„Scanoramos“ uždaryme - garbūs svečiai, estės triumfas ir apdovanojimai lietuvių režisieriams

Geriausiu visos programos trumpametražiu filmu išrinktas estų režisierės Marios Reinup su juosta „Mai“. „Žmonės sakė, kad šis filmas juos sujaudino, tačiau jei tai teigia komisija, tuomet tai teisybė“, - iškart po laimėjimo sakė ji.

Į kino gurmanų pamėgtą renginį atvyko būrys kino mylėtojų.<br>T.Bauro nuotr.
Į kino gurmanų pamėgtą renginį atvyko būrys kino mylėtojų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2013-11-17 19:04, atnaujinta 2018-02-20 07:55

Geriausiu visos programos trumpametražiu filmu išrinktas estų režisierės Marios Reinup su juosta „Mai“. „Žmonės sakė, kad šis filmas juos sujaudino, tačiau jei tai teigia komisija, tuomet tai teisybė“, - iškart po laimėjimo sakė ji.

Filme pagrindinės herojė Mai naktiniu autobusu vyksta į kitame miesto gale vykstantį vakarėlį. Prie jos prisišlieja du narkomanai, iš kurių vienam reikia skubios pagalbos. Mergina nori padėti, tačiau susiduria su vairuotojo ir kitų keleivių abejingumu.

Kaip ir kiekvienais metais konkurse buvo renkamas ir geriausias lietuviškas trumpametražis filmas. Šiemet laurus susižėrė Linas Mikuta ir jo apie valgyklą Liepkalnyje pasakojantis filmas „Pietūs Lipovkėje“.

Specialūs apdovanojimai buvo skirtas ir dar dviem konkursinės programos filmams, tarp kurių - Austėjos Urbaitės „Etiudas“ bei latvio Edmundson Jansonso animacinis filmas „Choro gastrolės“.

Laureatus pasveikino ne tik festivalio organizatorė Gražina Arlickaitė, sveikino žodį tarė ir prodiuserė Dagmar Jacobsen prodiuserė bei specialiai į festivalio uždarymą atvykęs Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Leifas Arne Ullandas. Pasidžiaugęs renginio sėkme, jis pristatė specialiai uždarymui parinktą norvegų filmą. „Geri filmai paprastai neatsiranda. Reikia įdėti daug darbo, reikia gerų žmonių – tai turi „Scanorama“. Mes labai remiame idėją pristatyti Šiaurės šalių filmus“, – sakė jis.

Vėliau visiems susirinkusiems buvo parodytas norvegų režisierių dueto Joachimo Ronningo ir Espeno Sandbergo filmas „Kon-Tiki“. Tikrais faktais paremta drama pasakoja apie 1947 metais vykusią ekspediciją, kurios įgula ryžosi mediniu plaustu perplaukti Ramųjį vandenyną.

Pastabesni festivalio gerbėjai „Kon-Tiki“ plausto pavadinimą greičiausiai girdėjo jau nebe pirmą kartą. Prieš trejus metus „Scanoramoje“ buvo pristatyta 1950 metais sukurta dokumentinė norvego Thoro Heyerdahlo juosta, už kurią režisierius buvo apdovanotas „Oskaru“.

Tuo tarpu šiemet pristatomas J.Ronningo ir E.Sandbergo filmas – taip pat jau spėjo sulaukti įvertinimų. Tiesa, nors laimėjimų jis negavo, Norvegijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Amanda“ 2012 metais sukurtas filmas buvo nominuotas net septyniose kategorijose, pastebėtas „Ausinių gaublių“ ir „Oskarų“ ceremonijose.

Po oficialios dalies svečiai buvo pakviesti pasidalinti įspūdžiais prie taurės vyno. Čia girdėjosi sveikinimai G.Arlickaitei, diskusijos apie geriausius matytus filmus ir net kalbos apie ruošimąsi kitiems metams.

„Scanorama“ kasmet sau kelia kartelę, daugėja papildomų seansų. Čia netrūksta profesionalių, tarptautiniuose kino festivaliuose jau spėtų įvertinti filmų net ir patiems įvairiausiems skoniams. Todėl reikia tikėtis, kad 2014-aisiais žiūrovai iš kino teatrų salių išeis dar labiau pakylėti ir kupini emocijų. Nes, kaip dar festivalio pradžioje sakė jo organizatorė – „geras kinas turi išjudinti“.

Vilniuje pasibaigusi „Scanorama“ lapkričio 14–24 d. vyks Kaune, lapkričio 14–17 d. – Klaipėdoje, o lapkričio 23–24 d. – Šiauliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.