Ar A.Maceina ir P.Walkeris savo likimą prisišaukė vaidmenimis?

Praėjusį pirmadienį TV3 žiūrovai išvydo atkuriamosios dokumentikos laidą „Mafijos kronikos”, kurioje A.Maceina įkūnijo garsaus nusikaltėlio Henriko Daktaro tėvą.

H.Daktaras vyresnysis (kairėje, A.Maceina) kalėjime lanko savo sūnų (Vaidas Kublinskas).
H.Daktaras vyresnysis (kairėje, A.Maceina) kalėjime lanko savo sūnų (Vaidas Kublinskas).
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Buitkutė

Feb 1, 2014, 6:17 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:56 PM

„Mafijos kronikų” serijoje buvo atkurta gyvenimiška situacija, kai Henytę, pirmą kartą patekusį į įkalinimo įstaigą, aplankė tėvas – tuomet jau žinomas nusikaltėlis Henrikas Daktaras vyresnysis.

Scena buvo filmuojama nakvynės namuose „Sala”. H.Daktaro tėvą vaidinęs A.Maceina filmavimo aikštelėje pajuokavo, kad jam tarp šių sienų yra tekę nakvoti ir anksčiau, kai policija jį čia atveždavo po išgertuvių, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Tuomet vyras nė neįtarė, kad praėjus mėnesiui po šio epizodo filmavimo jo gyvenimo drama pranoks šiurpaus filmo scenarijų – teks atsidurti areštinėje už draugo nužudymą.

„Galima šimtu procentų garantuoti, kad A.Maceina net juodžiausiame savo sapne nebūtų susapnavęs, kad taip nutiks”, – įsitikinę „Mafijos kronikų” kūrėjai.

Vaidino įtikinamai

Stambus vyras plika galva, sodriu balsu. Tai tikrai ne romantiško jaunuolio tipažas, tačiau būtent dėl išskirtinės išvaizdos ir temperamento A.Maceina būdavo kviečiamas kurti kai kurių vaidmenų.

„Mafijos kronikų” kūrėjai „TV antenai” pasakojo, kad įkūnyti H.Daktaro tėvą Algimantui nebuvo sunku. Jis su užduotimi susitvarkė puikiai.

Apie tai, kaip atrodė nusikaltėlių šulo tėvas, filmavimo komanda neturėjo duomenų, tačiau pats H.Daktaras yra prasitaręs, kad jo tėvas buvo ūmaus charakterio ir žiaurus žmogus.

„Fizinis panašumas mums buvo nesvarbus, bet vartydami savo aktorių katalogus nusprendėme, kad A.Maceina tiktų šiam vaidmeniui”, – sakė vaidybinio dokumentikos ciklo kūrėjai.

Dirbo apsaugininku

Komandos nariams susidarė įspūdis, kad režisierius ilgisi kūrybinio darbo, su pavydu žiūri į filmavimo aikštelėje triūsiančius kolegas. A.Maceina prasitarė, kad norėtų filmuotis dažniau.

Jis pasakojo apie savo parašytą serialo scenarijų, klausinėjo, ar galėtų jį parodyti prodiuseriui Rolandui Skaisgiriui.

Pastaruoju metu menininkas kūrė epizodinius vaidmenis filmuose, spektakliuose ir dirbo apsaugininku Lazdynų greitosios pagalbos ligoninėje. „TV antenai” A.Maceinos kolegos prasitarė, kad šio darbo jam teko griebtis ne iš gero gyvenimo.

Draugai negailėjo pagyrų

A.Maceinos bičiuliai tvirtino, kad šis neeilinio mąstymo menininkas kūrė filmus su gilia mintimi, kartais avangardinio stiliaus, netinkamus masėms. Esą A.Maceinos filmams Lietuvos rinka tiesiog per maža.

„Algimantą stipriai paveikė kino studijos žlugimas, nes rasti naują kino rinką buvo tikrai sudėtinga, – pasakojo viena A.Maceinos kolegių. – Žinoma, nesėkmėms įtakos turėjo ir alkoholis.

Jis yra senosios kartos režisierius, galbūt jam sunku žengti koja kojon su naujomis technologijomis.

A.Maceina turėjo labai griežtus principus. Kai kurie režisieriai, kad išgyventų, pamina savo įsitikinimus ir daro tai, kas pelninga, o jam turbūt atrodė geriau eiti dirbti apsaugininku.”

Kūrė epizodinius vaidmenis

„Gali būti, kad A.Maceina išgyveno dėl to, jog neturi pakankamai darbo kine, tačiau nesėdėjo ir nedejavo, kaip sunku.

Tiesa, anksčiau buvo sakęs, kad nelabai moka rašyti projektų. Dabar projektų laikai, esą reikalaujama rašyti tokius akivaizdžius dalykus, kuriuos net gėda rašyti”, – prisiminė režisierius Alvydas Šlepikas.

A.Maceina yra sukūręs nedidelių vaidmenų ir kituose „Videometros” TV projektuose. Jis vaidino serialuose „Amžini jausmai”, „Kriminalistai”.

Šiame A.Šlepiko režisuotame seriale A.Maceina įkūnijo interneto kavinės savininką. Tai buvo epizodinis vaidmuo, kuriame herojus duoda parodymus tyrėjams.

„A.Maceinos kalba specifinė. Jis vis dar kalba savo tėviškės tarme (A.Maceina kilęs iš Prienų r. – Red.). Kuriant epizodą tai duoda labai daug. Todėl jis ir buvo pakviestas”, – sakė serialo režisierius.

Emocijos kunkuliuodavo

A.Šlepikas teigė nebuvęs labai artimas A.Maceinos draugas, tačiau jį gerai pažįstantis. Tarp jų esą niekada jokių konfliktų nekilo.

Alvydas yra peržiūrėjęs visus savo kolegos darbus. Ypač jam patiko juosta „Juodoji dėžė”, kurioje pasakojama, kaip lietuviai iš Sibiro parsiveža savo artimųjų palaikus.

„Kadrai keisti, šmėžuojantys, bet filmas daro nemažą įspūdį, – žavėjosi A.Šlepikas. – Atrodo, kad talentingam žmogui kaip tik turėtų būti lengviau gyventi. Tas sunkumas kyla ne dėl talento, labiau dėl vidinio gyvenimo intensyvumo. Jis ieškojo būdų išsivaduoti nuo alkoholio priklausomybės.”

Režisierius prisiminė, kad A.Maceina daug kalbėdavo ir apie darbą Rusijoje. Ten jis filmavosi Aleksejaus Germano juostoje „Sunku būti Dievu”, kuri dienos šviesą išvydo tik po rusų kino grando mirties.

„Algis vis pasakodavo, kaip A.Germanas filmuoja, kaip dirba su aktoriais. Jam tai darė didelį įspūdį. Jis tuo džiaugėsi ir pasakodavo labai emocingai, įdomiai.

Apskritai jis yra emocingas žmogus. Toks jis visada, bet išgėrus alkoholio tai paūmėja”, – apgailestavo A.Šlepikas.

Paskutinis vaidmuo, kurį aktorius ir režisierius Algimantas Maceina sukūrė laisvėje, buvo nusikaltėlio. Netrukus menininkas buvo suimtas už bičiulio nužudymą. Kino istorijoje tai ne vienintelis pavyzdys, kai aktorius ištinka jų herojų lemtis.

Kaip ekrane – taip ir gyvenime

Sakoma, kad aktoriai savo vaidmenimis gali prisišaukti ir tragišką, ir laimingą lemtį.

Praėjusių metų pabaigoje avarijoje žuvo 40 metų aktorius Paulas Walkeris, kurį išgarsino slaptojo agento Brajano O’Konoro vaidmuo filmuose „Greiti ir įsiutę”. Veiksmo juosta, turinti net kelis tęsinius, pasakoja apie nelegalias lenktynes ir su jomis susijusius nusikaltimus.

P.Walkerio gyvenimą nutraukė būtent pašėlęs greitis. Kalifornijoje „Porsche Carrera GT”, kuriuo važiavo aktorius, rėžėsi į žibinto stulpą ir medį, užsiliepsnojo, o galiausiai sprogo. Sportinį automobilį vairavo profesionalių lenktynių asas ir aktoriaus bičiulis Rogeris Rodasas.

Į tikrą aktorių gyvenimą persikelia ir filmuose suvaidinti jausmai. Štai kriminalinėje komedijoje „Ponas ir ponia Smitai” aistringai mylinčius ir dar aistringiau vienas kitą medžiojančius slaptuosius agentus ir sutuoktinius įkūniję Holivudo aktoriai Angelina Jolie ir Bradas Pittas netrukus tapo viena labiausiai aptarinėjamų įsimylėjėlių porų. Dėl romano su Angelina B.Pittas išsiskyrė su tuomete sutuoktine aktore Jennifer Aniston.

Prieš meilės kerus filmavimo aikštelėje tampa bejėgiai ir lietuvių aktoriai. Filmuojant serialą „Amžini jausmai” užsimezgė romanas tarp įsimylėjėlius vaidinusių Rimanto Bagdzevičiaus ir Jūratės Vilūnaitės. Istorijai iškilus į viešumą aktorė išsiskyrė su teatre dirbusiu sutuoktiniu dailininku-butaforu Remigijumi Jančausku.

Pranašingi filmai lydi ne tik žmones. Po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios buvo prisiminta, kad Niujorkas – vienas dažniausiai filmuose sunaikinamų miestų.

Skaičiuojama, kad nuo 1933 metų, kai tarp dangoraižių siautėjo Kinkongas (to paties pavadinimo filme), didžiausias JAV miestas buvo niokojamas daugiau kaip 60-yje juostų. Niujorką naikino ateiviai („Nepriklausomybės diena”), meteoritai („Armagedonas”) ar jų sukelti cunamiai („Gilus sukrėtimas”), zombiai („Aš esu legenda”), ledas („Absoliutus nulis”), atgiję dinozaurai („Godzila”) ir kiti monstrai bei stichinės nelaimės.

Net ir po rugsėjo 11-osios atakų, kurios pražudė beveik 3 tūkst. žmonių, filmai apie Niujorko sunaikinimą vis tiek kuriami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.