Seimas pasityčiojo iš sporto aistruolių

Artėjant naujam Eurolygos sezonui „Lietuvos ryto” sporto redakcijoje ėmė vis dažniau skambėti telefonai.

Gali būti, kad televizijos žiūrovai „Lietuvos ryto” krepšinio komandos kovų Eurolygoje nemokamai taip ir nematys.
Gali būti, kad televizijos žiūrovai „Lietuvos ryto” krepšinio komandos kovų Eurolygoje nemokamai taip ir nematys.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Nov 2, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:04 PM

Prieš pirmąsias Kauno „Žalgirio” ir Vilniaus „Lietuvos ryto” komandų rungtynes reikėjo dešimtis kartų paaiškinti krepšinio aistruoliams, kad ir šiemet jie tikriausiai nepamatys Lietuvos klubų rungtynių.

Na, nebent turi įsigiję nepigiai kainuojantį „Viasat Sport Baltic” paketą, bet tokie aistruoliai gyvena kitoje erdvėje nei skambinantys į redakciją iš įvairių Lietuvos kampelių.

Nenorėdamas sumeluoti skaitytojams buvau priverstas palandžioti po „Viasat Sport Baltic” interneto svetainę ir paskaitinėti ne tik programą, bet ir panagrinėti šio kanalo žiūrėjimo galimybes.

Nors nė vienas krepšinio aistruolis neklausė, kiek tai jam kainuotų (aišku, žino, kad nepigiai), apskaičiavau.

Jei nemėgstate matematikos, iškart pasakysiu, kad vienam televizoriui per trejus metus (tokia yra siūlomos sutarties trukmė) reikėtų atseikėti maždaug 2500 litų, neskaičiuojant montavimo darbų.

Jei namuose norėsite vienu metu žiūrėti skirtingas programas – ne tik krepšinį, tai dviejų televizorių malonumas jums kainuos maždaug 3100 litų. Aišku, jei kada nors pavėluosite atsiskaityti ar persigalvosite, turėsite dar papildomų išlaidų, kurios užmaskuotos visokiose išlygose ir taisyklėse. O visus pinigus mokėsite Estijos Respublikoje registruotai bendrovei „AS Viasat”.

Kodėl tiek daug? Juk įkyriose reklamose nuolat šmėžuoja masalas „Auksinis paketas nuo 29 Lt per mėnesį”.

Masalas tam ir yra masalas, kad jį kas nors prarytų. Tokia kaina siūloma tik pirmiems trims mėnesiams, jei įsipareigosite 36 mėn. Įprasta paketo kaina – 45 Lt per mėnesį vienam televizoriui, arba 60 Lt dviem.

Vadinasi, vien abonementinio mokesčio vienas klientas per trejus metus sumokės 1572 Lt (po 29 Lt už 3 mėn. ir po 45 Lt už kitus 33 mėn.) vienam televizoriui, arba 2040 Lt dviem (po 20 Lt už 3 mėn. ir po 60 Lt už kitus 33 mėn.).

Dar po 6 Lt kiekvieną mėnesį, arba 216 Lt per visą sutarties galiojimo laikotarpį, jums teks sumokėti tuo atveju, jei nepasirašysite tiesioginio debeto sutarties. O jei dar mokėsite banke grynaisiais...

Kortelės aktyvavimas kainuoja 100 Lt, jos metinė priežiūra – 59 Lt kiekvieniems metams kiekvienam televizoriui (vadinasi, dviem per trejus metus iš viso teks atseikėti net 354 Lt).

Aišku, jokio krepšinio nematysite, jei neįsigysite skaitmeninės televizijos imtuvo, kuris kainuoja 390 Lt, arba galite juo naudotis mokėdami po 12 Lt tuos visus 36 mėnesius (432 Lt).

Na, dar kainuos kabeliai ir montavimas, bet tai jau niekis, nes paklodami tokią sumą jūs tikrai įrodysite, kad mėgstate krepšinį ne žodžiais, o skandinavų siūlomos paslaugos jums neplėšo kišenės.

Bet ar daug žmonių Lietuvoje gali dėl vieno savo pomėgių kas mėnesį atseikėti kone 100 litų?

Seimas mano, kad gali.

Praėjusią savaitę politikai paknopstomis priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kurios nubraukė visas ankstesnes pastangas sudaryti žmonėms galimybę tiesiogiai ir nemokamai (bet tik nuo 2015 metų, nes iki tada galioja anksčiau sudarytos sutartys) matyti Eurolygos rungtynes ir kitas svarbias sporto varžybas.

Šis per kraujus pasiektas reikalavimas buvo paverstas niekiniu įstatymo naujose pataisose įrašius, kad šias varžybas galima parodyti ir netiesiogiai per artimiausią parą.

Kitaip tariant, tautai bus numestos išėdos. Likučiai nuo puotos stalo. Geriausiu atveju – vakarykštė sriuba ir atšalę kotletai.

Aišku, įstatymus priimantys, bet nė velnio juose nesigaudantys Seimo ponai ir ponios paveblens, kad tai geriau negu nieko, ir bus beveik teisūs. Bet kas tinka namų šeimininkėms, neskaičiuojančioms prie televizoriaus stebint serialus praleistų valandų, netinka sportui.

Žinoma, negrįžtamai į praeitį jau nuėjo laikai, kai įvairaus amžiaus žmonės aptarinėjo kiekvieną ataką „Žalgirio” ir CSKA rungtynėse. Niekas ir nesitiki, kad tai gali būti pakartota.

Bet pasakykite atvirai, ar dabar kur nors kaime girdėjote, kad išvis būtų kalbama apie Lietuvos krepšinį, apie geriausius Lietuvos krepšininkus?

Aš negirdėjau, nes atokiau gyvenantys žmonės tiesiog buvo priversti išbraukti krepšinį iš savo valgiaraščio kaip per brangų patiekalą. Nepažįsta dabartinių krepšininkų ne tik vyresnioji karta, bet ir jaunimas, kuris krepšinį ir apskritai sportą dažnai iškeičia į kitą veiklą.

Ir tai padarė „Viasat”, padedamas įstatymų leidėjų. Kai po ilgų procedūrų ir kovų su povandeninėmis srovėmis geriausių Lietuvos komandų varžybos Eurolygoje pagaliau buvo įtrauktos į visuomenei reikšmingų įvykių sąrašą, dabartinis Seimas iškrėtė kiaulystę.

Juokinga ir naivu skaityti Seimo komisijos narių pasiaiškinimus, esą jie nesuprato, ką siūlo ir už ką balsuoja.

Puikiai suprato, nes televizijos lobistai į Seimą takus numynė ne kavos gerti vaikščiodami.

„Viasat” rūpi pajamos ir pelnas, o ne Lietuvos pensininkai ir vaikai. Negali smerkti verslininkų vien už tai, kad jie siekia savo tikslų naudodamiesi visomis įmanomomis priemonėmis.

Bet negalima suprasti Seimo, kuris kvailina tuos pačius pensininkus ir vaikus, nes šie Lietuvos Respublikos piliečiai turėjo pagrįstų lūkesčių, kad visuomenei svarbūs įvykiai bus transliuojami nemokamai ir tiesiogiai.

Pasakykite atvirai, ar dabar kur nors kaime girdėjote, kad būtų kalbama apie Lietuvos krepšinį, apie geriausius Lietuvos krepšininkus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.