“, kurio metu dalyviai turėjo galimybę pasirodyti scenoje su garsiais Lietuvos atlikėjais. Šių metų stovyklos veikla buvo betarpiškai susieta su vienu iš organizuojamų muzikos renginių – „Visagino Country“ festivaliu, o pačio projekto koncepcija buvo orientuota į kantri muzikos stilių. Projekto organizatorių manymu, pasirodymas festivalio scenoje, dalyviams yra papildomas šansas išbandyti save, kadangi dalis „Dainos stovyklos“ dalyvių nėra koncertavę didesnio mąsto renginiuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 21, 2013, 1:23 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:08 PM

Pažintis su kantri muzikos stiliumi

Visą savaitę gyvenę ir kūrę Visagino Tautinių mažumų centre, stovyklos dalyviai paruošė 10 naujų arba seniau kurtų kūrinių. Pirmąjį stovyklos vakarą dėstytojai bei organizatoriai turėjo galimybę išgirsti ką dalyviai yra sukūrę, gyvai pamatyti jų pasirodymus ir susipažinti su jų atlikimo stiliumi. Po šio vakaro, dėstytojai – Viktor Timašov bei Algirdas Klova, pripažino, kad dalyviai apie kantri muziką žino labai nedaug, o jų muzika taip pat nelabai artima kantri stiliui. Stovyklos dėstytojas Viktor Timašov surengė susipažinimo su kantri stiliumi vakarą, kurio metu jaunieji muzikantai žiūrėjo filmus apie kantri muziką ir tokių grupių, kaip „Dixie Chicks“ koncertus. Taip pat įvyko abiejų dėstytojų vedamas seminaras apie kantri muziką, jos istoriją.

Antrąją „Dainos stovyklos“ dieną dalyviai kartu su dėstytojais kūrė naujus kūrinius ar aranžavo jau sukurtus. Viktor Timašov bei Algirdas Klova padėjo dalyviams akompanuodami bei konsultuodami tiek kūrinių teksto, tiek muzikos atlikimo klausimais, taip vis labiau priartindami kūrinius prie kantri stiliaus. Dėstytojų nuomone, sunkiausia buvo dirbti su tais dalyviais, kurie atsivežė į stovyklą savo kūrinį ir turėjo išdirbtą jo atlikimo būdą, kadangi tada būna sunkiausia atlikti jį kitaip. Viena iš išimčių buvo jauniausioji stovyklos dalyvė Ieva Krasauskaitė (11m.). Ji prieš pat stovyklą sukūrė dainą, pavadinimu „Žiogas“, kuri, pasak dėstytojų, buvo „dar nesugadinta“, todėl sunku ją aranžuoti kantri stiliui nebuvo. Stovyklos metu akompanavimui buvo galimybė rinktis iš įvairių instrumentų – tiek dalyviai, tiek dėstytojai buvo atsivežę smuikus, sintezatorius, ukuleles, gitaras bei kitus papildomus instrumentus. Šių instrumentų dėka stovyklos metu sukurtos dainos skambėjo originaliai, taip pat instrumentų gausa leido dar labiau perteikti kantri stiliaus dvasią. „Dainos stovykloje“ lankėsi svečiai

Stovyklos metu dalyviai ne tik ruošė dainas ir dirbo su dėstytojais. Trečiadienio vakarą atvyko pirmosios „Dainos stovyklos“ laureatė Ieva Baranauskaitė, su grupe „Such‘a‘trip“. Tą vakarą stovyklautojai galėjo gyvai stebėti grupės repeticiją, bendrauti su jais ir kartu pagroti. Grupės „Such‘a‘trip“ muzika nėra kantri stilistikos, tačiau gitaristas Dominykas Norkūnas mielai prisidėjo prie „Dainos stovyklos“ dalyvių kūrinių, akompanuodamas gitara repeticijų bei festivalio metu. Grupė „Such‘a‘trip“ nebuvo vieninteliai svečiai. Ketvirtadienį po pietų jauniesiems muzikantams seminarą surengė ir savo patirtimi bei muzika pasidalino kantri muzikantas iš Lenkijos – „Lonstar“. Seminaro metu dalyviai turėjo galimybę ne tik išgirsti muzikanto pasakojimus apie kantri muziką, bet ir kartu su juo sugroti kūrinį. „Lonestar“ seminaro metu atskleidė savo požiūrį į kantri muziką, kuris labiausiai atsispindėjo jo dainose apie šalikelės muzikantus bei „digital cowboys“. Taip pat ketvirtadienio vakarą į stovyklą atvyko repetuoti ir ruoštis festivaliui „Alabama Band“ ir Lietuvos folkloro atlikėja Rasa Serra. Kartu su jais festivalyje „Visagino country“ programą ruošė ir Dainos stovyklos dalyvė, dėstytojo Viktor Timašov dukra, Alvita Timašova. Stovyklos dalyviai galėjo stebėti jų repeticijas ir pabendrauti su svečiais.

Pasirodymas festivalio „Visagino Country“ scenoje

Penktadienis stovyklautojams atnešė daug jaudulio, kadangi jau po pietų reikėjo pradėti ruoštis „Visagino country“ festivaliui. Organizatoriai reikalavo, kad pasirodant festivalio scenoje, dalyviai savo apranga bent kiek perteiktų kantri stilių. Dėstytojai pateikė patarimų, kaip galėtų atrodyti kantri muzikantas ant scenos. Nors patarimai buvo gan paprasti – kalbama apie džinsus ir languotus marškinius, kai kurie dalyviai vis tik nustebino atvykę ir kaubojiškomis kepurėmis.

Didžioji dalis „Dainos stovyklos“ dalyvių „Visagino country“ festivalyje lankėsi pirmą kartą ir tai sukėlė jiems dar didesnį jaudulį dėl koncerto. Tiek pasiruošimo metu ant scenos, tiek užkulisiuose jautėsi įtampa, tačiau, nors dauguma dalyvių jaudinosi, festivalyje visi pasirodė tikrai neblogai. Dėstytojų Algirdo Klovos ir Viktor Timašov teigimu, rezultatas buvo teigiamas, ypač atsižvelgiant į tai, kad dešimt skirtingų dainų paruošti per penkias dienas nėra lengva. Po koncerto, jaunieji muzikantai pagaliau galėjo atsipūsti ir linksmai praleisti vakarą stebėdami tolimesnę „Visagino country“ festivalio koncertinę programą.

Po koncerto pakalbinti projekto dėstytojai prasitarė, kad nė viena stovyklos daina nebuvo visiškai kantri, tačiau įsipynę šio stiliaus elementai, tokie kaip smuikas ar lūpinė armonikėlė, padėjo sukurtiems kūriniams skambėti „kantriškiau“.

Stovyklos uždaromasis renginys įvyko šeštadienį, rugpjūčio 17d. jo metu buvo išdalintos padėkos stovyklautojams, kuriuos pasveikino ne tik stovyklos sumanytojas Edmundas Žalpys, dėstytojai Viktor Timašov bei Algirdas Klova, Visagino vicemerė Elena Čekienė, bet ir į uždaromąjį renginį atvykęs Lietuvos kantri „tėvu“ vadinamas - Virgis Stakėnas. Jis pasveikino stovyklos dalyvius palinkėdamas jiems sėkmės ir šmaikščiai juokavo apie sunkią muzikanto kelią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.