Didžiausiame Rusijos kino festivalyje - netikėta R. Zabarausko provokacija

Ketvirtadienį Rusijoje prasidėjo Tarptautinis Maskvos kino festivalis. Ilgiau nei savaitę truksiančioje kino šventėje lankosi ir lietuvių režisierius Romas Zabarauskas.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jun 20, 2013, 7:49 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:01 AM

Drąsiai savo nuomonę reiškiantis R. Zabarauskas nusprendė netylėti ir šįkart. Į ištaigingą šventę, kurią atidarė Holivudo žvaigždė Bradas Pittas, Romas atvyko pasipuošęs kaip pridera – juodu kostiumu, marškiniais ir juoda varlike. Tačiau iš po baltų marškinių švietė ant marškinėlių užrašyta žinutė Rusijai: „Išlaisvinkite „Pussy Riot“ (angl. „Free „Pussy Riot“).

Dvi „Pussy Riot“ narės praėjusį rugpjūtį buvo nuteistos dvejų metų laisvės atėmimo bausmėmis. Merginos buvo pripažintos kaltomis dėl „chuliganizmo iš religinės neapykantos“ - jos Kristaus išganytojo katedroje Maskvoje surengė protestą ir meldėsi, kad Rusija būtų išvaduota nuo Vladimiro Putino. Šis teismo sprendimas sukėlė pasipiktinimo bangą visame pasaulyje.

Marškinėlius R. Zabarauskas parodė tik pozuodamas ant raudonojo kilimo. Vėliau užrašą jis paslėpė po kitais drabužiais. Po šios provokacijos pasigirdo kalbos, kad Romui gali ne juokais atsirūgti - jis gali būti išmestas iš festivalio. Pats R. Zabarauskas tikina, kad tai tik tuščios kalbos.

Į Maskvos kino festivalį, vykstantį birželio 20-29 dienomis, R. Zabarauskas atvyko vienas. Pirmadienį čia jis pristatys savo debiutinį ilgo metražo filmą „Streikas“ (angl. „We Will Riot“). Jam, kaip festivalio dalyviui, organizatoriai užsakė kambarį prabangiame „Radisson Royal“ viešbutyje. Čia jis gyvens tik keletą dienų.

„Vėliau miegosiu miegmaišyje ant virtuvės grindų pas savo draugą“, – sakė režisierius.

Tiesa, pirmadienį, pristatant filmą, R. Zabarauskas jaus tautiečių palaikymą – į Maskvą atvyks filmo garso takelio režisierius Markas Splinteris, montuotoja Gintarė Sokelytė ir lietuviško kolektyvo „Mondayjazz“ nariai Tadas Quazar ir Justas Fresh. Po „Streiko“ pristatymo „Mondayjazz“ ir Markas Splinteris gros elektroninės muzikos vakarėlyje viename madingiausių Maskvos klubų „Solyanka“.

Jaunam Lietuvos režisieriui pakvietimas į Tarptautinį Maskvos kino festivalį buvo netikėtas. Juolab, kad jis nė nesiuntė organizatoriams dalyvio paraiškos.

Tarptautinis Maskvos kino festivalis – tai didžiausias Rusijos kino renginys, vadovaujamas legendinio rusų kino menininko, aktoriaus ir režisieriaus Nikitos Michalkovo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.