„Mūsų laisvės metai. 1991“: kas iš tiesų vyko lemtingomis sausio dienomis?

Laisvė, tankai, barikados, kolaborantai, juodoji rinka, banditizmas, reketas, kontrabanda, „kaspervizija“, „vagnorėliai”, nepriklausomybė, valstybė... Tai ne šiaip žodžiai iš žodyno. Visi jie – neatsiejama 1991-ųjų dalis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2012, 9:59 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:59 AM

LRT laidų ciklas „Mūsų laisvės metai“ toliau pasakoja apie reikšmingiausius nepriklausomos Lietuvos dvidešimtmečio įvykius. 1991-uosius padės prisiminti ne tik iškalbingi archyviniai kadrai, bet ir įvykių liudininkai – net ir naktimis savo kabinetų nepalikdavę politikai, iš spaudos rūmų ir televizijos išvyti žurnalistai, anuomet Lietuvos žiūrovų primiršti aktoriai, kelius į stadionus pamiršę sportininkai, į klastingus verslo labirintus įžengę pirmieji verslininkai.

Kas iš tiesų vyko lemtingomis kruvinojo sausio dienomis? Kodėl atsistatydino Vyriausybės vadovė Kazimiera Prunskienė ir kur dingo naujai paskirtas premjeras Albertas Šimėnas?

1991-aisiais:

Vidutinis inžinieriaus atlyginimas Lietuvoje – 15 dolerių (Suomijoje tuo metu – 3700 dolerių).

Maistas ir būstas Lietuvoje kainavo kelis šimtus kartų pigiau, negu vakaruose. Tačiau vakarietiški automobiliai, buitinė technika, kompiuteriai kainavo tiek pat, kaip ir Europoje. Videomagnetofonas tuo metu kainavo visur vienodai – apie 300 dolerių.

Maistui ir nealkoholiniams gėrimams 91-aisiais išleisdavome dvigubai didesnę pajamų dalį, negu šiandien, aprangai ir avalynei skyrėme net 2,5 karto daugiau.

Būstas, elektra, dujos, transportas mums kainavo 2,5 – 3 kartus mažiau.

Pigesnis buvo švietimas ir kultūra. Pigiau atostogavome.

1991 m. 95 procentai didžiavosi, kad yra Lietuvos piliečiai.

Apie 1991 – uosius pasakoja Vytautas Landsbergis, Gediminas Vagnorius, Audrius Butkevičius, Zigmas Vaišvila, Egidijus Bičkauskas, Tomas Šernas, Eglė Bučelytė, Darius Lukoševičius, Aidas Giniotis, Remigijus Vilkaitis, Romas Bubnelis, Eva Tombak ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.