Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Savižudybės – televizijos realybės šou prakeiksmas?

Praėjusiais metais „Paslapčių namuose” (TV3) sėkmingai pasirodęs Valdas Končius – ne vienintelis televizijos šou dalyvis, neatlaikęs gyvenimo naštos. Ar kraupios savižudybės gali būti kaip nors susijusios su televizijos projektais?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 15, 2014, 11:04 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:38 AM

Šiaulietis V.Končius pernai į TV3 šou „Paslapčių namai” atsinešė paslaptį – jis trejus metus gyveno su dainininku Radžiu.

Nors 24 metų V.Končius iš žaidimo iškrito likus vos žingsniui iki superfinalo, per daug neliūdėjo.

„Nelaimėjau pinigų, bet laimėjau daug daugiau – stipresnį ryšį su draugais ir šeima. Aš iš naujo atradau gyvenimo džiaugsmą, pradėjau viską vertinti kitaip, vertinti kiekvieną smulkmeną bei menkiausią galimybę, – tuomet sakė Valdas ir pridūrė: – Nėra paslapties, kuri anksčiau ar vėliau neišaiškėtų.”

„Lietuvos ryto” televizijos laida „Super L.T.” tuomet paviešino, kad Valdą ir Radžį siejo romantiški santykiai.

Pats Valdas yra prisipažinęs, kad jo buvusios antrosios pusės vardas – itin retas. Taip pat vaikinas atskleidė turėjęs intymių santykių su vyru.

Sukrėtė dvi mirtys

2007 metais net dvi savižudybės sukrėtė amerikiečių prodiuserio Marko Burnetto rengtą šou „Piratai” (Pirate Master).

M.Burnettą išgarsino ir jam turtus sukrovė tokie realybės šou kaip „Išlikimas” (Survivor) ir „Mokinys” (The Apprentice), kuriame skambėjo garsioji Donaldo Trumpo frazė „Tu atleistas!”.

Tačiau Karibų jūros saloje Dominikoje televizijos CBS filmuotas realybės šou „Piratai”, kuriame šešiolika dalyvių ieškojo lobio – milijono JAV dolerių, baigėsi skandalingai.

Iš pradžių nusižudė šou dalyvavusios Cheryl Kosewicz buvęs vaikinas. O iškritusi iš projekto gyvenimą savižudybe baigė ir Cheryl.

Prieš tai socialiniame tinkle mergina apkaltino televiziją bandymu suardyti jųdviejų santykius.

Beje, tragedijos nepridėjo projektui populiarumo. Dėl mažų reitingų televizija atsisakė tęsti „Piratus”, šou buvo perkeltas į internetą.

Žūtis išpranašauta?

2010 metų rugsėjį nuo George’o Washingtono tilto, jungiančio Niujorką ir Naująjį Džersį, nušoko Naujajame Džersyje įkurto restorano „Campania” vadovas Josephas Cerniglia.

2007-aisiais J.Cerniglia dalyvavo šou „Virtuvės košmarai” (Kitchen Nightmares), kurį rengia vienas garsiausių pasaulio kulinarų Gordonas Ramsay. Tuo metu restoraną „Campania” slėgė daugiau nei 80 tūkst. JAV dolerių skola.

Aštriu liežuviu ir nevaldomu charakteriu garsėjantis G.Ramsay vienoje iš realybės šou laidų smarkiai užsipuolė 39 metų trijų vaikų tėvą J.Cerniglią.

„Tavo verslas tuojau nuplauks Hadsono upe žemyn! – šaukė G.Ramsay. – Kokio velnio tu tapai virėju ir restorano savininku, jei neturi žalio supratimo apie verslą?”

Šiurpi likimo ironija – J.Cerniglios kūnas buvo rastas plūduriuojantis būtent Hadsono upėje.

Tai ne pirmas kartas, kai buvę G.Ramsay šou dalyviai gyvenimą baigia savižudybe. 2007 metais nusišovė Rachel Brown. Moteris ranką prieš save pakėlė praėjus metams po dalyvavimo „Pragaro virtuvėje” (Hell’s Kitchen).

Skaudūs dainininkės kirčiai

Vienas populiariausių JAV realybės šou „Amerikos dievaitis” (American Idol) taip pat paženklintas savižudybe.

Vaistų perdozavusios projekto atrankos dalyvės Paulos Goodspeed kūnas buvo rastas automobilyje, kuris stovėjo prie šou teisėjos dainininkės Paulos Abdul namų.

P.Goodspeed nuo vaikystės dievino savo bendravardę dainininkę. Jos namuose buvo daugybė P.Abdul nuotraukų. Mergaitė ir pati piešdavo natūralaus dydžio jos portretus.

Tad ar reikia sakyti, kaip virpėjo širdis Paulai, kai dalyvavo šou, kurio vertinimo komisijoje sėdėjo jos dievaitė?

Tačiau išgirdusi ausį rėžiantį P.Abdul dainavimą, atlikėja nepagailėjo kritikos. Ir ne tik ji.

Teisėjas Simonas Cowellas perklausos pradžioje paminėjo, kad abi Paulas sieja ne tik tas pats vardas. Esą ir jų išvaizda panaši. Tačiau išgirdęs, kaip atlieka „Proud Mary”, Simonas nekalbėjo taip šiltai.

„Nesuprantu, kaip žmogus, turintis tiek daug metalo burnoje, apskritai gali dainuoti, – šaipėsi komisijos narys S.Cowellas, mat P.Goodspeed dantis juosė tiesinamasis lankas. – Tavo burnoje visas tiltas.”

Paliko laišką tėvams

JAV televizijos ABC realybės šou „Senmergės” (The Bachelorette) dalyvis 35-erių restauratorius Julienas Hugas taip pat savo noru pasitraukė iš gyvenimo. Jis nusišovė 2010-ųjų lapkritį, praėjus daugiau nei metams po projekto.

Realybės šou, kuriame moteris renkasi vyrą iš 25 dalyvių, Julienas buvo priverstas palikti po pirmųjų epizodų.

Vyro kūnas buvo rastas prie Pietų Kalifornijos greitkelio esančiame miške. Tėvams paliktas atsisveikinimo raštelis buvo perskaitytas per vaikino laidotuves.

„Atsiprašau, kad privalau taip pasielgti. Jus abu beprotiškai myliu. Esate patys geriausi tėvai. Ilgus metus kentėjau nuo depresijos. Jaučiuosi siaubingai ir nežinau, kaip su ja kovoti. Gyvenimas manęs nedžiugina, tad kam čia trintis?”

Įkliuvo su narkotikais

Prieš metus savo gyvenimą nutraukė realybės šou „Sandėlių karai” (Storage Wars) žvaigždė Markas Balelo (40 m.). Tai įvyko praėjus vos porai dienų po to, kai jis įkliuvo su metamfetaminu.

Vyras buvo rastas negyvas užvestame automobilyje, stovinčiame garaže. Mirties priežastis – apsinuodijimas anglies monoksidu.

Amerikiečių televizijos „A & E” projekte „Sandėlių karai” varžosi pirkėjai, kurie privalo per penkias minutes įvertinti gėrybes, sukrautas sandėlyje. Šou dalyvių tikslas – kuo daugiau uždirbti iš įsigyto turto.

Draugų teigimu, M.Balelo krimtosi ne todėl, kad buvo sulaikytas, o dėl to, jog šis incidentas jam užkirs kelią į televiziją.

Neištvėrė žmonos patyčių

Savižudybės išvakarėse M.Balelo save palygino su kitame televizijos projekte „Tikrosios namų šeimininkės” (The Real Housewives) išgarsėjusiu amerikiečiu Russellu Armstrongu (47 m.), kuris taip pat savo noru pasitraukė iš gyvenimo.

M.Balelo teigė puikiai suprantantis R.Armstrongo pasirinkimą, nes jis esą negalėjo ištverti to, kad buvo viešai žeminamas savo žmonos.

Amerikiečių televizijoje „Bravo” atsiradusiame ir po kitus žemynus išplitusiame TV projekte „Tikrosios namų šeimininkės” vaizduojamas pasiturinčių bei išsilavinusių moterų ir jų sutuoktinių gyvenimas.

Žiūrovai sužino ir apie dramatiškus įvykius – skyrybas, bankrotus.

Šiame šou dalyvavo ir Beverli Hilso gyventoja Taylor Armstrong (40 m.). Pirmajame šou sezone jos sutuoktinis R.Armstrongas buvo vaizduojamas kaip nuolat niurzgantis dėl kiekvienos smulkmenos.

Taylor pabrėždavo, kad jos vyras iš vakarėlių visuomet išeina pirmas, be to, prastai rūpinasi vaikais. Esą kartą jis dukrai nupirko šunį, nors puikiai žinojo, kad ji šiems gyvūnams yra alergiška.

Taylor šešerius metus trunkančią savo santuoką vadino pačia blogiausia, kokia tik gali būti. Sezono pabaigoje, kuri buvo filmuojama 2011 metų sausį, moteris teigė bandanti gelbėti yrančią šeimą, tačiau galiausiai paprašė skyrybų.

Praėjus pusmečiui R.Armstrongas pasikorė. Jis nusižudė likus dviem savaitėms iki antrojo šou sezono pristatymo.

Žėrė kaltinimus televizijai

Praėjusių metų spalį nusišovė amerikiečių realybės šou „Kulinarijos meistras” (Masterchef) trečio sezono finalininkas Joshas Marksas (26 m.).

Po tragedijos Josho artimieji pasakojo, kad jis smarkiai pasikeitė, kai buvo taip arti triumfo, tačiau galiausiai liko nieko nepešęs. Šis projektas buvo parodytas 2012 metais.

Pernai liepą Joshas buvo suimtas už tai, kad užpuolė policijos pareigūną ir bandė iš jo atimti ginklą. Sulaikytas vyras tvirtino, kad jį apsėdo „Kulinarijos meistro” teisėjas G.Ramsay, kuris pavertė jį Dievu.

Iš pradžių manyta, kad vyras kliedi dėl narkotikų poveikio. Kai paaiškėjo, kad jokių kvaišalų organizme neaptikta, imta ieškoti kitų tokio elgesio priežasčių. Pasirodo, dar iki suėmimo Joshui buvo nustatyta maniakinė depresija.

Likus parai iki savižudybės J.Marksas išgirdo dar vieną diagnozę – jis sirgo ir šizofrenija.

Po sūnaus savižudybės motina pažėrė kaltinimų realybės šou rengėjams. Moteris teigė, kad iki projekto Joshas buvo sveikas. Jos įsitikinimu, sūnui psichika ėmė krikti dalyvaujant šou.

Neatlaikė įtarimų naštos

Kartais palūžta ne tik realybės šou dalyviai, bet ir juos aptarnaujantys žmonės. Praėjusių metų pradžioje Prancūziją sukrėtė 38 metų gydytojo Thierry Costos savižudybė.

Jis dirbo realybės šou „Išlikimas” ir buvo kaltinamas dėl vieno jo dalyvio mirties.

Projektą filmuojant Kambodžoje nuo infarkto mirė 25 metų Geraldas Babinas.

Šou filmavimas buvo nutrauktas. Th.Costos, kuris rūpinosi dalyvių sveikata, adresu pasipylė kaltinimai, esą jis laiku nesutaikė vaikinui pagalbos.

Gydytojas paliko atsisveikinimo laišką, kuris buvo paskelbtas projektą filmavusios televizijos TF1 svetainėje.

„Pastarąsias kelias dienas buvo juodinamas mano vardas, – rašė Th.Costa. – Esu tikras, kad Geraldui suteikiau tinkamą pagalbą ne kaip šou dalyviui, o kaip pacientui. Todėl kaltinimai ir įtarinėjimai yra neteisingi.”

Parengė Vykintė Budrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.