A.Raudonikis: „Jei tauta dainos nepagauna, stenkis, kiek nori“

Neseniai 80-metį atšventęs kompozitorius Algimantas Raudonikis LRT televizijos laidai  „Stilius" sako, kad gyvenimas jam pralėkė kaip viena diena. „Atrodo, neseniai į mokyklą vaikščiojau, o nuo to laiko prabėgo 60 metų”, – sekmadienio laidoje apie savo gyvenimą pasakos populiariausių lietuviškos estrados dainų autorius.

Garsųjį savo šlagerį „Lauksiu tavęs ateinant”, daugelio žinomą kaip „Raudona rožė”, A.Raudonikis dedikavo savo žmonai Aldonai.
Garsųjį savo šlagerį „Lauksiu tavęs ateinant”, daugelio žinomą kaip „Raudona rožė”, A.Raudonikis dedikavo savo žmonai Aldonai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2014, 12:51 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:24 PM

Kompozitoriaus karjera prasidėjo Vilniuje, Liaudies kultūros centre, paskui 25 metus A.Raudonikis buvo laisvas menininkas, Atgimimo metais jis kūrė dainas Lietuvos kariuomenei.

Maestro juokauja, jog generolu taip ir netapo: „Ten patekau eiliniu ir išėjau eiliniu”.

Kas publiką traukia į jo koncertus? „Manau, kad daugiausiai pritraukia mano dainos, su kuriomis jau užaugo mažiausiai dvi kartos. Ir vyresnio amžiaus klausytojai, ir jaunimas, būna, kad ima kartu ir uždainuoja. Koncerto pabaigoje dažnai populiariausias dainas traukia visa salė, o man malonu ir džiugu, kad mano darbas nepraėjo veltui”, – džiaugėsi A.Raudonikis.

Vienas populiariausių Lietuvos kompozitorių yra parašęs per 500 dainų, apie 100 šokių muzikos kūrinių. „Estrada man buvo artima nuo jaunystės, nuo vidurinės mokyklos. Vėliau lankiau pamokas pas profesorių Eduardą Balsį. Penktame tuometinės Konservatorijos kurse parašiau rumbą, ir tai mano buvo pirmas instrumentinis kūrinys, kurį įrašė Lietuvos radijas”, – prisimena vėliau šimtus kūrinių radijo studijoje įrašęs kompozitorius.

Garsųjį savo šlagerį „Lauksiu tavęs ateinant”, daugelio žinomą kaip „Raudona rožė”, Algimantas dedikavo savo žmonai Aldonai. Parašęs muziką, jis nusiuntė laišką poetui Jonui Lapašinskui, kad jam reikia eilių apie gėlės. Kai dainą paleido per radiją, ją uždainavo visa Lietuva.

„Pavadinimas „Raudona rožė” buvo sugalvotas J.Lapašinsko, bet kai aš nunešiau ją į radiją, buvo gal 1967–ieji metai, tai man pasakė, kad su tokiu pavadinimu daina nepraeis, gali užkliūt, kadangi tais laikais valdžia kovojo prieš miesčioniškumą. Tada ypač Rytų Vokietijoje buvo daug dainų apie rožes prikurta. Pakeičiau pavadinimą į „Lauksiu tavęs ateinant” ir neliko problemos. Bet liaudyje kaip buvo „Raudona rožė”, taip ir liko. Būdavo, žmonės priešais name antrą valandą nakties kad užtraukia, tai per visus langus skamba. Žmonės baliavoja, dainuoja, ir man labai malonu. Ir uždainavo visa Lietuva, ir iki šiol dainuoja”, -- apie vieną populiariausių savo dainų pasakojo kompozitorius.

Paklaustas, kaip parašyti populiarią dainą, A.Raudonikis sako iki šiol nežinantis. "Jeigu jau tauta pagauna, tai pagauna, jei ne – gali stengtis kiek nori, populiari netaps", – įsitikinęs kūrėjas.

Tačiau intuicija jo neapgauna – tauta „pasigavo“ ir daugiau kompozitoriaus dainų. Tai „Krantų gėlė” Vytauto Bložės tekstu, „Dar širdyje ne sutema”, „Kur aukštas klevas” Petro Gaulės žodžiais. Šios dainos dažniausia ir skamba. Kompozitorius yra sukūręs nemažai dainų su poetais Stasiu Žlibinu ir Vladu Baltakiu. Su juo dainą „Kariai ir saulė” parašė bendradarbiaudamas su Lietuvos kariuomene. Kita kariška daina vadinosi „Saulė ir Tėvynė šaukia”. Abi dainos buvo premijuotos.

Kaip maestro dorojasi su šlove, kuri neišvengiamai lydi visą gyvenimą? „Na, kokia ten šlovė? Esu žmogus kaip žmogus, nepasikėlęs", – balandžio 6 d. "Stiliaus" laidoje sakė A.Raudonikis, pripažindamas, kad visgi šiandien jo gyvenime kai ko stinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.