Didžiausio žiūrovų susidomėjimo Norvegijos televizijoje sulaukia neįprastos transliacijos

Norvegijos visuomeninis televizijos kanalas NRK tokio susidomėjimo nesitikėjo – apie 20 proc. TV žiūrovų sulaikę kvėpavimą stebėjo, kaip jų tėvynainis Magnusas Carlsenas (šiandien švenčiantis 23-iąjį gimtadienį) dėl pasaulio šachmatų čempiono titulo kaunasi su indu Viswanathanu Anandu (43 m.).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2013, 2:09 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:23 PM

Maždaug 5 milijonus gyventojų turinčioje Norvegijoje kai kurių partijų tarp M.Carlseno ir V.Anando tiesiogines transliacijas stebėdavo apie 700 tūkst. žmonių.

Prie televizorių norvegai būdavo prilipę po penkias ir daugiau valandų.

Nutraukdavo pamokas

Pietryčių Indijos uostamiestyje Čenajuje surengtos kovos prasidėdavo 10 val. 30 min. Norvegijos laiku. Tad kai kuriose mokyklose būdavo nutraukiamos pamokos, darbdaviai savo darbuotojams leisdavo įsijungti televizorius arba eiti namo.

Tarp jų, žinoma, buvo ir tokių, kurie apie šį žaidimą nieko nenutuokia. Jiems buvo svarbiausia, ar jų tėvynainis įveiks daug metų šachmatų pasaulyje karaliaujantį indą. Įveikė rezultatu 6,5:3,5.

Stengėsi sudominti

Šiam čempionatui televizija NRK skyrė net 100 valandų eterio.

„Didžiausiame šalies kanale tiek valandų skirti šachmatams yra šiek tiek beprotiška, tačiau mes norime, kad žmonės turėtų galimybę M.Carlseno laimėjimus sekti tiesiogiai”, – dar prieš pirmenybes kalbėjo NRK sporto redakcijos vadovas Rune Haugas.

Norvegų sporto žurnalistai šachmatininkų kovą komentavo iš Oslo. Jie kalbino ekspertus, demonstravo schemas, stengėsi, kad transliacijos sudomintų net ir tuos, kurie apie šį sportą nutuokia nedaug.

Jauniausias čempionas

Dėl išskirtinio talento su austrų kompozitoriumi Wolfgangu Amadeumi Mozartu, amerikiečių golfo virtuozu Tigeriu Woodsu bei išgalvotu burtininku Hariu Poteriu lyginamas M.Carlsenas jau vykdamas į čempionatą turėjo milžinišką tautos palaikymą.

Vargu ar buvo abejojama, kad būtent jis taps naujuoju pasaulio čempionu.

Nuo penkerių metų šachmatais pradėjęs žaisti M.Carlsenas sulaukęs trylikos tapo tarptautiniu meistru.

Jis tapo jauniausiu pasaulio čempionu nuo 1985-ųjų, kai šį titulą taip pat būdamas 22-ejų buvo iškovojęs Garis Kasparovas. Šis dabar jau 50-metis Rusijos didmeistris buvo vienas M.Carlseno mokytojų.

Transliavo ir lašišų nerštą

Pasaulio šachmatų čempionato transliacijos buvo NRK projekto „Lėtoji televizija” (Slow-TV) dalis.

Šio projekto metu transliuojami iš pažiūros lėtai vykstantys įvykiai.

Neseniai didelį norvegų susidomėjimą sukėlė 18 valandų trukusi lašišų neršto transliacija.

Anksčiau ši televizija rodė, kaip kerpamos avys, karšiama vilna, verpiami siūlai, o galiausiai mezgami megztiniai. Laida truko 13 valandų.

Šių metų pradžioje NRK savo žiūrovus nustebino, kai geriausiu laiku 12 valandų rodė degančią ugnį. „Kartais po darbo dienos žmonės prie TV ekranų nori tiesiog pamedituoti”, – aiškino šios transliacijos rengėjai.

Parengė Vykintė Budrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.