Septyni paplūdimiai vilniečiams: sužinokite kuris geriausias

Vilniuje veikia septyni oficialūs viešieji paplūdimiai. Artėja dar vienas šiltas savaitgalis ir nežinote į kurį paplūdimį traukti pailsėti? Įvertinome šias vietas ir atsakingai sakome – kai kurios iš jų turėtų labai patikti, o kai kurios - netgi sužavėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 7, 2014, 7:48 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:41 AM

Tiesa, pasirinkome kiek kitokį maršrutą – be Vilniaus oficialių paplūdimių – Valakupių pirmojo ir antrojo, bei Žirmūnų, išbandėme dar tris paplūdimius. Du iš jų yra išskirtiniai paplūdimių kategorijoje, nes už juos reikia susimokėti.

Pradėkime nuo Vilniaus viešųjų paplūdimių.

Valakupiai - žinomi visiems vilniečiams

Kiek toliau nuo Vilniaus centro, važiuojant Nemenčinės link, rasite du miestiečių mėgstamas poilsio vietas – Valakupių pirmąjį ir antrąjį paplūdimius.

Netoli jų yra oro balionų kilimo vieta, todėl nereikėtų išsigąsti, jeigu ramiai snūduriuojant pavėsyje pažadintų oro baliono šniokštimas.

Pirmasis paplūdimys. Čia poilsiautojams įrengtas tualetas, persirengimo kabinos, suoliukai, gėlo vandens čiaupas. Iš tiesų čia yra smagu: yra ir futbolo, krepšinio aikštelės, įrengta vaikų žaidimų aikštelė. Šalia įsikūrusi kavinė. Ant kranto esančioje gelbėjimo stotyje nuolat budi 2 gelbėtojai.

Šis paplūdimys labiausiai žavi savo dydžiu – čia užtektinai vietos deginimuisi ant žolės. Savaime suprantama, kad artėjant prie vandens, poilsiautojų tirštėja, tačiau tai neerzina. Be to, čia daug medžių, todėl malonu prisėsti pavėsyje, kai kurie poilsiautojai čia atsiveža šašlykines ir čia pat čirškina mėsą.

Kas čia važiuoja? Tai mėgstama jaunimo vieta, todėl čia netrūksta merginų ir vaikinų grupelių. Valakupių pirmajame paplūdimyje ilsisi ir šeimos su vaikais, tačiau dažniau jos patraukia truputį toliau – į Valakupių antrąjį paplūdimį.

Valakupių antrasis – nykus

Šis paplūdimys – yra žymiai mažesnis už pirmąjį - tikra priešingybė. Paplūdimio aprašymas skelbia, kad ši vieta labiau tinka poilsiui su šeima. Šioje poilsiavietėje įrengtos persirengimo kabinos, gėlo vandens čiaupas, vaikų žaidimų aikštelė, tualetas.

Tiesa, tualetas dvokia iš tolo, viduje - nešvaru. Ne pirmą kartą į šį paplūdimį ateinanti vilnietė Laura nurodė, kad galima užeiti ir į šalia įsikūrusio biuro tualetą.

Šis paplūdimys tinka šeimoms tik dėl to, kad čia mažiau žmonių - karštos dienos vidurdienį čia lengvai galima rasti vietos prigulti. Beje, čia budi tik vienas gelbėtojas.

Pasislėpęs už daugiabučių

Šis paplūdimys Vilniaus Žirmūnų rajone - neabejotinai geriausias, kuriame esame buvę. Jis yra pačiame Vilniaus mieste, todėl nuvykti iki jo galima dažnai kursuojančiu miesto viešuoju transportu. Atnaujintas paplūdimys prie Neries upės stebina: čia yra ne tik persirengimo kabinos, tualetas, veikia kavinė, tačiau įrengtas ir dušas nusiprausti, yra daugybė rūkymo zonų.

Gėlo vandens čiaupo čiurkšlė šauna taip aukštai į viršų, todėl su ja mėgsta išdykauti vaikai. Šiame paplūdimyje įsikūrusi centrinė gelbėjimo stotis, čia dirba trys gelbėtojai.

Pats paplūdimys – nedidelis, bet labai jaukus. Jis papuoštas prie gelbėjimo stoties iškeltu laivu ir iš automobilio padangos išpjauta gulbe. Ją išpjovė gelbėjimo stoties vadas Albertas Baranauskas. Įdomu tai, kad rūkymo zonos bei dušas - taip pat buvo A.Baranausko mintis. Ir tai nekainavo nė vieno papildomo lito. Gelbėtojas nusijuokia - Palangoje pastatytas brangus dušas, o čia, Žirmūnuose, gelbėtojai savo jėgomis sumeistravo puikiai veikiantį dušą!

A.Baranauskas Žirmūnų paplūdimyje akylai prižiūri tvarką, todėl čia retai užtiksi girtų kompanijų kurios triukšmautų ar bandytų kabinėtis prie kitų poilsiautojų. Dažnai vilniečiai mėgsta į šį paplūdimį užsukti ir po darbo valandų, nes čia pat – Žirmūnų rajono daugiabučiai.

„Gelbėtojai dirba nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro. Mes žmones gelbėti išmokome net sargus ir teritorijų prižiūrėtojus. Jie pradeda dirbti vakare, tuo metu kai nebebūna gelbėtojų. Čia gyvenimas vyksta visą parą, todėl mūsų sargai moka gelbėti skęstančius, jie gali suteikti ir pirmąją pagalbą“, - pasakojo A.Baranauskas.

Gelbėtojų vadas apsilanko visuose Vilniaus paplūdimiuose. Kietai Žirmūnų paplūdimį savo kumštyje laikantis gelbėtojas čia tramdo girtaujančius vaikinus. Dabar tokių dalykų kaip anksčiau - nesavu balsu bliaunančio ir girtuokliaujančio jaunimo pasitaiko vis rečiau. Tačiau visai kitokia kalba pasisuka apie Žaliuosius ežerus, į kuriuos šįkart nevažiavome.

„Kai pradėjau dirbti prieš trejus metus, tai vaizdelis Žaliuosiuose ežeruose būdavo toks: tarkime, eina keturi vaikinai, vienas būtinai neša maišus maisto. O kiti trys susikibę neša tris dėžes alaus. Ir tuomet atvirai, rėkdami tą alų geria. Ten renkasi žalias jaunimėlis, kuris galvoja, kad gali elgtis kaip nori. Taip nebus“, - nukirto gelbėtojų vadas.

Jo teigimu, jau šiais metais stipriai sumažėjo jo paplūdimiuose girtaujančių žmonių. Tai lemia ir alkoholio mėgėjų tykantys policijos pareigūnai. A.Baranauskas geraširdiškai pataria - jeigu jau norite Žirmūnų paplūdimyje išgerti skardinę alaus, ar ramiai pasiurbčioti sidro, geriau to nedarykite, arba nesitraukite iš kavinės teritorijos. Kitu atveju - garantuota bauda.

Už įėjimą - 10 litų 

Prie Gilužio ežero esantis viešasis paplūdimys puikiai žinomas Pilaitėje gyvenantiems žmonėms. Čia, kaip ir daugumoje paplūdimių galima rasti persirengimo kabinetas, šiukšlių konteinerius, tinklinio aikštelę, veikia du tualetai.

Tačiau prie to paties ežero yra ir mokamas, viešbučio „Villa Alicante“ paplūdimys. Įėjimas į jį ir poilsis prie Gilužio ežero žmogui kainuoja 10 litų. Vaikams – nemokamai. Tiesa, mokestis yra tik už naudojimąsi paplūdimiu – nereikia tikėtis, kad įėję į teritoriją, iš karto gausite ir gultą.

Kuo jis ypatingas? Nebent nepriekaištinga aplinka ir jaukia veja, ant kurios patogu degintis. Yra ir paplūdimio tinklinio aikštelė.

Šis paplūdimys yra nedidelis, todėl atrodo lyg būtų beveik pilnas – vietą atsigulti galim rasti, tačiau reikia gerokai pasidairyti. „Villa Alicante“ administratorė sakė, kad savaitgaliais paplūdimys būna pilnas poilsiautojų – vilniečių neatbaido 10 litų kaina.

Vieninteliai trūkumai - čia tvarką prižiūri apsaugos darbuotojas, tačiau nėra gelbėtojų. Tai pat keistoka prie medžio suręsta persirengimo kabina. Kyla įtarimas, kad iš vienos pusės esi matomas ant kalnelio stovintiems žmonėms. Toks įspūdis keičiantis maudymosi kostiumėlį gali truputį blaškyti.

Seni geri Trakai

Kita vilniečiams tinkama vieta pailsėti – Trakai. Atstumas nuo sostinės – nedidelis, ir čia visada rasi kur prigulti pasilepinti saule.

Tai žino ir senas trakiškis žvejotojas, kuris paklaustas kurioje pusėje paplūdimys, pradeda mojuoti rankomis: „O ko važiuoti į paplūdimį? Juk prie Galvės ežero bet kur galite išsimaudyti. Ir patikėkite, bus žymiai geriau nei žmonių prikištame paplūdimyje!“

Tačiau žvejys puikiai žino, kur dažniausiai traukia žmonės. Iš Trakų pasukus Vievio kryptimi, reikia pavažiuoti vos keletą kilometrų prie Akmenos ežero.

Šis ežeras ir jo paplūdimys yra dar vienas atradimas. Poilsio vieta atidaryta tik šiais metais. Čia yra atrodytų net daugiau nei reikia persirengimo kabinų, budi gelbėtojai, įrengtos zonos vaikams maudytis, yra tinklinio ir futbolo aikštelės, pastatyti „Toi Toi“ biotualetai.

Tiesa, iš gėlo vandens čiaupo tekantis vanduo yra keistoko skonio, tai pripažįsta ir čia budintis gelbėtojas Viačeslavas.

O aplinka ir švarus vanduo – tikrai verčia atsipalaiduoti. Poilsiautoja Inga atvažiavusi su vaikais neslėpė džiaugsmo, kad atrado šią vietą: „Čia ramu, švarus vanduo, šią vietą dar nedaug kas žino, todėl matome daug šeimų su vaikais. Atvažiuojame čia dažną savaitgalį“.

Netoli paplūdimio yra dvi senos išasfaltuotos stovėjimo aikštelės. Mokestis visai dienai – penki litai.

Paplūdimys su obelimis

Paskutinis bet ne prasčiausias paplūdimys, kuriame teko pasivartyti yra netoli Sudervės. Nuo Vilniaus reikia kiek pavažiuoti, bet tai nė kiek neturėtų rūpėti, jeigu žinai, kur pateksi.

O mes jau žinome – paplūdimys prie viešbučio „Vilnoja“ yra ne tik jaukus, bet ir originaliausias. Už poilsį šioje vietoje taip pat reikia susimokėti 10 litų.

Kuo jis ypatingas? Visų pirma tualetais. Nors ir kituose paplūdimiuose yra įrengti tualetai, tačiau ne paslaptis – ar tai būtų seno tipo mūriniai nameliai, ar biotualetai, į juos reikia eiti užsikimšus nosį.

Kai lauke svilina daugiau nei 30 laipsnių karštis, dievaži, smarvė būna tikrai nepakenčiama. Todėl turint galimybę nueiti į normalų tualetą su kriaukle – yra jau šis tas, kalbant apie paplūdimio patrauklumą.

Taigi, prie Vilnojos ežero esančiame paplūdimyje ošia ne tik pušys, bet ir netoli kranto auga obelys. O pačiame Vilnojos ežere ir pakrantėje pilna originalių skulptūrų nuo kurių griežtai draudžiama, tačiau vaikai mėgsta pašokinėti į vandenį.

Vienas geriausių dalykų šiame paplūdimyje yra tai, kad jo prižiūrėtojai čia neįleidžia ir kompanijų, kurios akivaizdžiai į paplūdimį atvažiuoja išgerti ir pasilinksminti.

„Čia mokamas paplūdimys, todėl galime ir nepriimti kai kurių poilsiautojų. Šią vietą renkasi šeimos su vaikais, todėl tai vertiname“, - sakė paplūdimio prižiūrėtojai. Šalia veikia vandenlenčių sporto pramogos, todėl drąsuoliai gali bandyti šliuožti vandens lenta tempiami troso.

Apibendrinus galime patarti - jeigu nenorite nuklysti toli už Vilniaus, važiuokite į Žirmūnų paplūdimį, nes ten tikrai smagu.

Tačiau jeigu galite išvykti už miesto ribų - rekomenduojame apsilankyti Trakuose prie Akmenos ežero (nepamirškite, kad gėlas vanduo yra keisto skonio) arba mokame Vilnojos ežero paplūdimyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.