A. Tapinas: „Poreikį žiūrėti filmus man jau seniai užgožė TV serialai“

Poreikį žiūrėti filmus man jau seniai užgožė TV serialai. Masinis kinas tikrai nesivargins gaišti brangaus laiko veikėjų charakteriams plėtoti ir megzti ilgalaikėms intrigoms. O serialams tai duona kasdienė ir neretai jie gali būti vadinami „knygomis akims“.

Pasak Andriaus Tapino, dešimtis milijonų žiūrovų pasaulyje prikaustantys TV serialai Lietuvoje beveik nežiūrimi.<br>R. Neverbickas
Pasak Andriaus Tapino, dešimtis milijonų žiūrovų pasaulyje prikaustantys TV serialai Lietuvoje beveik nežiūrimi.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Tapinas ("TV Antena")

Aug 5, 2012, 8:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:03 PM

Kalbu ne apie anksčiau serialų kanonu buvusias muilo operas ar lietuviškus „greitai, greitai, pigiai, pigiai“ kūrinius, o apie didelio biudžeto ir aukšto lygio amerikietiškus bei britiškus serialus, tokius kaip „Dingę“ (rodė LTV. — Red.), „Kalėjimo bėgliai“ (rodė TV3), „Nuodėmingoji Kalifornija“ (rodė TV3), „Mad Men“. Reklamos vilkai“ (rodė „Lietuvos ryto“ televizija).

Ir čia slypi keistumas — dešimtis milijonų žiūrovų pasaulyje prikaustantys TV serialai Lietuvoje beveik nežiūrimi. Taip, serialai tinklelyje yra lazda dviem galais. Didžiausias minusas — jiems reikia ištikimų žiūrovų, kurie pradėtų juos žiūrėti ir kiekvieną savaitę tuo pat metu prisistatytų prie televizoriaus ekrano. Didžiausias pliusas — serialas reikalauja ištikimų žiū-rovų, kurie... Na, patys supratote.

Lietuviškos televizijos, atrodo, jau spjovė į šitą reikalą ir nesistengia net reklamuoti savo naujausių serialų. Geriausio eterio laiko jiems niekas neskirs. O kadangi rodome sekmadienio ryte arba trečiadienio naktį, tai požiūris toks: kas norės, susiras, jei nesusiras, ne mūsų bėdos.

Prasčiausiai atrodo LNK, kuri bent jau sezono metu laikėsi aiškios politikos — į tinklelį dedame bet ką ir bet kaip. Serialai nutrūkdavo, dingdavo, pasikeisdavo eterio laikas, vieną dieną vietoj jų atsirasdavo filmas. Žodžiu, buvo daroma viskas, kad tik žiūrovai nepriprastų žiūrėti tos bjaurasties. Dar viena LNK specifika — „didžiausiomis premjeromis“ vadinti serialus, kurie patyrė fiasko ir Jungtinėse Valstijose buvo gana greitai nutraukti.

Geriausi pavyzdžiai — „Atvykėliai“ (V) ir „Įvykis“ (Event).

LRT prisikankino su „Dingusiais“ (Lost), vadinamais geriausiu visų laiku serialu. Daužymas kakta į sieną liovėsi tik pasibaigus serialui, net ir vadinamoji intelektuali kanalo publika „Dingusiems“ liko abejinga. O tada buvo atrasta aukso gysla — naftalininiai serialai, tokie kaip „Senis“.

Tuo tarpu BTV, kaip ir įprasta, gyvena kažkur anapus ir bendrauja su kosmosu. Kaip kitaip gali pavadinti sprendimą įsigyti aukščiausios kokybės HBO serialų paketą — „Tikras kraujas“ (True Blood), „Sostų žaidimai“ (Game of Thrones), „Sausas įstatymas: mafijos gimimas“ (Boardwalk Empire), skirti jiems geriausią laiką ir sugebėti visiškai pamiršti?

Matyt, televizijos savireklamos skyriui skirtas raštas per klaidą nukeliavo į trąšų gamyklą ir ten buvo panaudotas pagal tiesioginę paskirtį.

Nenuostabu, kad dešimtis „Emmy“ apdovanojimų pelnę serialai slinko reitingų dugnu. Nes žemiau kaip 0,1 proc. reitingo jau nieko nėra.

Nuosekliausiai čia atrodo „Viasat“ maitinama TV3, kuri serialus irgi grūda į vėlyvą vakarą, tačiau sėkmingai susirenka auditorijos dalį.

„Daktaras Hausas“, dvi CSI reinkarnacijos, „Kaulai“ (Bones) praėjusį TV sezoną buvo ryškūs lyderiai ir atnešdavo kanalui 20 proc., o „CSI: Niujorkas“ — net 25 proc. auditorijos.

Serialus TV3 reklamuoja agresyviausiai ir kartais netgi persistengia. Prieš keletą dienų jų savireklama užsiėmė rimtu miglos pūtimu, pareikšdama, esą rudenį ketinamą rodyti Steveno Spielbergo serialą „Terra Nova“ liaupsina televizijos kritikai, žurnalistai bei žiūrovai.

O iš tikrųjų „Terra Nova“ kritikai sumalė į miltus, žiūrovai balsavo kojomis ir serialas, šiaip ne taip ištempęs iki sezono pabaigos, buvo greitai nutrauktas.

Serialus per lietuviškas televizijas žiūri mazochistai, naktibaldos ir rizikos mėgėjai, nebijantys, kad jų pamėgtas kūrinys bet kada gali būti nutrauktas ar perkeltas ten, kur jo niekas neras.

Jei norite visko ant lėkštutės, tai štai — šiuo metu kritikų laikomų geriausių serialų septintukas.

1. „Tėvynė“ (Homeland), vienas sezonas; filmuojamas toliau.

2. „Mad Men“. Reklamos vilkai“ (Mad Men), penki sezonai; filmuojamas toliau.

3. „Sostų žaidimas“ (Game of Thrones), du sezonai; filmuojamas toliau.

4. „Bręstantis blogis“ (Breaking Bad), penki sezonai; baigtas.

5. „Šerlokas“ (Sherlock, BBC), du sezonai; filmuojamas toliau.

6. „Įtariamasis“ (Person of Interest), vienas sezonas; filmuojamas toliau.

7. „Sausas įstatymas: mafijos gimimas“ (Boardwalk Empire), du sezonai; filmuojamas toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.