Dailininko A.Gražio patarimai, ką verta pamatyti Briuselyje

Penkerius metus Belgijos sostinėje su šeima gyvenantis dailininkas Audrius Gražys jau gali apibendrinti: „Briuselis yra laisvas laisvų žmonių, laisvos dvasios miestas.“ Tai patirti menininkas siūlo tiesiog klaidžiojant miesto gatvėmis. Žinoma, pradžios taškas tebūna Didžioji Briuselio aikštė, laikoma viena gražiausių Europoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Sep 28, 2013, 1:30 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:00 PM

Menininko manymu, kitas miesto simbolis – besišlapinantis berniukas, kuris praėjusį šeštadienį buvo papuoštas lietuvių krepšininko apranga – yra ne meno kūrinys, o tik įdomi legenda. „Ši figūrėlė yra ant visų magnetukų ir pakabučių, o miesto centre esančios besišlapinančios mergaitės ant suvenyrų neaptiksi.“

Vėliau menininkas siūlo tiesiog pasinerti į senamiesčio gatvių labirintą.

„Linkiu surasti žavių sendaikčių turgelių, kuriuose tiek daug visko galima rasti. Akivaizdu, kad Briuselis buvo labai turtingų žmonių miestas – nesiliauju stebėjęsis, kiek turto čia sukaupta. Vilniuje to nepamatysime“, – įsitikinęs A.Gražys.

Ir dabar Briuselis turtingas – stulbina gausybe meno pavyzdžių. „Tai, ką mokėmės Vilniaus dailės akademijoje, čia gyvai pamatysi. Rekomenduočiau aplankyti mūsų šiuolaikinio meno centrą primenantį „Bozar“, Rene Magritte’o ir Karališkąjį muziejus.“

Tačiau dailininkas pripažįsta, jog norint aplankyti visas Briuselio galerijas ir meno centrus, gali neužtekti ir metų. Kaip ir norint išragauti įvairiai patiekiamų jūrų gėrybių, jau nekalbant apie alų.

„Ir pats labai mėgstu, ir atvykusiems į Briuselį rekomenduoju midijas. Iš dešimčių jų ruošimo būdų man labiausiai patinka apkeptos su svogūnais, paprikomis ir pomidorais. Puikių žuvies restoranų rasite aplink Šv.Kotrynos aikštę“, – vardijo dailininkas.

Dar vienas belgų pasididžiavimas – šimtai rūšių alaus, tad A.Gražys stengiasi išragauti kuo įvairesnių.

Menininkas išdavė ir po metų gyvenimo Briuselyje pačiame miesto centre atrastos labai meniškos ir įdomios lėlių teatre įsikūrusios kavinės pavadinimą – „Toon“.

„Ten iki šiol vyksta lėlių spektakliai, gyvena katinai ir galima paragauti pilstomo garsiojo „Kwak“ alaus“, – pasakojo A.Gražys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.