V.Šapranauskui filmą „Redirected“ dedikavęs E.Vėlyvis neabejoja – juosta pasieks Holivudą

„Bet kokiu atveju „Redirected“ skaudins lietuvio savimeilę blogąja prasme. Iš kitos pusės – gydys. Gydys tuos, kurie turi storesnę juodo humoro odą ir moka iš savęs pasijuokti. Jis nebus vertinamas vienareikšmiškai“, – antradienio popietę vykusioje specialioje naujam filmui skirtoje spaudos konferencijoje kalbėjo režisierius Emilis Vėlyvis.

Režisierius E.Velyvis ir prodiuserės D.Jovaišienė (kairėje) bei A.Liukaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
Režisierius E.Velyvis ir prodiuserės D.Jovaišienė (kairėje) bei A.Liukaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2014-01-07 12:35, atnaujinta 2018-02-17 20:59

Kino mylėtojų ilgai laukta juosta oficialiai kino teatrus pasieks sausio 10 dieną, tačiau nekantriausiems žiūrovams jau šį vakarą bus surengta išankstinė jo premjera. „Neabejoju, kad mūsų laukia Holivudas. Klausimas – kaip“, – juokėsi režisierius. Pasak jo, piktintis idėja ar forma – jau per vėlu. „Tai tapo reiškiniu, apie kurį kalba ne tik Lietuva“, – sakė jis.

Pristatydami filmą jo kūrėjai neslepia – ilgiau nei metus trukusi pristatymo kampanija ne kartą buvo pavadinta skandalinga, humoristine ar aštria. Viena po kitos pasirodė vis garsesnės žinutės, skelbiančios apie savo vykdomas misijas – nuo žmogiškumo ir kiaulių integracijos iki Lietuvos įvaizdžio formavimo.

„Redirected“ – tai ironiškas ir savikritiškas pasakojimas apie kultūrinį šoką, kokį patirtų kiekvienas doras europietis, netikėtai stačia galva pasinėręs į visas mūsų turimas „lietuviškas grožybes“. Galbūt todėl – pavojingas jautriems ir humoro jausmo neturintiems patriotams bei stereotipų apie Lietuvą prisikūrusiems užsieniečiams.

Pasakojimas iš dalies paremtas tikrais britų turistų nuotykiais ir įspūdžiais, filmas atskleidžia kitokį, netikėtą ir savotiškai žavingą neparadinės Lietuvos vaizdą – satyrinį, šaržuotą ir kiek iškreiptą šiuolaikinės visuomenės bei jos aktualijų atspindį.

2010-aisias pasirodžiusioje juostoje „Zero 2” E.Vėlyvis bandė parodyti, kaip lietuviai patys mato Lietuvą, tuo tarpu „Redirected“ jis pasakoja, kaip šalį mato užsieniečiai. „Tai nėra tamsioji Lietuvos pusė, ji tiesiog kitokia. Nesistengiu nieko auklėti ar parodyti, kaip reikia gyventi. Noriu, kad gyventi būtų paprasčiausiai linksma“, – spaudos konferencijoje kalbėjo režisierius. Pasak jo, visi žiūrovai juostą įvertins savaip, tačiau galiausiai kiekvienas turėtų suprasti, kad neretai stebinančiais kadrais vis tiek svarbiausia išlieka meilė tėvynei.

Nuotykių kupiną veiksmo trilerį režisierius dedikavo filme kunigą suvaidinusiam šviesaus atminimo aktoriui Vytautui Šapranauskui, kuris, deja, filmo premjeros nespėjo sulaukti. Paklaustas, kaip mano, ką šiandien apie juostą pasakytų aktorius, režisierius atsakė trumpai: „Apie jį galiu pasakyti daug gerų žodžių. Tačiau kadangi jo čia nėra, noriu tik padėkoti.“

V.Šapranausko vaidmuo „Redirected“ – dviprasmiškas. Įgyvendinti savo slaptus troškimus ir linksmintis su prostitutėmis jam netrukdo nei sutana, nei bažnyčioje vedamos pamaldos.

Į sostinės „Vingio“ kino teatrą susirinkusiems žiniasklaidos atstovams buvo pristatytas ne tik pats filmas, bet ir visa tarptautinė filmo komanda. Prie juostos kūrimo prisidėjo būrys garsių aktorių iš skirtingų pasaulio šalių: Didžiosios Britanijos, JAV, Latvijos, Rusijos. Aktorius Gilas Darnellis, kitaip filme žinomas kaip „žmogus-radiatorius“, - australas.

Ryškiausia filmo žvaigždė - Guy'aus Ritchie filmų herojus Vinnie Jonesas. Išvydęs E.Vėlyvio scenarijų, kovingais veiksmais futbolo aikštėje pagarsėjęs britas nė nesudvejojo ir pirmasis sutiko vaidinti jo filme.

Didžioji dalis užsienio aktorių atvyko į filmo premjerą Lietuvoje, tačiau V.Joneso jų tarpe nebuvo. Režisierius juokais užsiminė, kad visi, išskyrus jį, suprato humorą, o Vinnie, greičiausiai, filmo scenas priėmė už gryną pinigą ir galiausiai patikėjęs šalies įvaizdžiu pabūgo į ją sugrįžti.

„Per tris mėnesius patyriau visko. Emilis privertė mane prisikabinti radiatorių ir bėgioti pliku užpakaliu, man reikėjo nuogam šokti nuo skardžio į ežerą. Atsidūriau daugelyje netikėčiausių situacijų, patyriau daug emocijų. Galiausiai pamilau Lietuvą. Įsimylėjau žmones čia. Manau, tų, kurie atvyks pažiūrėti filmo, laukia beprotiškas vakaras“, – sakė G.Darnellis.

Jam paantrino ir aktorius Danielis Johnas Williamsas: „Lietuva, aš tave myliu. Galbūt pasikartosiu, tačiau esu labai dėkingas už šią magišką patirtį. Vakar buvo mano gimtadienis. Tai buvo geriausia dovana būti čia.“

E.Vėlyvis taip pat didžiuojasi tokiais vardais, kaip Scotas Williamsas, Oliveris Jacksonas, Antony Strachanas, Arturas Smolyaninovas. „Anksčiau galvodavau, kad dirbti su tokiu režisieriumi, kaip Emilis, yra kančia. Tačiau anaiptol – tai labai malonu“, – sakė filmo prodiuserė Asta Liukaitytė.

Lietuvių aktorių sąraše - taip pat neeilinės asmenybės. Filme vaidino net 50 geriausių Lietuvos aktorių, tarp kurių – V.Šapranauskas, Kęstutis Jakštas, Mindaugas Papinigis, Rafailas Karpis, Mantas Stonkus, Vitalijus Cololo, Andrius Žiurauskas, Vita Šiaučiūnaitė, Karina Stungytė ir daugelis kitų. Pirmą kartą kine debiutuos talentingoji ir seksualioji Monika Vaičiulytė, sužibėjusi Oskaro Koršunovo spektaklyje „Išvarymas“.

„Gyvenome tuo filmu ne tik filmavimo aikštelėje, bet ir už jos ribų. Pats gyvenimas buvo kaip kine“, – mintimis dalijosi lenką suvaidinęs V.Cololo.

Prostitutę suvaidinusi M.Vaičiulytė užsiminė norinti, kad filmo kelionė per žiūrovų simpatijas truktų keletą metų.

Aktorių komanda – tarptautinė, todėl, natūralu, kad skirtingų tautybių žmonėms pristatyti Lietuvą nebuvo lengva užduotis. Paklaustas, kaip sekėsi užsieniečius supažindinti su Lietuvą svetur iliustruojančiais mitais, E.Vėlyvis užsiminė, kad lengva nebuvo, tačiau jaudulio daugiausia buvo dar prieš filmavimą.

Likus mėnesiui iki „Redirected“ premjeros filmo kūrėjai internete išplatino sarkazmo, ironijos ir juodo humoro kupiną „Išgyvenimo Lietuvoje gidą“, kuriame pateikiamos mintys neva padėsiančios užsieniečiams geriau suvokti bendrus gyvenimo Lietuvoje principus. „Lietuvoje visi žmonės vienodai lygūs – valdžiai ant jų nusispjaut.“ „Lietuva – tolerantiška valstybė. Čia toleruojama viskas, išskyrus sąžinę, mąstymą, nuomonės turėjimą, privačią iniciatyvą ir žodžio laisvę.“ „Lietuvoje organizuoto nusikalstamumo nėra. Čia tiesiog visi giminės.“ Tai tik dalis kandžių gimtąją šalį pašiepiančių juokelių. Natūralu, kad dėl aštraus turinio jie priimtini ne visiems. Tačiau kūrėjai perspėja: asmenis be humoro jausmo kai kurios nuostatos ir taisyklės gali įžeisti. Kaip dar anksčiau sakė pats E.Vėlyvis, reikia mokėti iš savęs pasijuokti.   

Įdomių diskusijų sukėlė filmui priskirtas amžiaus cenzas. Dar tuomet, kai filmas nebuvo baigtas montuoti, praėjusių metų pavasarį surengtoje spaudos konferencijoje E.Vėlyvis kalbėjo: „Patys tikimės N-16, tačiau vos išgirdę mano pavardę jie iš karto rašo „S“ raidę. „Zero“ buvo su dviem „S“, todėl nenustebčiau, jei „Redirected“ būtų su trimis „S“ raidėmis.  

Apribojimai griežti – tai filmas suaugusiems, pilnametystės sulaukusiems, asmenims. Tačiau tarp norinčių pamatyti filmą netrūksta ir jaunesnių žiūrovų. Vos prieš kelias dienas į kino kūrėjus kreipėsi 17-metis vaikinas. Tikindamas, kad keiksmažodžiais, smurto ar prievartos scenomis jaunosios kartos nepavyks išgąsdinti jis ragino pasirašyti peticiją dėl galimybės į kino teatrus patekti nuo 16 metų. „Gera tiems, kas jau turi 18-ika, bet tokių mažuma. O kitiems reikia laukti gimtadienio, kai filmo kine jau neberodys. Jie patys skatina piratavimą, o paskui nori uždrausti „Linkomaniją“, – nepasitenkinimą reiškė vaikinas.    

Tikėdamiesi sutaupyti, kai kurie nepabijo parašyti laiškų su klausimais, kur būtų galima nelegaliai peržiūrėti filmą. Tačiau tiems, kurie vogdami filmus internete tikisi sutaupyti, „Redirected“ atstovai teturi tik vieną atsakymą: bendros kalbos čia negali būti, tam yra teisinės priemonės.  

Nekantriausiems teks palūkėti. Kada filmas bus pradėtas rodyti užsienio šalyse – dar neaišku. Kol kas premjeros data skelbiama tik Lietuvoje, tačiau gerbėjai jau dabar domisi, kada juostą galės išvysti Didžiosios Britanijos, Norvegijos ir Airijos kino teatruose.  

„Filmas kurtas lietuvių, todėl būtent lietuviams suteikėme išskirtinę galimybę pamatyti filmą pirmiems“, – sakė komandos nariai. Kol kas dar deramasi su partneriais skirtingose pasaulio valstybėse, todėl kalbėti apie tikslias premjeros datas dar anksti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.