E.Juozapaitienei gestų kalba nepadėjo Guangdžou mieste

Prieš pusantrų metų turėjau galimybę ir vėl aplankyti Kiniją. Šalį, kuri stebina kiekvieną nors kartą joje buvusį. Šį kartą lankiausi Guangdžou mieste, kuris tiesiog pribloškė didingais pastatais. Tai tarptautinis finansų centras, pastatytas Džudziango, arba Perlų upės, pakrantėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Juozapaitienė

2014-04-05 11:50, atnaujinta 2018-02-14 20:57

Klimatas drėgnas, subtropinis, todėl dieną karšta, o vakarais maloniai vėsu. Metų laikų kaitos šioje klimato juostoje beveik nejusti, todėl ten gyvenančius žmones tiesiog lepina šiltas klimatas, nors visuose dideliuose miestuose jaučiama oro tarša.

Miesto centre įrengta didelė pasivaikščiojimo zona, kuri driekiasi iki pat Perlų upės.

Čia tarpsta įvairi žaliuojanti augalija. Saulei nusileidus šis nuostabaus grožio kampelis tampa malonia susibūrimo vieta – žmonės šoka, žaidžia, mėgaujasi nuostabia vakaro vėsa.

Einant alėja Perlų upės link, dešinėje iškyla įspūdingas Guangdžou operos teatras, panašus į ką tik atskridusį ateivių kosminį laivą. Jam nenusileidžia ir kiti miesto dangoraižiai, kurie dieną konkuruoja didybe ir įvairove, o naktį tampa žėrinčiais spalvų vaiduokliais, žavinčiais šviesų originalumu.

Tačiau vos už kelių kilometrų iš XXI amžiaus civilizacijos patenki į sunkiai apibūdinamą laikotarpį, kuriame susipina amžių kaita, vienu metu ir liūdinanti, ir džiuginanti: didybė, prabanga, o visai šalia didelis skurdas ir vargas.

Susikalbėti šiame mieste nemokant vietos kalbos beveik neįmanoma: nepadeda nei gestų kalba, nei garsų imitavimas (pavyzdžiui, paršiuko ar viščiuko), kai nori užsisakyti vieną ar kitą patiekalą. Nors padavėjos maloniai šypsosi ir sutartinai linkčioja, gavęs užsisakytą maistą supranti, kad savo valios ar noro primesti nepavyks.

Žinoma, 24 valandų šiam miestui pažinti tikrai nepakaks, tačiau jis paliks neužmirštamų įspūdžių, kurie maitins prisiminimus ilgus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.