Naisių festivalyje – riterių kovos

Šeštadienį Naisiuose (Šiaulių raj.) prasidėjęs festivalis patraukė renginių gausa.

Savo sugebėjimus pademonstravo į Naisius ne tik iš Lietuvos, bet ir Lenkijos bei Švedijos atvykę riteriai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Savo sugebėjimus pademonstravo į Naisius ne tik iš Lietuvos, bet ir Lenkijos bei Švedijos atvykę riteriai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jul 5, 2014, 6:48 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:09 AM

Jau penktus penktus metus rengiamas festivalis šeimoms „Naisių vasara“ šiemet truks net tris dienas.

Šeštadienio „Baltų dienos“ renginiai buvo susieti su istorija.

Naisių centre įsikūrė baltų gyvenvietė, kur senąsias tradicijas puoselėjantys amatininkai: puodžiai, juvelyrai, monetų kalėjai, medžio drožėjai - ne tik demonstravo, ką sugeba patys, bet ir aiškino savo amato istoriją bei mokė jo visus norinčius.

Siūlė mokytis amatų

Į festivalį atvykusiems žmonėms buvo siūloma praeiti baltų amatų kelią – atlikti šešių amatininkų užduotis ir už tai gauti prizą.

Tiems, kas šį pasiūlymą priėmė, teko padirbėti odininko, juvelyro, žolininko dirbtuvėse, minkyti molį, gaminti valgį, išmokti įkurti ugnį.

Naisiuose veikė ir tautodailininkų mugė, kur buvo galima įsigyti akį patraukusių gaminių.

Festivalio svečiams buvo siūlomos senovinės pramogos ir žaidimai. Visi galėjo dalyvauti varžytuvėse, apžiūrėti senoviškus ginklus, užsivilkti riterio šarvus.

Daugiausia dėmesio susilaukė į festivalį kartu su žirgais atvykę riteriai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos bei Švedijos.

Savo meistriškumą riteriai galėjo pademonstruoti dalyvaudami varžybose.

Riteriai demonstravo meistriškumą

Kiekvienam riteriui sėdus ant žirgo reikėjo ietimi nuimti du aukštai pakabintus žiedus, pataikyti į veja velkamą „pelę“, jojant kardu sukapoti ant kuolų pamautas kopūstų galvas, buka ietimi kuo smarkiau trenkti į besisukantį taikinį.

Greičiausiai kliūčių ruožą įveikė ir daugiausia įskaitinių taškų surinko į Naisius iš Švedijos atvykęs riteris Klassas. Už nugalėtojo išsirikiavo trys Lenkijos riteriai: Janas, Lukaszas ir Woitekas. Lietuvių riteriai: Rytis, Egidijus ir Linas užėmė penktąją- septintąją vietas. Aštuntoje vietoje liko moteris – iš Švedijos atvykusi riterė Carolinė.

Kol varžybų išvarginti riteriai ir jų žirgai ilsėjosi, Baltų miestelyje buvo pademonstruota, ką sugeba Žemaitukų veislės žirgai, žiūrovai galėjo dalyvauti šaltųjų ginklų valdymo rungtyse.

Vėliau žiūrovų dėmesio laukė raitų riterių kovos ietimis. Šiame turnyre geriausiai sekėsi riteriams Ryčiui ir Klassui. Šventę vainikuos raitų riterių masinės kovos.

Riteriai lazdomis turėjo numušti prie priešininkų šalmų pritvirtintus bokštus. Šiame turnyre geriausiai sekėsi riteriui Linui.

Susumavus visų trijų turnyrų rezultatus trečioji vieta atiteko riteriui Lukaszui, antroji - riteriui Ryčiui, o tarptautinio riterių turnyro nugalėtoju tapo ir Karaliaus Mindaugo taurę gavo riteris Klassas. 

Laukia A.Mamontovo koncertas Festivalis „Naisių vasara“ tęsis ir kitą savaitgalį.

Šeštadienis bus skirtas mamoms. Programoje „Pasakyk savo mamai“ - daug koncertų.

Scenoje turėtų pasirodyti Andrius Mamontovas, Veronika Povilionienė, Vaida Genytė ir kiti atlikėjai.

Laisvalaikio ir kūrybos stovykloje bus galima mokytis pasigaminti papuošalų, o su Beata Nicholsosn lauko kavinės erdvėje – maisto gamybos.

Naisiuose vyks mugė, žemaitukų žirgų varžybos, netrūks parodų, staigmenų.

Šeštadienio programą jau po vidurnakčio vainikuos „Perkūno sakmė“.

Festivalyje – nė lašo alkoholio

Trečiąją festivalio dieną – kitą sekmadienį – vyks kaimo bendruomenės sporto varžybos bei koncertuos meno kolektyvai.

„Naisių vasaros“ festivalis išsiskiria tuo, kad jame žmonės linksminasi be svaigalų.

Festivalio sumanytojas ir mecenatas Ramūnas Karbauskis sakė pastebintis, kad žmonės nori ir moka linksmintis be svaigalų.

Politiko manymu, be alkoholio organizuojami renginiai turėtų būti bent dalinai finansuojami Kultūros ministerijos.

Pernai „Naisių festivalis“ sulaukė apie 20 tūkstančių žmonių. Manoma, kad ne mažiau svečių bus ir šiemetiniame festivalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?