Papūgai ir smaugliui karščiai nė motais

Šiomis dienomis pajūrį alinantys karščiai jau ima kankinti Palangos poilsiautojus, kurie, užgulę paplūdimius, spiečiasi arčiau jūros ir stengiasi ilgiau mirkti vandenyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jul 29, 2014, 6:29 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:01 PM

Dėl garantuoto saulėto ir šilto oro Viduržemio jūros kurortus aukštinę žmonės dabar ir Palangoje guodžiasi, kad jau yra per karšta ir su viltimi iš dangaus laukia bent trumpo lietaus.

Tokioje kaitroje pusdienį stoviniuoti gatvėje prilygtų savižudybei, tačiau su gyvūnais siūlantiems fotografuotis palangiškiams karščiai, regis, nė motais.

Ant peties patupdę papūgą ir į stiklinį narvą įkišę smauglį jie J.Basanavičiaus gatvėje braukia prakaitą, bet darbuojasi nuo pietų iki vakaro.

„Fotografija su papūga ar smaugliu – 10 litų. Nuotraukas atiduodame po minutės. Fotografija su savo fotoaparatu – 5 litai“, – nepailsdami lyg mantrą kartojantys pro šalį einančius poilsiautojus vilioja egzotinių gyvūnų šeimininkai.

Norinčių atminčiai turėti tokią nuotrauką vis dar pakankamai, nors šie du palangiškiai per savo darbo metus su savo augintiniais yra nufotografavę tūkstančius žmonių.

Ar papūgos ir smaugliai kenčia nuo tokio karščio?

Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Arūnas Elijošius sakė, kad šią vasarą buvo sulaukęs tik vieno skundo, kad maždaug dviejų metrų ilgio smauglys sugrūstas į esą per mažą narvą.

„Patikrinome, išmatavome. Narvo dydis atitinka reikalavimus“, – teigė A.Elijošius.

Anot jo, per karščius po keletą valandų kasdien „įdarbinami“ gyvūnai turėtų būti pavėsyje ir gauti vandens.

„Savininkai be atskiro raginimo patys pasirūpina savo augintiniais, kurie jiems uždirba pinigus“, – šyptelėjo už gyvūnų gerovę atsakingos tarnybos viršininkas.

Pinigai išties nemaži. Savaitgalį pašnekinti fotografus buvo sudėtinga, nes jie nespėjo fotografuoti norinčiųjų ir iš spausdintuvo traukti čia pat kepamas nuotraukas.

„Man reklamos nereikia“, – burbtelėjo vienas, paprašytas papasakoti, kaip tokį karštį tveria jo augintiniai. Tačiau jis prasitarė, kad vakare savo papūgą palepina vėsaus vandens dušu.

Nekalbus buvo ir antrasis papūgos bei smauglio savininkas, kurį karščiai, atrodo, paveikė labiau, nei jo gyvūnus.

Jis piktai burbėjo žurnalistui nufotografavus jo darbo procesą, nes, kaip žinia, fotografuoti savo aparatu kainuoja 5 litai.

„Vienas laikraštis prieš kelerius metus parašė, kad mano smauglys kandžiojasi, nors aš jam aiškinau priešingai – kad jis nekanda. Po to daviau sau žodį – jokių pokalbių su žurnalistais“, – piktai rėžė fotografas.

Vis dėlto paklausus apie gyvūnų savijautą, jis neištvėrė: „papūga ir smauglys yra iš tokių kraštų, kad jiems toks karštis yra atgaiva“.

Norėjosi pasiteirauti, kaip tuomet jie ištveria lietuvišką žiemą, tačiau aiškiai jutau, kad klausimai apie augintinių gyvenimo sąlygas jų savininkams nėra malonūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.