Vilniuje linksmai ištraukti „Vilniaus fejerijos“ mūšio burtai

Jau šį šeštadienį Vilniaus danguje karaliaus fejerverkai – šeštą sykį vyks festivalis „Vilniaus fejerija“. Ketvirtadienio vakarą sostinės Oslo namų terasoje originaliai ištraukti jo burtai – dalyviai iš Belgijos, Bulgarijos ir Čekijos sužinojo, kokie eilės tvarka Vingio parke demonstruos savo išmonę.

Burtų traukimo akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Burtų traukimo akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 18, 2014, 7:26 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:17 PM

Trijų užsienio šalių pirotechnikai iš eilės spaudė mygtukus, nežinodami, kokį ugnies pliūpsnį tai darydami paleis – viengubą, dvigubą ar trigubą. Tai lėmė jų pasirodymo numerius.

Paaiškėjo, kad belgai šeštadienį pasirodys pirmieji, čekai – antri, bulgarai – treti.

Prieš dešimtmetį fejerverkai lietuviams buvo lyg priedas prie koncerto, miesto gimtadienio ar Naujųjų metų šventės. Tačiau jau šeštą rudenį Vilniuje rengiamas festivalis, kuriame ugnies šokiai atsiduria dėmesio centre.

Pernai festivalį „Vilniaus fejerija“ Vingio parke stebėjo per 10 tūkstančių žmonių. Šį šeštadienį jų tikimasi dar daugiau.

„Programa – kur kas brangesnė ir įvairesnė nei pernai. Be to, ir oro prognozė – tokia, kad sėdėti namie tikrai nesinorės“, - žiūrovų antplūdį prognozuoja šventės rengėjai.

Fejerverkų įmonės „Blikas“ rengiamo festivalio formulė nesikeičia. Žiūrovus pasitinka žinomo Lietuvos atlikėjo ar grupės koncertas, tada konkursinius pasirodymus surengia kelių užsienio šalių fejerverkų komandos.

Savo favoritus renka ir komisija, ir telefonu balsuojantys žiūrovai. Šventę vainikuoja parodomasis „Bliko“ fejerverkas – tarptautiniu mastu pripažinti lietuvių meistrai konkurse nesivaržo.

Šįmet rungtis dėl stiklo menininko Remigijaus Kriuko sukurtų prizų atvyksta komandos iš trijų šalių, anksčiau nedalyvavusių „Vilniaus fejerijoje“.

15 metų ugnimi dangų piešiantys čekai „Ohnostroje Minergis“ iki šiol yra surengę per 2 tūkstančius pasirodymų, savo šou žavėję žiūrovus Vokietijoje, Bulgarijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje.

Bulgarai „Enigma“ fejerverkus sprogdina nuo 1993-ųjų ir savo šalyje yra laikomi pirotechnikos gamybos lyderiais.

Belgų kompanija „T&T Fireworks“ sukurta 1996-aisiais ir kasmet savo fejerverkus pristato daugiau nei 200 renginių.

„Renginys vyksta jau šeštus metus, tad tai – tam tikras lūžio taškas, naujas kokybės lygmuo. Norime parodyti, kaip keičiasi fejerverkų mados. Naujovių bus tikrai daug“, – žadėjo renginio prodiuserė Nijolė Ruzgienė.

Viena didžiausių staigmenų – „Bliko“ meistrai fejerverkų pasirodymą suderins su lazerių šou. Tai – naujas potėpis šios kompanijos rengiamuose pasirodymuose.

Scenoje bus įrengta vandens siena, aplink ją – neįprasti ekranai, ant kurių lazeriais bus piešiamos figūros. Piešiniai papuoš ir virš Vingio parko besisklaidančius fejerverkų dūmus.

„Bus panaudotos ir tokios technologijos, kokios dar tikrai nematytos Lietuvoje“, – sakė N.Ruzgienė.

Visos komandos pasirodymus rengs pagal savo šalies muziką, laisvai pasirinktą kūrinį ir vieną privalomą melodiją.

Ji šįkart – Stasio Povilaičio repertuaro hitas „Švieski man vėl“. Užsieniečiams išsiųstas dainos teksto vertimas -- kaip jie fejerverkais perteiks dainos žodžius, jau dabar kelia intrigą.

Kitų apribojimų dalyviams nėra – pavyzdžiui, fejerverkų spalvas šįkart jie galės rinktis nevaržomi.

Žiūrovai, balsuosiantys telefonu, galės laimėti puikią dovaną – keletui iš jų teks metinė žurnalo „Stilius“ prenumerata.

Festivalis ne pirmus metus pažymės ir svarbią sporto datą – juo simboliškai prasidės naujas Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio komandos sezonas.

Komisijai, kuri rinks laimėtojus, vadovaus sostinės meras Artūras Zuokas. Joje dirbs ir muzikinį fejerverkų programos foną „prižiūrintis“ kompozitorius Audrius Balsys, fejerverkus fanatiškai mėgstantis „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas, keletas pirotechnikos specialistų.

Prieš fejerverkų programą ir viso vakaro metu žiūrovus džiugins dainininkas Gytis Paškevičius su grupe „Crazy Crow“.

„Paklausėme dvidešimties atsitiktinių žmonių, ir visi jie pasakė, kad Gytis būtų puikus pasirinkimas. Jo muzika patinka visoms amžiaus grupėms.

Fejerverkų šventėje jis gros vien geriausias savo dainas – jau matėme programą, atmintinai mokėsite kiekvieną kūrinį“, – juokėsi N.Ruzgienė.

Vesti šventę patikėta TV laidų vedėjui Vyteniui Sinkevičiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.