Berlyno kino festivalį pradės W.Andersono pasaulinė premjera

64-ąjį Berlyno kino festivalį

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2014, 1:24 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:28 PM

Šis filmas, kuriame vaidina vienos žvaigždės su britų aktoriumi Ralphu Fiennesu priešakyje, yra geras ėjimas Berlinalei - pirmam svarbiam metų kino festivaliui Europoje.

Per 11 dienų truksiantį festivalį bus parodyta daugiau kaip 400 filmų iš viso pasaulio, kurie yra suskirstyti į kelias programas. Pagrindinį apdovanojimą, dėl kurio varžysis 20 juostų, skirs JAV prodiuserio Jameso Schamuso, kuris garsus „Kuprotu kalnu“, vadovaujama vertinimo komisija.

„Viešbutis „Didysis Budapeštas“ yra aštuntas vaidybinis W.Andersono filmas, pastatytas po jo liūdnai mielos istorijos apie pirmąją meilę „Mėnesienos karalystė“, kuri 2012 metais pradėjo Kanų kino festivalį, o vėliau tapo kritikų ir kino teatrų hitu.

Tai bus trečias kartas, kai W.Andersonas dalyvauja „berlinalės“ konkursinėje programoje. Šis režisierius stengėsi išlaikyti kitonišką nepriklausomo kino pajautą filmuodamas vis su didesniais biudžetais po filmų „Gyvenimas po vandeniu“ ir „Tenenbaumų šeima“.

W.Andersonas naujajam savo filmui surinko tokius aktorius kaip Adrienas Brody, Willemas Dafoe, Billas Murray, Harvey Keitelis, Lea Seydoux, Jeffas Goldblumas, Tilda Swinton, Edwardas Nortonas, Mathieu Amalricas ir Owenas Wilsonas.

Industrijos žmonių, kuriems buvo surengta išankstinė peržiūra, sujudimas internete rodo, kad šis filmas yra vienas geriausių tris kartus „Oskarams“ nominuoto režisieriaus filmografijoje.

Teksase gimęs 44 metų W.Andersonas sakė, kad įkvėpimo 20-ojo amžiaus pradžios „senosios mokyklos“ konsjeržo Gustavo H. išdaigoms Europos suirutės fone sėmėsi iš klasika tapusių Ernsto Lubitscho ir Billy Wilderio filmų.

„Kai prasidėjo pagrindinio veikėjo nuotykiai, nusprendžiau kažkiek orientuotis pagal vokiečių ir austrų režisierius, kurie 4-ajame dešimtmetyje emigravo į Holivudą“, - prieš festivalį sakė jis Berlyno žurnalui „Tip“.

Filmo pasakojimas sukasi apie neįkainojamo Renesanso paveikslo vagį ir kovą už didžiulį šeimos turtą, paliktą grafienės Madam D., kurią vaidina grimo neatpažįstamai pakeista T.Swinton.

R.Fiennesas pagrindinio Gustavo vaidmens ėmėsi, kaip pranešama, atsisakius Johnny Deppui. Gustavą grafienės sūnus apkaltina jos nužudymu, o jam į pagalbą atskuba visuose, išskyrus, pirmą, W.Andersono filmuose pasirodančio B.Murray herojus – slapto konsjeržų ordino narys.

Nors filmo veiksmas vyksta išgalvotoje centrinės Europos šalyje Zubrovkoje, jis atkartoja tragišką istorinį perėjimą iš Puikiosios epochos į fašizmą ir, vėliau, komunistinę diktatūrą.

„Viešbutis „Didysis Budapeštas“ iš dalies yra pagrįstas austrų rašytojo Stefano Zweigo, apgailėjusio prarastą savo jaunystės pasaulį, apsakymais ir memuarais, sakė W.Andersonas.

Berlyno kino festivalio direktorius Dieteris Kosslickas praėjusią savaitę žurnalistams sakė, jog be to, kad yra svarbus naujas populiaraus režisieriaus darbas, šis filmas yra teisingas pasirinkimas metais, kai Europa minės 100-ąsias Pirmojo pasaulinio karo ir 25-ąsias Berlyno sienos griuvimo metines.

„Šiame filme daug Vokietijos istorijos ir tai pasakytina apie daugelį filmų, kurie čia bus parodyti, nesvarbu, iš kur jie yra“, - sakė jis.

B.Murray taip pat vaidina George'o Clooney'o juostoje „Brangenybių medžiotojai“ apie elitinį sąjungininkų karių junginį, gelbstintį meno vertybes nuo nacių. Ši juosta „berlinalėje“ bus parodyta šeštadienį, nekonkursinėje programoje.

Abu minimi filmai buvo nufilmuoti Vokietijoje ir nagrinėja temas, kurios šaliai yra labai jaudinamos, pažymėjo D.Kosslickas. Jis priminė ir neseniai atrastus šimtus neįkainojamų meno kūrinių viename Miuncheno bute, kurių daugelį, kaip manoma, vokiečiai pagrobė Antrojo pasaulinio karo metais.

Kitas ryškus nekonkursinės programos filmas yra danų provokatoriaus Larso von Triero jokių suvaržymų nepripažįstanti priklausomybės nuo sekso studijos išplėstinė versija „Nimfomanė I“.

J.Schamuso vertinimo komisijoje dirbs du „Oskarus“ pelnęs austrų aktorius Christophas Waltzas, JAV aktorė Greta Gerwig ir Honkongo žvaigždė Tony Leungas, vaidinęs „Meilės laukime“.

Pernai Berlyno „Aukso liūtą“ pelnė drama „Vaiko pozicija“ apie pinigingųjų klasę pokomunistinėje Rumunijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.