Recenzija. Filmas „Karališka drąsa“

Pamokos. Nors motinos ir dukters pastangos susikalbėti yra pagrindinis siužeto variklis, nuobodžiauti neteks nei mergaitėms, nei berniukams.

Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šutovaitė ("TV Antena")

Aug 11, 2012, 4:22 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:41 AM

Pamaina. Aišku, daugelis pastebės, kad iki šiol “Pixar” mergaičių į pirmąjį planą neleido. “Karališką drąsą” netgi bandyta reklamuoti kaip “pirmąjį animacinį filmą, kurio režisierė ir herojė — moterys”.

Tačiau Brenda Chapman, kūrusi “Egipto princą” (1998 m.), vėliau pasitraukė “dėl kūrybinių nesutarimų”, o į jos vietą stojo Markas Endrewsas (“Nerealieji”, 2004 m.).

Užtat princesė Merida niekur nedingo ir ugninių plaukų kupeta pradžiugins visas mergaites, nuolat nustumiamas į šalį ir priverstas laukti, kol koks nors mažiau už kitus pavėpęs princas jas išgelbės. Princesė. Merida gavo berniuko charakterį. Be nuostabiausių žydrų akių, žalios suknelės ir ugninių neklusnių plaukų, daugiau nieko mergaitiško neįžvelgsi.

Ji puikiai šaudo iš lanko, jodinėja, išdykauja ir neklauso mamos karalienės Elinor bei tėvo karaliaus Fergiuso. Šunybes ji krečia ne prasčiau už savo brolius trynukus (dar trys raudonų plaukų kamuoliai).

Karalystė. Škotija su fantastiško gražumo slėniais, rūsčiais kalnais ir gūdžiais miškais prašyte prašo stiprių herojų. Dosni gamta trykšta kriokliais, verčiasi iš ekrano sodriais žaliais miškais ir didingomis pilimis, tarp kurių švystelėjęs raudonų plaukų kamuolys šviečia ryškiau už saulę. Karalienė Elinor ilgai leido dukrai darkytis, kiek širdis geidžia, bet vieną gražią dieną pareiškia, kad princesės ne tik neprunkščia, bet ir nemėto lankų ant stalo, o padorios princesės privalo ištekėti už klano siūlomo jaunikio ir taip sustiprinti karalystę. Tipiškas paauglystės konfliktas — dukra trenkia durimis, mama paleidžia gerklę, tėvas nesusigaudo, trys broliukai linksminasi.

Burtai. Įniršusi Merida išlekia į mišką, kur romantiškai šiurpokas žaltvykslių takelis parodo kelią pas seną raganą, galinčią burtais priversti karalienę pakeisti nuomonę dėl vedybų. Ragana — regimai žliba ir puskurtė, tad stebuklingas užkerėtas pyragaitis motiną karalienę paverčia didžiule meška. Turint galvoje, kad Raudonosios knygos tais laikais nebūta, o tėvas karalius lokiams didelės meilės nepuoselėja (vienas nekuklus lokys kadaise karaliui nukando koją), princesė Merida staiga suvokia, kad tik nuo jos priklauso, ar motina liks gyva, ar tėvas su jaunikiais ją nušaus.

Pažanga. Prieš keliolika metų aukščiausiu animacijos lygiu buvo laikomas sugebėjimas gerai nupiešti kailį. Vėliau tas pats buvo sakoma apie šlapią kailį.

Stulbinamos technikos galimybės tokius talentus suteikė kone visiems. Užtat dabar galima nuoširdžiai stebėtis, kaip animatoriai sugebėjo milžiniškoje meškoje palikti mamos karalienės bruožus, parodyti žmogišką išgąstį, pamačius save su kailiu, ir žvėries bei žmogaus siaubą suvokus, kad yra medžiojamas.

Pamokos. Nors motinos ir dukters pastangos susikalbėti yra pagrindinis siužeto variklis, nuobodžiauti neteks nei mergaitėms, nei berniukams.

Princesė Merida stipresnės dvasios už visus savo “makintošus” jaunikius kartu sudėjus, o broliai tryniai mažiausiems žiūrovams pasiūlys naujų išdykavimo variantų. Merida galiausiai supranta, kad mama jai trokšta gero. Mama supranta, kad duktė turi teisę rinktis gyvenimo kelią.

Ką suprato tėvas karalius? Jis su “makintošų” gauja daug negalvodamas nudundėjo paskui lokį. Sveikinimas. Dideliam visų raudonplaukių džiaugsmui, pagaliau sukurtas filmas, kuriame oranžinė plaukų kupeta skirta ne juokingam storuliui ar žiopliui, pridedant akinius ir kvailus drabužius, o linksmiems gražiems vaikams.

Skaitiklis. 100 minučių apie tai, kad su mama reikia ne pyktis, o kalbėtis. Ir keistų pyragaičių geriau nevalgyti.

“Karališka drąsa” (Brave). Animacinis. JAV, 2012 m. Režisieriai Markas Endrewsas ir Brenda Chapman. Įgarsino Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Robbie Coltrane’as, Craigas Fergusonas, Kevinas McKiddas, Julie Walters. Lietuviškai įgarsino Judita Urnikytė, Algimantas Butvilas, Lina Budzeikaitė, Algirdas Dainavičius, Džiugas Siaurusaitis, Algimantas Šimkūnas, Larisa Kalpokaitė.

★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ 7,7 balo iš 10 (imdb.com lankytojų vertinimas)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.