Liepos 5-oji. Darboholikų ir Niutono dėsnių diena

Kada dar geriau galima švęsti Darboholiko dieną, negu tuo metu, kai daugelis darbuotojų atostogauja? Teisingai – niekada! Nes dabar gali švęsti visi – atostogaujantieji (nes nereikia to įrodinėti praktikoje) ir dirbantieji (nes dabar jiems, likusiems už visus, tą savo savybę tenka įrodinėti praktikoje). Tegyvuoja darboholikai, kurių mokesčiai gelbėja visus kitus Lietuvos „…holikus“, „…manus“, „…ūnus“ ir šiaip tinginius.

Įdomu, jei Niutonui vietoj paprasto obuoliuko į galvą būtų nukritęs kompiuterinis į skreitą – būtų parašęs realityvumo teoriją ar dienas leidęs „Facebook“ ir neparašęs nieko?<br>123rf nuotr.
Įdomu, jei Niutonui vietoj paprasto obuoliuko į galvą būtų nukritęs kompiuterinis į skreitą – būtų parašęs realityvumo teoriją ar dienas leidęs „Facebook“ ir neparašęs nieko?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 4, 2014, 11:03 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:07 AM

Beje, bijantys prarasti darbą ir jau gaunantys pašalpas šiandien turėtų švęsti pirmojo Lietuvos socialinės darbo apsaugos įstatymo dieną. Jį Laikinoji Lietuvos Vyriausybė priėmė 1919 m. Jame buvo kalbama apie darbininkų ordinarininkų pašalinimą iš dvarų dėl darbų sumažėjimo. Šis įstatymas okupacinės karo valdžios ištuštintuose ir apleistuose dvaruose apsaugojo tūkstančius darbininkų šeimų nuo gresiančio jiems bado ir pašalinimo iš užimamų dvaruose butų.

Be to, šią dieną 1865 m. britų dvasininkas Williamas Boothas neturtingame Londono Ist Endo rajone įkūrė labdaringą misionierių organizaciją „Gelbėjimo armija“.

Klonai siaučia! 1996 m. gimė pirmasis iš suaugusio savo rūšies atstovo ląstelių klonuotas žinduolis – avytė Dolly. Gal tai ir neturi nieko bendro, tačiau 2010 m. Lietuvos kultūros sostinėje paskelbtoje Ramygaloje vyko pirmas Lietuvoje ožkų paradas ir ožkiausios ožkos rinkimai. Ir nesiginčykite, kad ožkų bei ožių paradai pas mus vyksta dažnai – čia žygiavo tikrosios, naudingos, kurios ne tik bliauna, bet ir pieno duoda.

Fizikai siaučia dar aršiau. Gal net mėtosi obuoliais ir tikrina susidaužiančių kūnų judėjimo greičių pokytį. Šią dieną 1687 m. išleistas fundamentalus Izaoko Niutono darbas „Matematiniai natūralios filosofijos principai“, dažnai vaidinamas tiesiog „Principais“. Trijų tomų knyga pripažįstama vienu svarbiausiu darbu pasaulio mokslo istorijoje. Joje išdėstyti Niutono dėsniai ir suformuoti visos klasikinės mechanikos fizikos pagrindai.

Kam tai nerūpi, gali prisiminti, kad šiandien Nepriklausomybės dieną švenčia Alžyras (1962 m. atgavo ją nuo Prancūzijos), Venesuela (1811 m. nustojo būti Ispanijos kolonija) ir salų valstybė netoli Senegalo krantų – Žaliasis Kyšulys (nuo 1975 m. ji nebepriklauso Portugalijai).

Armėnijoje – Konstitucijos diena. Niujorko mieste švenčiama Vergų išlaisvinimo diena – 1827 m. juodaodžiai vergai mieste atgavo laisvę.

Rusijos Ivanų gerbėjai irgi turi puikią progą švęsti. 1701 m. į nelaisvę paimtas rusų laivo vairininkas Ivanas Riabovas nuvairavo švedų karinę eskadrą tiesiai ant seklumos ir taip sutrukdė užgrobti Archangelsko miestą. Pradžioje Ivanas Susaninas paklaidino pelkėse mūsiškius, o po to šitas Ivanas – švedus… Kada tie užsieniečiai pasimokys nepasitikėti rusais Ivanais? Svarbiausia – nebeįmanoma išsiaiškinti, ar jie buvo didvyriai, ar tiesiog prastai savo darbą išmanė.

Įsivaizduojate, kiek švenčių, po dar reikia spėti į Dainų šventės šokių dieną. Teatro dieną „Dyvų dyvai“ ir pučiamųjų orkestrų koncertą „Vario audra“. Žodžiu – kas nedirba, turi darbo!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.