Planuojant savaitgalį: ką aplankyti Dzūkijoje ir Suvalkijoje?

Šiauriausia Lietuvos dalis – Dzūkija ir Suvalkija garsėja ne vien gražia gamta ir derlingais miškais. Čia yra daugybė lankytojų pamėgtų objektų, kurie naujam gyvenimui buvo prikelti panaudojant ES investicijas. Norintiems praleisti turiningą savaitgalį, pasimėgaujant gamta ir kultūrine bei edukacine programa, rekomenduojamos 5 vietos, kuriose veiklos užteks aktyviems keliautojams, taip pat ir šeimoms su vaikais.

Paežerių dvaras.
Paežerių dvaras.
Liškiavos ansamblis.
Liškiavos ansamblis.
Sirokomlės muziejus.
Sirokomlės muziejus.
Pažintinis takas.
Pažintinis takas.
Trakų pusiasalio pilis.
Trakų pusiasalio pilis.
Maršrutas.
Maršrutas.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

Jun 10, 2015, 10:59 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 10:39 AM

Trakų pusiasalio pilis, Kęstučio g. 4, Trakai. Trakai žinomi dėl garsiosios Trakų pilies, tačiau ne mažiau įdomi yra ir Trakų pusiasalio pilis. Jos sutvarkymui skirta daugiau kaip 2 mln. eurų ES investicijų ir dabar čia nuolat rengiamos parodos, edukaciniai užsiėmimai.

Vasaros metu Trakų pusiasalio pilis atgyja – birželio 20–21 dienomis čia vyks viduramžių šventė, kurios metu pilies kieme lankytojų lauks amatininkai, prekybininkai, riteriai, viduramžių pramogos, padėsiančios įsijausti ir geriau suprasti to meto gyvenimą. ES struktūrinių fondų lėšomis taip pat buvo rekonstruotas ir buvęs Domininkonų vienuolynas, jame eksponuojama virš 200 liturginių reikmenų, bažnytinių procesijų atributų, šventųjų skulptūrų, galima apžiūrėti atkurtą vienuolyno virtuvės fragmentą bei restauravimo laboratoriją. 

Vladislavo Sirokomlės muziejus, Sirokomlės g. 5, Bareikiškių k., Vilniaus r. Vilniaus rajone esantis garsaus lenkų kalba kūrusio poeto, rašytojo bei vertėjo muziejus – tai nedidelis Bareikiškių dvaras, kuriame V. Sirokomlė praleido kūrybingiausius savo metus bei parašė pirmąjį turistinį vadovą po Lietuvą „Iškylos iš Vilniaus po Lietuvą“.

2011 m. ES lėšomis buvo renovuotas senasis Bareikiškių dvaras ir jame veikiantis muziejus bei kaimo biblioteka. Muziejuje galima pamatyti, kokioje aplinkoje kūrė autorius, susipažinti su jo kūryba. Ištisus metus čia vyksta edukacinės keramikos, kaligrafijos edukacinės programos, mokoma gaminti žaislus iš šiaudų, pinti iš laikraščių ar lieti žvakes, todėl net ir mažiausiems šeimos nariams užteks įdomios veiklos. 

Pažintinis pėsčiųjų ir dviračių takas Varėnoje, Varėnos I tvenkinys, prie Alytaus g. Mėgstantys vaizdingas išvykas dviračiais ar iškylas gamtoje turėtų į savo atostogų maršrutus įtraukti Varėnos pažintinį pėsčiųjų ir dviračių taką, besidriekiantį šalia Merkio intako Derėnyčios slėnyje.

Beveik 300 tūkst. eurų ES investicijų buvo skirta poilsiaviečių, žaidimų aikštelių, informacinių stendų, dviračių saugyklų įrengimui. Ši vieta ypač populiari tarp aktyvesnių turistų, mėgstančių pėsčiomis ar važiuojant dviračiu pasigrožėti vaizdingomis vietovėmis, išsimaudyti tvenkinyje ar pažaisti krepšinį, futbolą čia įrengtose aikštelėse. 

Liškiavos bažnyčios ir vienuolyno ansamblis, Liškiava, Varėnos r. Liškiavos architektūrinis ansamblis laikomas vėlyvojo baroko šedevru. 2010 m. investavus daugiau kaip 900 tūkst. eurų ES investicijų buvo atkurtas ansamblio ūkinis pastatas – buvusi šeimyntrobė.

Čia įrengta renginių salė, virtuvė, kur dabar įgyvendinami kulinarinio paveldo projektai, įrengti kambariai piligrimams. Architektūrinį ansamblį sudaro puošni Švenčiausiosios Trejybės bažnyčia, buvęs dominikonų vienuolynas, ūkinis pastatas. Bažnyčios viduje galima pamatyti daug XVII–XX a. dailės paminklų, baroko ir rokoko stiliaus altorius, autentiškus suolus su medžio inkrustacijomis.

Lankytojai ir iš užsienio plūsta čia pasigėrėti pastatais, meno dirbiniais bei gražia apylinkių gamta – ansamblis įsikūręs vaizdingame Nemuno vingyje, todėl ypač gražu čia atvykti garlaiviu iš Druskininkų. 

Paežerių dvaras, Paežerių k., Vilkaviškio r. Šalia vieno didžiausių Suvalkijos ežerų įsikūręs Paežerių dvaro ansamblis 1992 m. įtrauktas į saugomų objektų sąrašą kaip respublikinės reikšmės kultūros vertybė ir laikomas vienu raiškiausių perėjimo iš baroko į klasicizmą laikotarpio dvarų sodybinių ansamblių Lietuvoje.

2009 m. pritraukus beveik 2 mln. eurų ES investicijų, buvo pradėta dvaro rūmų restauracija, kuri ne tik padėjo išsaugoti autentišką pastato vaizdą, bet ir šią vietą padaryti tikru turizmo traukos centru. Dabar čia įrengtos nuolatinės etnografijos ir buities ekspozicijos, tarpukario laikotarpio darbo kabinetas ir valgomasis.

Muziejuje rengiamos įvairios edukacinės programos vaikams: pristatomas suvalkietiškas tautiškas kostiumas, supažindinama su Sūduvos krašto valstiečių kasdieniais darbais ir gyvenimo būdu. Vaikams rengiamos edukacinės programos, kuriose patiems galima pasigaminti ir paragauti sviesto, pasakojama apie lino gamybos kelią. Iš Belvederio bokšte esančios apžvalgos aikštelės lankytojai kviečiami apžvelgti Suvalkijos lygumas, Paežerių ežerą ir dvaro rūmus. 

Daugiau vietų, kurios buvo sutvarkytos už ES investicijas, galima rasti skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai“ tinklalapyje adresu www.jonvabaliai.lt. Jame taip pat galima susipažinti su pačių projektų vykdytojų, savanoriškai prisijungusių prie skaidrumo iniciatyvos, pateikta informacija, kur nukeliavo ES pinigai įgyvendinant projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.