„Mafijos kronikose“ – B.Dekanidzės viešpatavimo siaubai

Prieš du dešimtmečius sostinėje siautėjusi Vilniaus brigada iš kitų gangsterių grupuočių išsiskyrė itin glaudžiais ryšiais tiek Vakaruose, tiek buvusioje Sovietų Sąjungoje. Jos vadeivos Boriso Dekanidzės pavardę žinojo ne tik Lietuvos teisėsauga. „Man teko stažuotis federaliniame biure. Viename susitikime aš pasidomėjau, ką biuras žino apie B.Dekanidzę. Po 15 minučių man atnešė kelis lapus informacijos. Tiesą sakant, kai kas ir man buvo nauja“, – laidoje „Mafijos kronikos“ (TV3) pasakos buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-21 17:02, atnaujinta 2018-02-16 01:28

TV3 atkuriamosios dokumentikos ciklas „Mafijos kronikos“, kurį kuria Dailius Dargis, sugrąžins į nusikalstamo susivienijimo Vilniaus brigados karaliavimo sostinėje laikus. Liudininkai papasakos apie įžūlius nusikaltėlių vadeivos B.Dekanidzės veiksmus ir užsakytą žurnalisto Vito Lingio nužudymą, tapusį iššūkiu visuomenei.

Apie Vilniaus brigados suklestėjimą pirmadienio vakarą kalbės buvę aukščiausi pareigūnai, operatyvininkai, žiniasklaidos atstovai.

„Tai buvo toks virsmas... Atrodė, dvi muitinės stovi – ir mūsų, ir rusų pasieniečių, bet jos buvo visiškai kiauros, – bus atviras A.Paulauskas. – Buvo puikiausios galimybės ten nupirktą vagoną degtinės arba reto metalo pervežti čia pat į Vokietiją, Europą. Tai buvo milžiniški pinigai, sunkiai šiandien suvokiami tūkstančio procentų pelnai, ir jie tuo naudojosi.“

Finansiškai galinga Vilniaus brigada tapo svarbiausiu sostinės nusikalstamu susivienijimu, visos kitos gaujos turėjo pripažinti jų viršenybę.

„Mafijos kronikų“ atkurta tikroviška situacija – nepaklususių gangsterių dviguba žmogžudystė vienoje Vilniaus sporto salių – buvo tik vienas iš B.Dekanidzės gaujos būdų pabrėžti savo galią.

„Vilniuje kas savaitę įvykdavo buto ar mašinos susprogdinimas, o kiek dar mes nežinojome, bet girdėjo verslininkai, kurie su tuo susidūrė, – pasakojo laikmečio liudininkai. – „Brigadai“ duoklę mokėjo visi, iki paskutinio kiosko.“

Laidoje nuskambės ir istorijos apie milijoninius kyšius, benzino cisternų peradresavimus, policijos ginklų pirkimą iš brigadai artimos aplinkos. Bus ir kasdienio gyvenimo sostinėje prisiminimų, šiandien atrodančių tarsi vaidybinio filmo scenos.

„Dekanidzei restorane nepatiko sriuba – jo manymu, buvo nepakankamai karšta. Tad nuėjo į virtuvę, paėmė virėją už plaukų ir įkišo galvą į verdančios sriubos katilą. Paskui atnešė į ligoninę pinigų, liepė tylėti“, – pasakojo žurnalistas Ainis Gurevičius.

Jo atmintyje – ir myriop nuteisto B.Dekanidzės paskutinis interviu.

„Jis iki paskutinės akimirkos tikėjosi, kad jį ištrauks, nes paprastai, kai žmonės susitaiko su bausme, ir dar tokia – sušaudymu, nustoja meluoti, o jis tebeaiškino, kad yra nekaltas, esą priešai susidorojo“, – pasakojo žurnalistas.

Apie tai, kaip Jūrmalos viloje buvo duotas nurodymas nužudyti žurnalistą V.Lingį, archyvinė vaizdo medžiaga su istoriniais liudijimais iš Aukščiausiojo teismo salės, apgultos žurnalistų iš viso pasaulio, ir ypač saugomos – su viso kvartalo apsauga, apie B.Dekanidzės slapstymą įvairiose areštinėse, aplenkiant Lukiškes, ir jam skirto mirties nuosprendžio svarbą – pirmadienio vakarą „Mafijos kronikose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.