Negalavimai gresiantys vasarą: kaip nuo jų apsisaugoti?

Vasara – laikotarpis, kurio kasmet ilgesingai laukia visi norintys pailsėti nuo darbų, planuojantys atostogas prie lietuviško pajūrio bei užsienio kurortuose ar gamtoje iškylaujantys žmonės. Tačiau vasarą laukia ne tik malonumai ir ramus poilsis, bet ir daugybė ligų ir susirgimų galinčių netikėtai ištikti kiekvieną.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Jul 2, 2014, 4:47 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:26 AM

Svarbu saugotis įvairių traumų

„Dažniausi susirgimai vasarą yra įvairios žmonių patirtos traumos gamtoje, pavojingiausia kai į gilią žaizdą patenka stabligės sukelėjai. Kita ypač vasarą pasireiškianti liga yra difterija. Nuo šių abiejų ligų vaikai skiepijami mokamai, o suaugusieji nuo 25 metų amžiaus kas dešimt metų yra skiepijami nemokamai“, - pasakojo „Bendrosios medicinos praktikos“ klinikos šeimos gydytojas Alfonsas Paliulis.

Gydytojo teigimu, nors nuo kiekvienos traumos neįmanoma apsisaugoti, svarbu prisiminti, jog įvairūs sužeidimai lauke ne visada atsiperka bintu ar pleistru, todėl pajutus difterijos ar stabligės simptomus, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją.

Žarnyno susirgimai – dėl higienos trūkumo

Šeimos gydytojo teigimu, rankų higiena ypač svarbi vasarą, nes nešvariomis rankomis liečiame maistą, kurį vėliau valgome. Todėl svarbu plauti rankas paglosčius naminius ar laukinius gyvūnus, būtina plauti vaisius, daržoves, uogas, taip pat svarbu plauti rankas grįžus iš lauko ar važiavus viešuoju transportu.

Svarbu nepamiršti erkių

Vasarą žmonėms daug laiko praleidžiant lauke svarbu apsisaugoti nuo įvairių vabzdžių įkandimų. Labiausiai - nuo erkių, kurių šiemet ypač daug. Erkės kur kas pavojingesnės už kitus vabzdžius, nes platina erkinį encefalitą ir Laimo ligą, nuo šios ligos skiepų nėra, susirgus ja gali padėti tik antibiotikai. Nuo erkinio encefalito vaistų taip pat nėra, pasirodant pirmiesiems simptomams, kaip karščiavimui, galima mažinti temperatūrą vaistais ar lašelinėmis, nesuskubus apsikrėtusio žmogaus gydyti gali išvysti įvairios komplikacijos.

Apsaugoti nuo šios infekcinės ligos gali tik skiepai, kurie rekomenduojami kas 3 -5 metus, taip pat būtina pažymėti, jog būtinos trys skiepų dozės, nes po pirmosios galimybė nesusirgti erkiniu encefalitu siekia tik 60 proc., tuo tarpu po trečiojo daugiau nei 90 proc.

Deginkitės saikingai

A.Paliulio teigimu, vasarą taip pat svarbu saugotis nuo nudegimų saulėje, degintis saikingai, tai ypač rekomenduojama daug apgamų turintiems žmonėms. Kalbant apie apsauginius kremus nuo saulės, svarbu pažymėti, jog jie apsaugo nuo nudegimų, tačiau ne nuo saulės aktyvumo sukeliamo odos vėžio. Taip pat, kaitinantis saulėje, nereikėtų pamiršti kokybiškų akinių nuo saulės, kurie saugo akies tinklainę nuo žalingų ultravioletinių spindulių.

Grybelis tykantis tvenkiniuose ir pirtyse

Besibaiminantiems kojų grybelio užkrato pliažuose, nereikėtų sunerimti, nes saulė ir vėjas panaikina kojų grybelio užkratus smėlyje. Ši nemaloni infekcija gali tykoti baseinuose arba pirtyse, ten kur daug drėgmės ir nėra saulės arba avint svetimą avalynę.

„Kita grėsmė ilsintis prie vandens telkinių yra odos grybelis, kuriuo susergama maudantis įvairiuose telkiniuose. Grybelis pasireiškia depigmentutomis dėmelėmis ant kūno, pleiskanojančia oda, - kalbėjo A. Paliulis. Pastebėjus išvardintus simptomus rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.