Mėgstate mirkti kubile? Tikriausiai apie jį žinote per mažai

Daugelis juos naudoja ištisus metus, lepinasi ir per šalčius, tačiau kubilai nestovi sausi ir vasarą. Nors mirkimas kubile kartu su draugais atpalaiduoja, ar tai iš tiesų higieniška? Kaip keli chemikalai gali visiškai išvalyti vandenį?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2014, 3:14 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:23 PM

Tai aiškinosi ekspertų pora iš Arizonos universiteto (JAV) – epidemiologė bei Prevencijos ir kontrolės ligų centro direktorė Michele Hlavsa ir mikrobiologijos bei aplinkos studijų profesorius Charles'as Gerba.

Karštame kubilo vandenyje – piktybinės bakterijos

Specialistai išsiaiškino, kad maudydamiesi kubile nuo vandens ir garais prisotintos aplinkos galite užsikrėsti nepageidaujama ar net pavojinga infekcija. Skirtingai nei baseine, dėl aukštesnės temperatūros kubile sunkiau palaikyti tinkamą dezinfekavimo lygį, kuris naikina bakterijas. Vienas iš pagrindinių mikrobų yra pseudomonas aeruginosa, kuris sukelia Folikulito infekciją, kitaip dar vadinamą karšto kubilo bėrimu.

Ši bakterija paprastai randama dirvožemyje ir vandenyje, o daugintis jame pradeda krintant dezinfekcijos lygiui. Kartais, net jei dezinfekcijos lygis normalizuojasi, bakterija gali neišnykti, laukdama tinkamų sąlygų vėl daugintis. Kadangi žmonės kubile mėgsta mirkti ilgiau, jų odą visą laiką alina užterštas vanduo.

Užsikrėtus šia bakterija dažniausiai išberia maudymosi kostiumėlio neuždengtas kūno vietas. Bėrimui būdingos niežulio dėmės, galinčios pūliuoti. Šie simptomai paprastai praeina po keleto dienų.

Pasisaugoti vertėtų vyresniems ir rūkantiems

Nors karšto kubilo bėrimui išgydyti nebūtina kreiptis į medikus, reikėtų pasisaugoti daug pavojingesnės, galinčios pasibaigti mirtimi ligos – legioneliozės. Tai sunki plaučių uždegimo forma, sukeliama legionella genties bakterijų, randamų vandenyje, garuose ir rūke aplink stovintį kubilą. Vyresni nei penkiasdešimties, rūkantys ir turintys silpną imuninę sistemą žmonės šiai bakterijai yra ypač jautrūs.

Legionelių bakterija, apsauganti save kaip ir pirmasis mikrobas pseudomonas aeruginosa, gali sukelti ir kitą, į gripą panašiais simptomais pasireiškiančią ligą, vadinamą Pontiac karščiavimu. Tai švelnesnė liga, pasireiškianti iki keletos dienų ir praeinanti savaime.

Pagal naujausią Ligų kontrolės ir prevencijos centro ataskaitą (CDC), šiemet užfiksuota 16 protrūkių, susijusių su kaitinimusi kubile ir mineralinių vandenų kurortais. Beveik pusė jų buvo sukelta pseudomonas mikrobo, ketvirtadalis – legionelių.

Dalį mikrobų į kubilą žmonės atsineša patys

Be bakterijų, jau esančių karštame vandenyje, žmonės su savimi taip pat atsineša dalį mikrobų, kurie patenka į kubilą. Kiekvienas žmogus išangės raukšlėse atsineša vidutiniškai apie gramą išmatų. Jeigu kubile kaitinasi penki žmonės, į kubilą jie atsineša maždaug šaukštą šių teršalų. Tad, kad ir koks saugus būtų dezinfekcijos lygis, žmonės patys sukelia ligų plitimo pavojų.

Dar viena problema yra žmonių šlapinimasis sėdint kubilo vandenyje. Sunku nustatyti tiksliai, kiek žmonių taip elgiasi, tačiau LiveScience atlikta apklausa parodė, kad vienas iš penkių amerikiečių šlapinasi baseine. Kai šlapimas, prakaitas ir kiti skysčiai maišosi su chloru, jis sukuria dirgiklį, vadinamą chloraminu. Dėl jo maudantis rausta akys ir dirgina kvėpavimo takus, nes chloraminas sukelia aitrų chloro kvapą, reiškiantį didelį vandens užteršimą. Labai svarbu nesinaudoti kubilu vietoje tualeto.

Prieš lipant į kubilą – nusiprausti po dušu

Nors dauguma žmonių dušu naudojasi po kaitinimosi kubile, reikėtų jo nepamiršti ir prieš lipant į vandenį, nusiplauti kūno priežiūros priemones, makiažą ar apsauginį kremą nuo saulės. Būtent šie produktai chemikalų yra dezinfekuojami pirmiausia, tad sunaikinama mažiau piktųjų bakterijų. Specialistai pataria į kubilą eiti kuo mažesnėmis grupelėmis, kad dezinfekcijos lygis išliktų kaip įmanoma aukštesnis.

Taigi, ką daryti, jeigu maudynės kubile yra neatsiejama jūsų laisvalaikio dalis? Specialistai pataria įsigyti dezinfekcijos tyrimo juostelių, kuriomis galėsite patikrinti vandens švarumo lygį prieš lipant į karštą kubilą. Pagal juostelės indikatoriaus spalvą galėsite keisti ir vandens dezinfekcijos priemonių stiprumą.

„Stenkitės maudytis kubile kiek įmanoma sveikesniu būdu“, - pataria centro direktorė Michele Hlavsa.

Išvengti ligų padės tinkamos dezinfekavimo priemonės

Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) rekomenduoja dezinfekcijos priemones, kurios parametrai atitinka 2-4 mg chloro / arba 1 ppm, bromo 4-6 ppm ir tarp 7,2 ir 7,8 pH. Taip pat kubilas turėtų būti išklotas plytelėmis, neskleisti pašalinio kvapo, o temperatūra nebūti aukštesnė nei 50°C laipsnių.

Venkite, kad kubilo vanduo nepatektų į burną. Taip išvengsite rizikos užsikrėsti karštame kubile plintančiomis bjaurastimis.

Parengė Živilė Karevaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.