Geriausios mano lauktuvės iš Amerikos - pakilios emocijos

Gyvenu Vilniuje ir vadinu jį didmiesčiu, Lietuvos didmiesčiu. Ne vieną vasarą keliavau po Europą - pamačiau išties nemažai, atmintyje įstrigo ne vienas miestas ar kultūra, tačiau vieta, į kurią dažniausiai sugrįžtu mintimis, norėdama prisiminti patirtus įspūdžius,  yra ne Europą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Kasnauskaitė

Feb 27, 2014, 3:25 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:17 PM

Prieš kelionę man tai buvo nematytas, neatrastas ir nepažintas tolimas tolimas kraštas, į kurį nuvykti atrodo nebuvo galimybės. Dabar – tai vieta į kurią sau pažadėjau sugrįžti, sugrįžti su tikslu pamatyti ir patirti daugiau. Tai - Amerika. Ir jau tada, kai maža mergaitė turėjo bilietus į didmiestį, prasidėjo jos kelionė.

Niujorkas. Miestas, užgniaužiantis kvapą, savo didybe buvo matytas tik filmuose - atrodo, jau vaizdai televizoriaus ekrane, pastatų dydybė, lempučių ir reklaminių stendų gausa kvietė atvykti. Realybėje viskas buvo geriau, realybė pranoko vaizuotę.

Pirma stotelė – Empire State Building.  Manhatano rajono Penktojoje aveniu stovintis įspūdingas gražuolis ne veltui yra vadinamas vienu moderniausių pasaulio stebuklų. Niujorko panorama, pakilus į 86 aukštą, gniaužė kvapą. Šimtai tūkstančių didelių ir mažesnių pastatų – akis negali išsirinkti, į kurią pusę žiūrėti, kur gražiau, kur labiau verta dėmesio. Pastatų lemputės, tviskančios iš aukšto matomos vitrinos, nenuvaldomas ir nesustojamas eismas. Atvirai sakau - tai turi patirti ir pamatyti kiekvienas.

Ir tai dar ne viskas – Laisvės statula, kuria amerikiečiai taip didžiuojasi, iš tiesų atkreipia dėmesį. Jautiesi didis matydamas tai, ką kiti mato tik internete, girdi tik iš pasakojimų. Ir jautiesi laimingas, kai pamatai statulą - tokią, kokią ir įsivaizdavai. Ir dar be viso to, kiekvieną rytą plauki pro ją, lyg tai būtų visai įprastas reiškinys!

Na žinoma, Penktoji aveniu – kiekvienos moters svajone. Net jei nežadi pirkti, net nejauti, kaip greitai įsisuki į prabangos liūną. „Gucci", „Guess", „Versace", Christiano Louboutino, „Prada" - vitrinų ir prabangių rūbų bei aksesuarų parduotuvės tviska prabanga. Ir net jeigu nesiruoši nieko pirkti, smalsumas nugali, neįeiti pasigrožėti podiume matytų dizainerių rūbų būtų tiesiog nuodėmė.

Ir savaitgalio atomazga – Brodvėjus. Jaučiausi kaip filme – Manhatano gatvė pilna teatrų, nuolat vykstančių renginių, miuziklų. Tai Niujorko širdis – visą parą gatvėje apstu žmonių, lyg kiekviena diena būtų šventė. Atvykus iš Lietuvos tai buvo keista, Lietuvoje tiek žmonių gali sutikti nebent per didžiąsias šventes.

Ir galiausiai „Fantomas“ – miuziklas, kuris padeda suvokti, koks turi būti neišdildomas pasirodymas. Garantuoju - net nemėgstančius miuziklo žmones šis reginys privers isijausti į personažus bei visą vakarą prisiminti ištraukas iš ką tik matyto reginio.

Kita vieta, kuri verta Jūsų kelių minučių skaitymo – Niagaros kriokliai. Sakoma, jog Niagaros krioklius privalai pamatyti ir dieną, ir naktį. Tik pamačius tai, supratau kodėl. Dieną – jie šviesūs,  stebėdamas nuolatos virstančius purslus nepastebi, kaip praleidi ne vieną minutę. Atrodo, laikas staiga sustoja. O naktį purslai – besikeičiančių spalvų, atrodo net labiau grėsmingi, bauginantys. Stovi ir supranti, kokia yra gamtos didybė.

Žinoma, nepaliaujamai kirba mintis – tu stovi JAV, o už krioklių - Kanada. Tai sustiprina pojūtį.

JAV praleidau dvi savaites -  jos gali būti vadinamos vienomis iš geriausių per mano dar trumpą gyvenimą. Norėjau papasakoti ne apie kuo daugiau lankytinų vietų, bet pamėginti perteikti emociją. Kad bent keli skaitytojai pasidomėtų daugiau, o galbūt netgi pasiryžtų suplanuoti kelionę į šalį, kurią iki šiol matė tik paveiksliukuose. Nes emocijos yra daugiau už viską. Nuotraukos išlieka kaip prisiminimas, o emocija atgaivina ir nukelia į ten, kur norėtum sugrįžti.

Turėjau galimybę susipažinti su žmonėmis. Ir keista – žmonės ten žymiai daugiau šypsosi, džiaugiasi lyg tai pirma ir paskutinė jų gyvenimo akimirka, niekas neskuba, noriai padeda. O tu, norėdamas pailsėti, su „Starbucks“ kavos puodeliu atsisėdi pagrindinėje gatvėje ir stebi nenustojamą judėjimą. Tai šalis, dovanojanti neišdildomus įspūdžius, vieta, į kurią norėsi sugrižti, nes kiekvieną kartą bus tai, ko dar nematei. Ir tikiuosi visi, kurie skaitė, bent truputį pajautė, kokią emociją aš parskraidinau su savimi iš Amerikos.

Šis pasakojimas – portalo lrytas.lt skelbto konkurso  „Rašyk apie savo kelionę ir laimėk kelionę į Bulgariją dviem!" – dalyvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.