Kodėl viena gražiausių Turkijos vietų vadinama kiaulių įlankėle?

Planuojate atostogas saulėtoje Turkijoje? Vietoj to, kad gulėtumėte tame pačiame paplūdimyje šalia viešbučio, išsiruoškite į kruizą po gražiausias šalies įlankas. Ką bepasirinktumėte kruizui – prabangią jachtą ar tradicininį turkišką medinį burinį laivą „gulet“, gražūs vaizdai, karšta saulė ir skaidrus it krikštolas vanduo - garantuoti. Jums beliks visu tuo mėgautis ir ilsėtis.

Bodrumo uostas karštą vasaros dieną.<br>123rf nuotr.
Bodrumo uostas karštą vasaros dieną.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė, specialiai lrytas.lt, Turkija

Jul 25, 2014, 3:47 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:45 PM

Bedri Rahmi įlanka

Ši nedidelė įlanka pavadinta garsaus XX amžiaus turkų dailininko ir poeto Bedri Rahmi Eyüboğlu vardu. Pasak legendos, čia apsilankęs dailininkas ir poetas panoro kažką palikti atminimui. Per trumpą laiką jis ant olos nutapė didelę žuvį, kurioje matosi dar šeši gyvūnai. Piešinys geriausiai matomas būtent nuo vandens.

Bet ne tik todėl įlanka, dar žinoma Tasyakos vardu, įspūdinga. Ji apsaugota nuo vėjų, todėl puikiai tinka ramiam poilsiui ant vandens. Salos šlaitai nukloti alyvuogių medžiais, pušimis ir gėlėmis. Nedidelis paplūdimys ir krikštolo skaidrumo vanduo idealiai papildo ant olos nutapytą piešinį.

Kelionės mediniais laiveliais į Bedri Rahmi įlanką organizuojamos iš vaizdingo Fetijos kurortinio miestelio ar Göcek salos.

Kleopatros įlanka

Ši įlanka unikali dėl kelių priežasčių - joje stūksančių arcehologinių griuvėsių bei gamtos. Įlankos vanduo toks skaidrus, kad atims žadą. Saloje veši gausybė laukinių alyvmežių, tad net ir karščiausią dieną rasite malonų pavėsį.

Kleopatros įlanka neretai dar vadinama ir „Hamamu“ (turkiška pirtimi). Šis vardas kilo dėl ant salos kranto išlikusių maudyklos griuvėsių. Tikima, kad čia pastatyti maudyklą įsakė du kartus šioje įlankoje atostogavusi garsioji Egipto faraonė Kleopatra.

Egipto faraonės vardu pavadinta įlanka labai populiari keliautojų jachtomis ir nardytojų vieta. Gaivus oras ir skaidrus vanduo sužavi net visko mačiusius poilsiautojus.

Į šią nepaprasto grožio Kleopatros įlanką organizuojamos specialios ekskursijos laivais.

Akvariumo įlanka

Ši įlanka išsidėsčiusi netoli Datços pusiasalio pietvakarių Turkijoje. Tad jei ilsitės kažkur netoliese, būtinai skirkite laiko pamatyti Akvariumo įlanką.

Įlankos gylis kai kuriose vietose siekia net 50 metrų, o vandens spalva ryškios mėlynos spalvos. Išsinuomokite nedidelį laivelį ir mažoje, bet bet galo gražioje įlankoje, leiskitės tyrinėti povandeninį pasaulį.

Güvercinlik įlanka

Tie, kurie planuoja poilsį Bodrume, vietos žmonių ir turistų itin mėgiamame žaviame kurortiniame mieste, į savo planus turėtų įtraukti ir dienos išvyką į Güvercinlik įlanką. Geresnės vietos atsipalaiduoti ir pasidžiaugti ramybe kažin ar aplinkui rasite.

Apsupta miško ir Egėjo jūros, įlanka yra vos 20 kilometrų nuo Bodrumo centro.

Graži ne tik pati įlanka, bet ir priešais ją esanti Salih sala. Čia sparčiai kylantys viešbučiai, svečių namai, restoranai - puikiausias įrodymas, kad įlanka pritraukia gausų būrį poilsiautojų.

Rojaus įlanka

Nedidelėje Cundos saloje esanti Rojaus įlanka ne šiaip sau gavo tokį pavadinimą. Egėjo jūroje esanti įlanka poilsiautojus vilioja savo gamta, istoriniais statiniais ir nuostabiu vaizdu. Puikus pasirinkimas norintiems atsikratyti įtampos.

Manastir įlanka

Populiariausiame Vakarų Turkijos kurortų Didime esanti Manastir įlanka laikoma tikru Egėjo jūros perlu. Nuo šios įlankos puikiai matosi Graikijai priklausančios Farmakonisio ir Agatonisio salos. Turkio spalvos jūra, rami ir šilta įlanka – ideali vieta šeimos poilsiui.

Domuz Bükü įlanka

Išvertus iš turkų kalbos Domuz Bükü reiškia “Kiaulių įlankėlė”. Būkite ramūs – kiaulių čia neišvysite. Todėl galėsite ramiai vaikštinėti ir tyrinėti atokią įlanką. Bene daugiausia dėmesio sulaukia čia esanti ola bei kiti įdomūs akmeniniai dariniai.

Datços pusiasalyje esančią įlanką pasiekti galima tik laivais. Kelionė trunka pusantros valandos. Nepaisant to, dienos išvykos į nedidelę įlanką itin populiarios tarp vietos žmonių ir turistų. Čia kasdien pirmyn atgal zuja nesuskaičiuojama daugybė laivų.

Norintieji privatumo, nedidelio, ramaus ir žavaus Datcos miestelio uoste gali išsinuomoti žvejų laivelį. Turistiniai laivai, plaukiantys į antikinį Knidos miestą, taip pat sustoja atokioje, pušų apsuptoje Domuz Bükü įlankoje.

Bağla įlanka

Viena gražiausių įlankų laikoma Bağla garsėja savo puikiu paplūdimiu. Štai todėl čia visuomet gausu poilsiautojų. Be to, Bağla įlanka yra vos 14 kilometrų nuo Turkijos bohemos ir vakarų europiečių pamėgto Bodrumo miesto.

Dinozauro nosį primenantį Bağlos ragą garsusis Osmanų keliautojas, geografas ir kartografas Piri Reisas į savo žemėlapiuose pavaizdavo XV amžiuje.

Įlankoje esantis mandarinų sodas jau nuo senų laikų vietinių buvo naudojamas kaip iškylų vieta. O čia tekančio šaltinio vanduo iki šiol malšina Bodrumo gyventojų ir čia atostogaujančių turistų troškulį.

Okluk įlanka

Ne vienas keliautojas Gökovos įlanką apibūdino kaip rojų žemėje. Okluk įlanka – gražiausias Gökovos perlas. Čia visą dieną galima leisti vaikštinėjant miške, plaukiojant šiltoje jūroje. Gaivus oras ir ramybė čia garantuoti.

Kumlubük įlanka

Dvigubą pasagą primenanti įlanka yra visai šalia lietuvių turistų pamėgto Marmario kurorto. Išskirtinė Kumlubük įlankos geografinė padėtis, smėlėti paplūdimiai, skaidrus vanduo ir miestietiško gyvenimo nepaliesta kaimiška atmosfera ypač žavi didmiesčiuose gyvenančius vakariečius.

Ne vienerius metus Kumlubük gyveno ir vienas turtingiausių bei įtakingiausių praėjusio amžiaus Turkijos magnatų Aichalas Şahenkas. Jam priklausė didžioji dalis įlankos žemių. Tačiau dabar jau miręs verslininkas visuomet siekė, kad įspūdingais vaizdais ir smėlėtais Kumlubük paplūdimiais galėtų džiaugtis visi.

Turtuolio šeima įsipareigojo, kad unikali įlankos gamta būtų saugoma ir ateityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją