Ruoškit vaišes ant grotelių: nuo kepsnių iki desertų

Prieš iškylą gamtoje paruoškite kepsnių, pagardintų gamtoje rastomis žolelėmis. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos grilio meistrė Halina Bovševič (46 m.) žino daugybę įvairių kepsninėse ir ant laužo ruošiamų vasaros vaišių receptų.

Gamtoje ruoškite gardžias vaišes: mėsos, daržovių ir net saldžiuosius patiekalus. Juos paprasta paruošti tiek kepsninėje, tiek ant laužo žarijų.<br>V.Skuodo nuotr.
Gamtoje ruoškite gardžias vaišes: mėsos, daržovių ir net saldžiuosius patiekalus. Juos paprasta paruošti tiek kepsninėje, tiek ant laužo žarijų.<br>V.Skuodo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Jun 26, 2014, 11:22 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:30 AM

Gamtoje ruoškite gardžias vaišes: mėsos, daržovių ir net saldžiuosius patiekalus. Juos paprasta paruošti tiek kepsninėje, tiek ant laužo žarijų. Jei rinksitės pastarąjį būdą, produktus kelis kartus įvyniokite į foliją.

Be to, H.Bovševič rekomenduoja ant laužo būtinai išvirti žolelių arbatos, kuriai tiks čia pat, gamtoje, surinkti vaistiniai augalai, pavyzdžiui, žemuogių, aviečių, mėlynių lapai. Pagardinkite gėrimą medumi arba pačių virta mėgstama uogiene.

Vasarą maisto produktai greičiau genda, todėl būtina įsidėmėti keletą naudingų patarimų.

„Pirmiausia pirkdami mėsą įsitikinkite, ar ji šviežia. O mėsos marinatui naudokite natūralius konservantus: aliejų, citrinų sultis, druską, cukrų, medų“, – patarė H.Bovševič.

28 metų darbo stažą turinti kulinarė taip pat patarė apskaičiuoti marinavimo ir kepimo laiką. Marinuotą mėsą nusivežus į gamtą per 3–4 valandas būtinai reikėtų iškepti.

Jeigu mėsą marinuosite iš vakaro, laikykite ją per naktį šaldytuve. Atšaldytą marinuotą mėsą sudėkite į šaltkrepšį. Bet ir laikydami būsimus kepsnius šaltkrepšyje nedelskite ilgiau negu 3–4 valandas ir kepkite. Per tą laiką mėsa bus prisigėrusi marinato.

Jeigu neturite šaltkrepšio, paimkite keletą polietileno maišelių. Į juos sudėkite kelis šaldyto vandens buteliukus ir ant viršaus uždėkite sandariai įpakuotą marinuotą mėsą. Tačiau tokiu atveju irgi būkite budrūs: neuždelskite mėsos kepti, kad ji išliktų gardi ir nesukeltų sveikatos sutrikimų.

Gamtoje kepkite ne tik mėsą, bet ir daržoves, vaisius. Cukinijos, paprikos, baklažanai, pomidorai, pievagrybiai – tai, ką galima kepti ant grotelių, išvardijo H.Bovševič.

Iškylaudami gamtoje galite paruošti netgi desertą. Jeigu turite kukurūzų burbuolių, iškepkite jas kepsninėje, patepkite medumi, apibarstykite cukrumi.

Labai gardu ir ant grotelių keptos braškės. Po to apibarstykite cukrumi, kad uogos karamelizuotųsi. Be to, braškes galite aplieti šokoladu ir patiekti su ledais.

Ant grotelių kepkite įvairius vaisius: kriaušes, obuolius, persikus, ananasus. Net ir arbūzą galite paskrudinti.

„Ananasą supjaustykite riekelėmis ir dėkite ant grotelių. Šio vaisiaus gabaliukus galima suverti ir ant iešmelių“, – patarė H.Bovševič.

Arbūzą geriausia kepti ant grotelių. Jį supjaustykite storomis riekėmis, nenulupkite žievės.

Riekes patepkite medumi arba pabarstykite cinamonu, pašlakstykite citrinų sultimis. Grotelės turėtų būti gerai įkaitusios, kad desertas nepriliptų. Arbūzą iš abiejų pusių apkepkite po 3 minutes.

„Vykdami į gamtą arbūzų ar melionų iš anksto nepjaustykite, nes vasarą jie labai greitai rūgsta, galite apsinuodyti. Jeigu ruošiatės kepti ant grotelių arba valgyti šviežią, supjaustykite prieš pat kepimą ar valgymą“, – priminė H.Bovševič.

Vištienos kepsneliai su žolelių marinatu

Reikės:

vištų šlaunelių arba ketvirčių (6 vnt.)

Marinatui:

šviežių mėtų, čiobrelių

2 šaukštų rudojo cukraus

100 g aliejaus

4 česnako skiltelių

Viduržemio jūros prieskonių

maltų kalendrų

citrinos

druskos

Sutrinkite šviežias žoleles, česnaką ir cukrų. Į šį mišinį įpilkite aliejaus, citrinos sultis, pridėkite prieskonių ir druskos. Jei kepsite ketvirčius, supjaustykite porcijomis (maždaug po 100 g). Jei išimsite kaulus, bus kepsniukai. Vištieną sumaišykite su marinatu. Palaikykite 3–5 val. (jei marinuojate iš vakaro, būtinai laikykite šaldytuve). Kepkite kepsninėje arba ant iešmelių virš žarijų. Reikės vartyti dažnai, kad nepradėtų svilti marinatas. Iškepę susukite į foliją, leiskite patiekalui subręsti: mėsa bus sultingesnė ir susilies visi skoniai.

Su vanile marinuotos vištienos filė juostelės

Reikės:

600 g vištos krūtinėlės filė be odelės

1 vanilės lazdelės

50 g alyvuogių aliejaus

20 g cukraus

80 g terijakio padažo

Filė supjaustykite juostelėmis. Vanilės lazdelę paskobkite peiliu ir sumaišykite su cukrumi, aliejumi ir terijakio padažu. Marinuokite 1–3 val. Marinuotos vištienos juosteles sumaukite ant iešmelių ir kepkite ant grilio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.