Į roko operos sceną J.Milius žengs po garsiojo A.L.Webberio išbandymų

Roko operoje „Meilė ir mirtis Veronoje” gruodį žiūrovai pamatys ir Jeronimą Milių, kuriam savo sugebėjimus teko išbandyti garsiojo britų kompozitoriaus Andrew Lloydo Webberio akivaizdoje.

Šou prodiuseriai J.Milių sveikino – patekti į dvidešimtuką yra rimta rekomendacija, Londone galinti bet kuriam dainininkui atverti daug durų.<br>V.Balkūno nuotr.
Šou prodiuseriai J.Milių sveikino – patekti į dvidešimtuką yra rimta rekomendacija, Londone galinti bet kuriam dainininkui atverti daug durų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Oct 20, 2013, 4:26 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:22 AM

Kas atliks pagrindinius vaidmenis naujame Kęstučio Antanėlio ir Sigito Gedos kūrinio pastatyme, dar nėra žinoma.

Ši lygtis sprendžiama TV3 šou „Romeo ir Džiuljeta”, kuriame rungiasi būrys žinomų jaunų dainininkų.

Gruodžio 10-ąją Kauno „Žalgirio”, o gruodžio 15-ąją – Vilniaus „Siemens” arenoje publika pamatys naująją „Meilės ir mirties Veronoje” atlikėjų sudėtį, kurioje yra „Rondo” dainininkas Aleksandras Ivanauskas-Fara, Karina Krysko-Skambinė, Viktoras Malinauskas, aktoriai Ramūnas Rudokas, Larisa Kalpokaitė ir daugelis kitų žinomų artistų.

Šią savaitę prie jų prisidėjusiam Merkucijaus vaidmens atlikėjui J.Miliui šis kvietimas itin džiugus.

„Seniai mąsčiau, kodėl šis kūrinys nėra vėl statomas – lietuviškų roko operų nėra daug, turėtume jas vertinti ne blogiau negu užsieniečių”, – sakė dainininkas.

Prisistatęs TV šou „Romeo ir Džiuljeta” filmavime, Jeronimas užsiminė, kad kai ką panašaus matė. Pernai jis dalyvavo muzikiniame TV šou „Superžvaigždė”, kurį ITV kanalu stebėjo milijonai britų. Jame dainininkai rungėsi dėl Jėzaus vaidmens naujame A.L.Webberio roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė” pastatyme.

Išgirdo apie rengiamą atranką

„Kažkaip nesinorėjo girtis, nieko čia išskirtinio”, – kuklinosi J.Milius, kurio nuotykiai Didžiojoje Britanijoje liko beveik nepastebėti Lietuvoje.

Kai A.L.Webberis 2011-aisiais paskelbė, kad surengs „Jėzaus Kristaus superžvaigždės” gastroles didžiausiose britų arenose, ši žinia kompozitoriaus gimtinėje sulaukė daug dėmesio. Ne tik todėl, kad vaidmenims buvo parinktos britų garsenybės, tarp jų – buvusi „Spice Girls” narė Melanie C ir radijo bei TV laidų vedėjas Chrisas Moylesas.

Atrinkti Jėzaus vaidmens atlikėją buvo surengtas TV šou – į atrankas atėjo per 4 tūkstančius dainininkų. Iš jų J.Milius pateko tarp dvidešimties geriausių.

„Parašė laiškelį viena pažįstama – ji ir atkreipė mano dėmesį, kad toks šou rengiamas. Užpildžiau paraišką ir išsiunčiau – tik tiek.

Iš tikrųjų nė nemaniau, kad vyksiu dalyvauti. Buvo suplanuota daug koncertų Lietuvoje”, – prisiminė J.Milius.

Sudomino šou prodiuserius

Po kiek laiko J.Milius sulaukė TV šou prodiuserių laiško. Juos sudomino Jeronimo pasirodymų įrašai, taip pat faktas, kad vaidmens siekti nusprendė lietuvis.

„Aš paskui daug kartų girdėjau tą klausimą.

Jie vis netikėjo, kad aš gyvenu Lietuvoje, manė, jog esu apsistojęs Londone. Tai, kad vien dėl šio šou nusprendžiau keliauti į Angliją, juos nustebino.

Suprantu juos – tai neblogas papildomas „kampas” laidai pristatyti. Absoliuti dauguma dalyvių buvo britai, nors konkursas atviras visiems Europos Sąjungos piliečiams.

Kai parašė prodiuseriai, dar dvejojau, bet tada tiesiog įlindau į internetą ir nusipirkau bilietą į Londoną, kad nebūtų kur trauktis”, – pasakojo dainininkas.

Konkurentai – itin stiprūs

Prieš porą metų J.Milius Lietuvoje dainavo „Jėzaus Kristaus superžvaigždės” pastatyme, kuris nebuvo legalus – A.L.Webberio agentūra net kreipėsi į Lietuvos teisėsaugą, kad šou būtų stabdomi.

Šio fakto J.Milius Londone, žinoma, nepabrėžė, bet greitai įsitikino, jog A.L.Webberis puikiai žino apie Lietuvą.

„Kad „Jėzų Kristų superžvaigždę” prieš kelis dešimtmečius pogrindyje pastatė K.Antanėlis su bičiuliais, autorius tikrai žino – jis man pats tai minėjo”, – sakė J.Milius.

Iš 4 tūkstančių pretendentų šou rengėjai išfiltravo 41 geriausią dainininką. Jie kovą prieš kameras savaitę tęsė vienoje Esekso grafystės saloje.

Kai liko 30 pretendentų, jie keliavo į A.L.Webberio vilą Maljorkoje. Po pasirodymų čia liko 20 kandidatų, tarp jų vis dar buvo J.Milius.

Dainininkas iškrito priešpaskutiniame etape, kai grįžus iš Ispanijos į Angliją buvo išrinkti 11 dalyvių. Tarp jų lietuviui jau neatsirado vietos.

„Tame dvidešimtuke aš buvau vienintelis užsienietis. Manau, neblogai pasisekė.

Vienuolika geriausiųjų jau nuolat rodė per televizorių, man tiek dėmesio neteko, bet ne dėl to ten ėjau.

Šou privertė į savo gebėjimus pažiūrėti kitomis akimis. Lietuvoje, kur nedaug konkurencijos, lengva patikėti, kad labai daug gali. Ten pamačiau, kad yra kur stiebtis.

Atvirai sakau – tarp konkurentų buvo tokių stiprių dainininkų, kad susiimdavau galvą ir galvodavau: ką aš čia veikiu? Tokių, kurie visą pasaulį apkeliavo su „Disney” miuziklais”, – pasakojo J.Milius.

Dėl lietuvio išspaudė ašarą

Susidurti su A.L.Webberiu lietuviui teko jau per pirmą perklausą.

Kompozitorius neturėjo joje dalyvauti, bet netikėtai atvyko. Pirmasis pasirodymas, kurį pamatė, buvo būtent J.Miliaus.

„Gal man tai irgi padėjo – britai sutriko, o aš nejaučiau papildomo jaudulio. Jiems jis – vienas muzikos dievų, o aš tik pagalvojau: „Hm, kokios keistos jo kelnės”, – kvatojosi J.Milius.

Kad A.L.Webberis – neįprasto elgesio žmogus, lietuvis įsitikino kompozitoriaus namuose Maljorkoje.

„Turėjome jam padainuoti kieme. Akustika visai prasta, sunkiai pats save girdi. Stoviu, dainuoju, žiūriu – jam ašara nubėgo. Jis tą ašarą nubraukė piršto galiuku ir įsikišo į burną”, – pasakojo J.Milius, kurio balso garsusis kompozitorius klausėsi tris kartus.

Šou, dėl kurio Jeronimui teko atidėti ne vieną koncertą ir vaidmenį Lietuvoje, buvo nemažai rokenrolinių akimirkų.

Pavyzdžiui, saloje konkursantai buvo apgyvendinti reabilitacijos klinikoje – toje, kurioje kadaise gulėjo ir liūdno likimo dainininkė Amy Winehouse.

O iš Ispanijos į Didžiąją Britaniją dalyviai buvo vežami autobusais, kad pajustų, ką reiškia gastroliuojančių muzikantų gyvenimas kelyje.

„Geri autobusai. Su lovomis, sūkurine vonia.

Tokie, kokiais AC/DC ir Beyonce važinėja”, – juokėsi J.Milius.

Pajuto naujų galimybių

Nors ir nepateko į geriausiųjų vienuoliktuką, J.Milius neabejoja, kad naudos iš šio nuotykio gavo pakankamai.

„Ten reikėjo ir nemažai ištvermės. Neteko daug miegoti – vis reikėjo mokytis dainas, o man lyg tyčia patekdavo tokios, kurių iki tol nemokėjau.

Kai gauni nežinomą dainą, o tau liepia sudainuoti taip, kad visi apsiverktų, tai yra iššūkis. Atsirado daugiau suvokimo, kad pasaulis nesibaigia tavo gatve, o muzikinio pasaulio problemos Lietuvoje – mažos ir juokingos. Tarsi būčiau išlipęs iš mažos dėžutės ir pamatęs, kaip viskas vyksta ten, kur reikia grumtis alkūnėmis”, – atvirai kalbėjo Jeronimas.

Šou prodiuseriai J.Milių sveikino – patekti į dvidešimtuką yra rimta rekomendacija, Londone galinti bet kuriam dainininkui atverti daug durų.

Kai kurie atlikėjai iš šio dvidešimtuko gavo apaštalų vaidmenis didžiuosiuose „Jėzaus Kristaus superžvaigždės” spektakliuose, kuriuos stebėjo dešimtys tūkstančių žiūrovų.

„Iki šiol bendraujame internetu. Vis sulaukiu siūlymų dalyvauti vienoje ar kitoje perklausoje Londone. Bet tam reikėtų ten kraustytis.

Aš jau keletą metų bandau baigti statyti namą Lietuvoje.

Kai pastatysiu, gal pabandysiu laimę ir Londone”, – šypsojosi lietuvis, patekęs į vieno garsiausių britų kompozitorių, roko operų autoriaus A.L.Webberio akiratį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.