Slaptas KGB posėdis - nufilmuotas netyčia?

Kai žurnalistui ir kultūros antropologui Virginijui Savukynui į rankas pateko 1989 metų vasario 7 dieną filmuotas KGB posėdžio įrašas, jis nustebo — kam sovietų specialiajai tarnybai reikėjo fiksuoti savo slaptus pasitarimus?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 31, 2013, 8:36 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:48 AM

Tame posėdyje operatyviniai darbuotojai buvo supažindinami su užduotimis, kurias turės vykdyti per Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo minėjimą 1989 metų vasario 16 d.

„Pasirodo, tąkart šalia pokalbių apie ginklavimąsi vienai KGB darbuotojai buvo suteiktas laipsnis. Kaip tik šį momentą ir norėta įamžinti“, — „TV antenai“ pasakojo V.Savukynas.

Turbūt KGB nesitikėjo, kad visas to posėdžio įrašas kada nors pasieks dienos šviesą ir tuo labiau bus panaudotas lietuviškame dokumentiniame filme.

Vaizdus iš posėdžio V.Savukynas sudėjo į savo naują 50 minučių dokumentinį filmą „Liaudis tampa tauta. Sąjūdžio kelias“, kurį pirmadienį 21 val. pamatys LRT televizijos žiūrovai.

„Tai filmas, praveriantis dar neregėtus Sąjūdžio istorijos užkulisius. Pasakojama per žmones, kurie tuo metu buvo antrame plane“, — sakė V.Savukynas.

Vienas juostos herojų — Kasparas Genzbigelis, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos narys. 1988 metais jis kalbėjo viename Sąjūdžio mitingų. Archyvuose buvo rasta per mitingą KGB daryta jo nuotrauka.

Apie tuometę tarptautinę politiką filme kalba buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Jónas Baldvinas Hanibalssonas.

Šias pareigas jis ėjo tada, kai Islandija pirmoji pripažino 1990 m. kovo 11 d. atkurtą nepriklausomą Lietuvos valstybę.

Už ypatingą indėlį atkuriant nepriklausomą Lietuvos valstybę 1992 metais jis buvo apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, o 1996-aisiais — Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.