Verslininkai nustebę – Palangos poilsiautojai keičia įpročius

Šią vasarą šimtus tūkstančių žmonių į Baltijos jūros paplūdimius suginę Lietuvą kamuojantys karščiai pamažu ima keisti ir poilsiautojų įpročius. Anksčiau vien tik patiesalus prie jūros nešdavęsi žmonės dabar labiau pasirūpina komfortiškesniu poilsiu.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Aug 2, 2014, 4:29 PM, atnaujinta Oct 25, 2023, 3:41 PM

Palangos pliažai mirga nuo įvairiaspalvių skėčių ir paplūdimio palapinių. Vis daugiau žmonių prie jūros gulinėja ne ant smėlio patiestų paklodžių ar plačių frotinių rankšluoščių, bet išsitiesia ant gultų.

Tačiau į aiškiai padidėjusią pliažo reikmenų paklausą verslininkai kol kas reaguoja vangiai.

Išskyrus gremėzdiškus gultus, kurie jau yra nuomojami, skėčius ir palapines į pliažus poilsiautojai atsineša juos nusipirkę eidami prie jūros.

Apie tai, kad prie jūros galima išsinuomoti paplūdimio inventorių, dauguma poilsiautojų nė nežino, nes pliaže nėra jokių skelbimų.

Paplūdimio palapinėje nuo kaitrios saulės pasislėpusi kauniečių kompanija pasakojo, kad ją už 50 litų nusipirkę mieste.

Tai, kad palapinę prie tilto galima išsinuomoti už 14 litų, kauniečiams buvo naujiena.

Jie tuoj pat suskaičiavo, kad nuomodami per 4 dienas jie sumokėtų daugiau, nei palapinė kainavo. Be to, tuomet jie būtų priversti ilsėtis tik labiausiai žmonių nugultoje vietoje prie tilto.

Visame paplūdimyje – tik 4 punktai

Šią vasarą centriniame Palangos paplūdimyje gana dideliu atstumu vienas nuo kito veikia tik 4 pliažo reikmenų nuomos punktai.

Didžiausią asortimentą siūlo kauniečio verslininko Pauliaus Aglinsko du nuomos punktai. Vienas yra ties S.Dariaus ir S.Girėno gatve. Antrasis – šiaurinėje jūros tilto dalyje.

Čia turimi 26 plastikiniai gultai valandai nuomojami už 5 litus, dienai – už 15 litų.

Kai kurie visai dienai gultą pasiėmę poilsiautojai eidami papietauti juos porai valandų palieka nuomos punkte, o pasiima grįždami.

Čia už 9 litus nuomojami ir 8 teleskopiniai skėčiai nuo saulės. Jei imi ir gultą, skėčio nuomos kaina nuleidžiama iki 5 litų.

Pats po vienu skėčiu nuo saulės kaitros pasislėpęs nuomos punkto darbuotojas – jaunas vaikinukas pasakojo, kad šią vasarą buvo tik keletas dienų, kai vienu metu buvo išgraibstyti visi gultai.

Skėčiai mažiau populiarūs. Vaikino manymu, J.Basanavičiaus gatvės paplūdimio reikmenimis prekiaujančiuose kioskuose skėtis tekainuoja 25 litus: „Jei šeima į Palangą atvažiuoja kelioms dienoms, jiems nusipirkti skėtį labiau apsimoka, nei jį kasdien nuomoti“.

Nuomos punktas turi ir dvi paplūdimio palapines už 14 litų dienai, tačiau šią vasarą jos taip ir nebuvo išpakuotos.

Skėčių nuoma neapsimoka

Už keleto šimtų metrų nuo tilto į pietus gultus nuomoja „BarBar'a“ paplūdimio kavinė. Gelsvos spalvos medžiaginiai gultai dienai čia kainuoja brangiau – 25 litai.

Baro klientai nemokamai gali naudotis sėdmaišiais.

Iš viso čia nuomojami 25 gultai. Skėčių nuo saulės čia nesiūlo. Kodėl?

„Neapsimoka“, – trumpai atkerta barmenas.

Karštomis dienomis, kai poilsiautojų priguža pilnas paplūdomys, kavinei pavyksta išnuomoti visus gultus, tačiau tokių pelningų dienų pasitaiko retai.

Ar patraukliai atrodančių gultų nebando vogti?

„Prašome, kad išsinuomotus gultus žmonės pasitiestų prieš kavinę. Nuolat užmetame akį, ar jie nemigruoja kur toliau. Gerai, kad ryškios spalvos mūsų gultai matomi iš toli, tad sužiūrėti yra lengva.

Šią vasarą du gultus jau mėgino nusinešti. Prisivijome prie jūros tilto. Juos mėginę nugvelbti poilsiautojai mums aiškino, kad ketino eiti į jiems patogesnę vietą“, – pasakojo barmenas.

Tikėto pelno nesulaukė

Tolėliau prie S.Dariaus ir S.Girėno gatvės už 15 litų plastikiniai gultai nuomojami kartu su čiužiniu. Už skėtį nuo saulės čia prašoma 5 litų, tačiau jie nuomojami vangiai.

Pernai šiame nuomos punkte buvo siūlomos ir paplūdimio palapinės, tačiau jų nuoma nepasiteisino.

„Jų konstrukcija gana sudėtinga ir greitai sulūžta. Pernai palapinių nuoma buvo nuostolinga ir šiemet jų atsisakėme“, – aiškino nuomos punkto darbuotojas.

Praėjusią vasarą už 15 litų dienai čia buvo siūlomi ir sėdmaišiai, tačiau juos pradėjo vogti. Be to, priprakaituotus sėdmaišius yra sudėtinga išplauti.

Dvejus metus pliažo reikmenų nuoma Palangoje užsiimantis verslininkas teigė, kad kitais metais jų čia nebebus.

„Nėra paklausos. Turime tik 25 gultus, tačiau nuolat išnuomojame tik apie pusę, o paplūdimio sezonas trunka tik apie mėnesį.

Aukso kalnų čia nėra. Vien tik vargas ir išlaidos: nakčiai visą inventorių sunešk į šalia esančią kavinę, ryte vėl juos išnešiok. Kainuoja saugojimas naktį, čiužinių skalbimas“, – dėstė verslininkas.

Išlaidų daugiau nei pajamų

Kitais metais paplūdimio reikmenų nuomos atsisakyti žada ir prie Rąžės upelio esančio ketvirtojo nuomos punkto savininkas Saulius Meškys.

Čia jis poilsiautojams siūlo tik sėdmaišius. Valandai – 5 litai, dienai – 20 litų.

„Pajamos neatperka investicijų“, – aiškino šia, nors ir karšta, vasara nusivylęs verslininkas.

Pliažo reikmenų nuomos vieta jam kainuoja 700 litų per vasarą. Papildomai dar reikia mokėti mokesčius Sodrai, pirkti verslo liudijimą. Nemažai kainavo ir pačių sėdmaišių įsigijimas. Už 20 sėdmaišių jis mokėjo po 200 litų.

O vasaros – vos pusantro mėnesio.

Pasiūlytos naujovės nepasiteisino

Geriausios sąlygos užsiimti paplūdimio reikmenų nuoma būtų Palangoje gelbėjimo paslaugas teikiančiam Vandens motociklų klubui, kuris patikėjimo teisėmis valdo Centrinę gelbėjimo stotį ir gana tankiai paplūdimiuose išdėstytus gelbėtojų postus.

„Prieš 5 metus pabandėme nuomoti gultus, bet liovėmės. Gal dabar jų poreikis ir yra išaugęs, bet mums ir taip pakanka savų rūpesčių gelbėjant skęstančiuosius ir prižiūrint tvarką paplūdimiuose“, – sakė gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Paplūdimiuose poilsiautojai nemažai bėdų turi dėl asmeninių daiktų apsaugos. Kad jų nenugvelbtų, prie jūros poilsiaujanti šeima net negali kartu nueiti išsimaudyti, nes vienas turi sergėti paliekamus daiktus.

„Prieš keletą metų mėginome siūlyti asmeninių daiktų apsaugą. Buvome įsigiję 25 užrakinamas metalines spinteles, kurių nuoma kainavo 20 litų dienai.

Bet mėgindami teikti tokią paslaugą susidūrėme su problema, kaip užfiksuoti pas mus padedamus vertingus daiktus. Iš pradžių bandėme juos aprašyti, tačiau žmonės nesutikdavo atskleisti, ką pasideda į spintelę.

Tuomet įrengėme spinteles fiksuojančią vaizdo kamerą, kad galėtume įrodyti, kad niekas iš spintelių nedingo.

Tačiau mūsų pastangos nepasiteisino, nes spintelėmis pasinaudodavo vos keli žmonės. Ir tie patys dažniausiai būdavo čia veikiančios pirties klientai“, – pasakojo J.Pirožnikas.

Siūlėsi prižiūrėti šunis

Gelbėtojai mėgino teikti paslaugą su savo augintiniais į paplūdimį atėjusiems poilsiautojams.

„Su šunimis pliaže būti draudžiama. Todėl buvome nusprendę viename Gelbėjimo stoties garažų įrengti trumpalaikį šunų viešbutį.

Būdami prie jūros žmonės būtų galėję pas mus palikti savo šuniuką, o mes jį buvome apsiėmę prižiūrėti, pamaitinti, išmaudyti, jei reikia – nukirpti.

Tačiau mūsų sumanymui tuomet kažkodėl paprieštaravo higienistai“, – sakė J.Pirožnikas.

Keletą metų besikeičiančius poilsiautojų įpročius paplūdimiuose stebintis gelbėtojų vadovas sutinka, kad gal dabar visus savo sumanymus vėl reiktų atgaivinti. Nors ir ne taip sparčiai, bet paplūdimiuose daugėja norinčių ir pagulėti ant gultų, ir pasislėpti saulės atokaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.