Miesto paplūdimiuose vilnietės nesidrovi nusimesti liemenėlių

Sparčiai atšilus orams, sostinės gyventojai plūsta į miesto paplūdimius atsivėsinti vandenyje ir pasimėgauti saulės voniomis. Aplink Vilnių esančių paplūdimių nemažai, tačiau kurį iš jų važiuoti ilsėtis? Kuriuose paplūdimiuose mažiau šiukšlių, kur budi gelbėtojai, kur galima nusipirkti vandens ar maisto, kur renkasi daugiausiai žmonių?

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Jul 10, 2014, 12:07 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:29 AM

Valakampių paplūdimiai

Tvarkingi ir prižiūrėti Valakampių paplūdimiai kviečia sostinės gyventojus pasimėgauti saulės voniomis ar maudynėmis Neries upėje. Paplūdimys tvarkingas, įrengtos šiukšliadėžės, persirengimo kabinos, tualetai, dabartinė vandens kokybė įvardijama kaip gera. Tačiau, paplūdimyje negalima vartoti alkoholinių gėrimų bei atsivesti šunis.

Valakampiuose dirbančių gelbėtojų Pavel ir Anatolij teigimu, nei šį nei praeitą sezoną niekas nenuskendo. „Šių metų sezoną laikome tik prasidėjusiu, nes tik dabar plūstelėjo karščio banga ir paplūdimiuose renkasi daugiau žmonių. Čia kasdien dirbame nuo 8 ryto iki 8 vakaro dviese, kitame antrajame Valakampių paplūdimyje budi vienas gelbėtojas, po darbo mus pakeičia sargas prižiūrintis teritoriją, kuris bėdai ištikus taip pat gali išgelbėti skęstantį žmogų“, – pasakojo UAB „Grinda“ gelbėtojai. Pašnekovų teigimu, karštomis dienomis kaip pastarąją savaitę, paplūdimiai būna pilni, darbo dienomis susirenka šeimos ir jauni žmonės, o savaitgaliais čia tiršta - susirenka apie 1000 žmonių. Šaltomis dienomis, maudosi šalčiui užsigrūdinę žmonės, be to čia visuomet ateina tinklinio entuziastai, juos galima sutikti beveik kiekvieną dieną.

Išalkusiems atvykus į pirmąjį Valakmapių paplūdimį, toli maisto ieškoti neteks, čia pat stovi „Valakampių terasa“, kur galima tiek atsigaivinti šaltais gėrimais ar ledais, tiek sočiai papietauti.„Mūsų kainos panašios kaip ir bet kurioje miesto centre esančioje kavinėje, gal todėl atvykę ilsėtis į Valakampius pas mus užsuka rečiau, nebent atsigaivinti šaltais gėrimais ar ledais, papietauti ar pavakarieniauti čia atvyksta pastovūs klientai per pietų pertrauką ar po darbo“, – kalbėjo restorano vadovė Jūratė Vainauskaitė.

Šilo (Balžio) ežeras

Nors poilsiavietė prie Šilo (Balžio) ežero nėra oficialiai laikoma paplūdimiu, tačiau čia taip pat atkeliauja nemažai vilniečių tiek viešuoju transportu, tiek mašinomis ar dviračiais. Paplūdimys yra miško apsuptyje, čia tvarkinga, įrengtos šiukšlinės, persirengimo kabinos, tačiau gelbėtojai čia nebudi.

Darbo dienomis čia kur kas mažiau žmonių negu Valakampiuose ar prie Žaliųjų ežerų, todėl ramaus poilsio mėgėjams ši vieta puikiai tiks. Tačiau ir aktyvaus sporto entuziastai šalia Šilo ežero ras ką nuveikti, nes čia pat yra įsikūrusi vandenlenčių nuoma ir veikia „Adrenalin Wake Park“ vandens pramogų parkas. Parko įkūrėjai Vylius ir Tautvydas teigia, jog vandens pramogų entuziastų sulaukia ne tik iš Vilniaus, bet ir iš kaimyninių Baltijos šalių, nes artimiausias panašus parkas yra įsikūręs tik Vokietijoje, čia Šilo ežere taip pat vyksta įvairios vandenlenčių sporto varžybos.

„Prieš žmogui stojant ant vandenlentės, instruktorius pamoko kaip elgtis, kaip išlikti saugiam ir nesusižaloti, kol pradedantieji čiuožia vandeniu, labiau įgudę daro įvairius triukus ant įrengtų pakylų, o ant kranto stovintis žmogus akylai stebi pramogaujančius ir bet kada yra pasiruošęs nerti į vandenį ir padėti“, – pasakojo vandens pramogų parko įkūrėjai.„Adrenalin Wake Park“ veikia kasdien nuo 10 ryto iki 10 valandos vakaro, o vandenlentės nuoma dvidešimčiai minučių kainuoja 50 litų.

Išalkus, čia pat stovi maisto vagonėlis pavadinimu „Bastards BBQ“, kur galima įsigyti karštų sumuštinių ar mėsainių mažiau negu už dešimt litų, atsigaivinti ledais, šaltaisiais gėrimais ar pasivaišinti kava vos už kelis litus.„Veiklą pradėjome tik šiais metais, bet jau džiaugiamės klientų gausa, ypač kai paragavę mūsų produktų, sugrįžta dar kartą. Tiek darbo dienomis, tiek savaitgaliais pirkėjų nestinga, nors dažniau poilsiautojai atsineša maistą su savimi, tačiau paragavę mūsų siūlomų užkandžių, kitą dieną sugrįžta. Dažnai atvažiuojantys autobusu džiaugiasi, jog šalia ežero galima pavalgyti šilto maisto ir nereikia temptis sunkių krepšių kartu su savimi“, – pasakojo Justina iš „Bastards BBQ“.

Žalieji ežerai

Nors Žalieji ežerai yra ganėtinai nutolę nuo Vilniaus, tačiau ši vieta, be abejonės, yra pati mėgiamiausia tarp sostinės gyventojų. Net darbo dienomis čia tiršta, prie pat kranto gana sunku surasti vietą atsigulti, todėl nemaža dalis poilsiautojų įsikuria čia pat ant lieptelio. Paplūdimio aplinka gana švari, labiau apleista vieta yra netoli mašinų aikštelės, mėtosi alaus butelių dangteliai, saulėgrąžų likučiai, tačiau vandens kokybė čia įvertinta puikiai, aplink stovi persirengimo kabinos, šiukšlinės, lauko tualetai, galima žaisti tinklinį ar nuomotis valtį. Atvykus į paplūdimį draudžiama gerti alkoholinius gėrimus, vestis šunis, šiukšlinti.

„Šiais metais neteko nė vieno skenduolio traukti, nors jau liepa, tačiau tikroji šiltoji vasara prasidėjo tik šiuo metu, todėl tik dabar pajutome žmonių antplūdį. Dažnai tenka drausminti poilsiautojus, bet retai jie tepaklauso mūsų pabarimų, laimei prie ežerų dažnai lankosi policija, ji taip pat padeda palaikyti tvarką“, – kalbėjo gelbėtojas Rolandas.

Pasak gelbėtojo, Žaliuosiuosius ežerus labiausiai yra pamėgęs jaunimas, senyvo amžiaus žmonės čia dažniausiai užsibūna iki pietų, o vakarop, po darbų išsimaudyti atvažiuoja vyresni žmonės.

Besiilsėdami prie Žaliųjų ežerų, išalkę bei ištroškę gali apsilankyti netoliese stovinčioje kebabinėje ar kokteilių bare.

Mokamai paplūdimiai

Jei norite saulės malonumais mėgautis ne tokiuose pripildytuose paplūdimiuose, galite rinktis mokamą privatų paplūdimį. Vienas iš jų yra viešbučio „Villa Alicante“ paplūdimys šalia Gilužio ežero, čia ilsėtis suaugusiajam kainuoja 10 Lt , o vaikams nuo 7 iki 14 metų – 5lt. Paplūdimys atidarytas kiekvieną dieną nuo 11 iki 22 valandos, čia atvykę poilsiautojai gali naudotis persirengimo kabina, tualetu, gultai išnuomojami už papildomą mokestį. Taip pat atsigerti ar užkąsti galima „Villa Alicante“ viešbučio kavinėje.

Šiek tiek toliau nuo Vilniaus, Sudervės kaime galima nuvykti į Vilnojo ežero paplūdimį, prie kurio šalimais įsikūręs to paties pavadinimo viešbutis. Paplūdimio kaina dienai skiriasi nuo savaitės dienų, darbo dienomis apsilankymas paplūdimyje žmogui kainuoja 5 Lt, savaitgalį – 10 Lt. Šiame paplūdimyje nemokamai gali lankytis vaikai iki 12 metų, senjorai ir žmonės su negalia. Šis paplūdimys veikia kasdien nuo 8 iki 21 valandos, čia įrengtas tualetas, persirengimo kabina, užkasti galima „Vilnojos“ viešbučio restorane ar pasinaudoti kepsnine už papildomą mokestį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą