Ką būtina padaryti grįžus iš užsienio, kad išvyka neatsirūgtų?

Dažnai iš užsienio į Lietuvą grįžę gyventojai nežino, ką pirmiausia turi padaryti, kad galėtų nemokamai gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas. Tai, kad šiuo klausimu piliečiai yra neišprusę, pastebi Panevėžio miesto pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų (PASPĮ) darbuotojai.

Jei asmuo deklaruoja parvykimą į Lietuvą, jis turi pirmiausia pasirūpinti savo privalomuoju sveikatos draudimu.<br>123rf nuotr.
Jei asmuo deklaruoja parvykimą į Lietuvą, jis turi pirmiausia pasirūpinti savo privalomuoju sveikatos draudimu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 15, 2014, 12:48 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:31 PM

Su tokiomis problemomis susiduria žmonės, į užsienį išvykę ilgesniam nei pusės metų laikotarpiui ir deklaravę išvykimą iš Lietuvos, o po kurio laiko grįžę gyventi į Lietuvą. Grįžusieji dažniausiai nesusivokia, kad iš naujo turi prisirašyti prie PASPĮ, tai yra iš naujo pasirinkti šeimos gydytoją, ir tik tada registruotis pas jį.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) primena, kad deklaravus išvykimą iš Lietuvos, asmuo yra išbraukiamas iš Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro, todėl duomenys apie jo prisirašymą prie PASPĮ, panaikinami.

Jei asmuo deklaruoja parvykimą į Lietuvą, jis turi pirmiausia pasirūpinti savo privalomuoju sveikatos draudimu ir būtinai iš naujo prisirašyti prie PASPĮ, kad galėtų nemokamai lankytis pas gydytojus ir gauti PSDF biudžeto lėšomis kompensuojamas sveikatos priežiūros paslaugas.

Kitas dalykas, kurį būtina įsidėmėti: asmens, deklaravusio išvykimą į užsienį, kompensuojamųjų vaistų pasas (KVP) automatiškai paskelbiamas negaliojančiu.

Toks asmuo, grįžęs ir vėl deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje, turi nuvykti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą (jei jis apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu) ir paprašyti pakeisti seną KVP į naują. Šiuo atveju apdraustasis turi sumokėti 3 litų mokestį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.