Lenkų kino savaitės atidaryme pakvipo šiuolaikinės Barboros Radvilaitės dvasia

Ketvirtadienio vakarą į sostinės „Ozo“ prekybos centre įsikūrusį kino teatrą „Multikino“ rinkosi kino gurmanai. Čia buvo pristatyta rugsėjo 13–19 dienomis vyksianti XII lenkų kino savaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Sep 13, 2012, 11:48 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:59 PM

Šventiškai papuoštoje salėje renginys prasidėjo vedėjo aktoriaus Pauliaus Tamolės sveikinimu ir Gabrielės Vasiliauskaitės lenkų kalba atliekama daina iš seno, 1933 m. lenkų filmo „Šnipas su kauke“.

Susirinkusius svečius pasveikino ir Kultūros ministras Arūnas Gelūnas. „Lenkų kino siurrealizmas daugeliui mažai pažįstamas, todėl tikiuosi, kad rodomi filmai nustebins kiekvieną ir papildys kiekvieno mūsų žinias apie lenkų kiną“, – sakė jis. Ministras užsiminė, kad gyvenime, ypač prieš rinkimus, to siurrealizmo itin daug.

Savo kalboje jis prisiminė ir skaičių magiją. Pasak jo, dvylika – mitologinis skaičius, todėl šiemet festivalis turėtų būti itin sėkmingas. Tuo tarpu kitąmet, 2013 metais, bus galima tikėtis tam tikros mistikos.

Lenkijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Januszas Skolimowskis džiaugėsi, jog šis renginys sulaukė savo dvyliktojo gimtadienio teigė nebijantis 2013-ųjų metų. „Manau tai bus lygiai toks pat puikus festivalis. Juk šiandien – dvyliktosios savaitės atidarymas, o šiandien – rugsėjo 13-oji“, – juokėsi jis.

Kino mylėtojus pasveikino ir Lenkų instituto Vilniuje direktorė Malgorzata Kasner. Jos teigimu, šių metų programa – itin turtinga. „Tikiu, kad kiekvienas galės rasti tai, kas jam aktualu. Tai bus įdomi, tačiau nelengva programa, kurioje bus galima artimiau susipažinti su lenkų kūrėjais“, – sakė ji ir pridūrė, kad dvyliktoji lenkų kino savaitė turėtų patikti vaikams.

Dvyliktąją lenkų kino savaitę atidarė 1936 m. ekranuose pasirodęs Jozefo Lejteso filmas „Barbora Radvilaitė“, kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė tarpukario lenkų kino legenda Jadwiga Smosarska. Filmą plačiau pristatė svečias iš Varšuvos,  Lenkijos nacionalinės filmotekos direktorius Tadeuszas Kowalskis. Jis užsiminė, kad „Barbora Radvilaitė“ – istorinis filmas savo laiku buvo sumušęs lankomumo rekordus ir net laikytas istorinio kostiuminio reginio etalonu.

Nors filmo siužetas ir neatitinka istorinės tiesos, tačiau melodramatiškas pasakojimas apie didelę ir pasiaukojamą meilę nesensta.

Vakaro staigmena tapo Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros profesorės Jolantos Talaikytės kolekcijos, skirtos Barborai Radvilaitei, demonstravimas. Kolekciją pristatė žavios, artistiškos moterys – televizijos šokių projekto dalyvės Katažina Nemycko ir Ingrida Kazlauskaitė, ansamblio „The Ditties“ dainininkės Veronika Čičinskaitė-Golovanova ir Rūta Švipaitė, „Vilnius models“ agentūros vadovė Svajūne Jackūnaitė, Ilona Tomaševič.

Dizainerė J. Talaikytė yra teigusi, kad Barbora Radvilaitė jai – moteriškumo simbolis, moters idealas: „Ji man viena gražiausių moterų, tarsi meilės, grožio ir žmogiškosios laimės simbolis”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.