„Egzorcisto“ kūrėjas W.Friedkinas apdovanotas už gyvenimo nuopelnus

JAV kino kūrėjui Williamui Friedkinui, kuris kino žiūrovus vertė stingti iš siaubo savo „Egzorcistu“ (The Exorcist), ketvirtadienį Venecijos kino festivalio organizatoriai įteikė apdovanojimą už gyvenimo pasiekimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2013, 11:03 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:03 PM

Novatoriškas 1973 metų „Egzorcistas“ buvo nominuotas 10-čiai „Oskarų“ ir du jų atsiėmė. W.Friedkinas taip pat gavo geriausio režisieriaus „Oskarą“ už „Prancūzų ryšininką“ (The French Connection).

Naujausias jo filmas, „juodoji“ komedija „Žudikas Džo“ (Killer Joe), 2011-aisiais buvo pristatytas Venecijos festivalyje, o šiemetiniame, jau 70-ajame festivalyje, kuris prasidėjo trečiadienį, demonstruojama restauruota jo 1977 metų trilerio „Kerėtojas“ (Sorcerer) versija.

Festivalio organizatoriai, skyrę 78 metų W.Friedkinui „Aukso liūtą už gyvenimo pasiekimus“, liaupsino Čikagoje gimusį režisierių, prodiuserį ir scenaristą už tai, kad jis „iš esmės išrado šiuolaikinį blokbasterį“. „Williamas Friedkinas labai prisidėjo prie Amerikos kino, laikomo „naujuoju Holivudu“, visapusiško atsinaujinimo“, - sakoma festivalio interneto svetainėje.

W.Friedkinas 8-ajame dešimtmetyje buvo trumpai vedęs prancūzų aktorę Jeanne Moreau. 10-ajame dešimtmetyje jis savo dėmesį skyrė operų pastatymams , pavyzdžiui, Giuseppe Verdi „Aidos“ Italijoje ir Camille‘io Saint-Saenso „Samsono ir Dalilos“ Izraelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.