Senovės lietuviai geismą žadino sūriu po pažastimi ir alaus dušu

Kaip sušildyti atšalusį santuokinį guolį poros žinojo dar viduramžiais. Afrodiziakai, kvapai ir gundymo menas žadinant aistrą ir meilę jiems turėjo didelės reikšmės. „Lietuvos ryto“ TV laidos „Pasaulis X“ kūrėjai kviečia į istorinę kelionę apie senovės lietuvių meilės vaistus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:43 PM

„Lietuviai vyrai visais laikais buvo pavėpę, todėl ir pirkdavo jų žmonos tuos meiliavaisčius“, – sako vienas garsiausių farmacijos provizorių Kauno medicinos universiteto docentas Tauras Mekas.

Afrodiziakams meiliavaisčių pavadinimą davė mūsų patriarchas Vincas Kudirka. Jis to meto vaistininkus bardavo, kad parduoda neaiškios kilmės geismą žadinančius vaistus. O šie, nors ir kainavo labai brangiai, turėjo nemenką paklausą.

„Lietuviai buvo labai seksualūs“, – sako humanitarinių mokslų daktarė etnologė Daiva Šeštakauskaitė.

Apibūdindama erotiką lietuviškoje tautosakoje ji pirmiausia atkreipia dėmesį į tai, kad mūsų protėviai turėjo ne vieną ritualą ir burtą, kuriais per kvapus ir šokius bandė budinti meilės aistrą.

„Mergina arba ištekėjusi moteris padarydavo sūrį ir jo gabaliuką tris savaites nešiodavo pažastyje. Paskui tuo sūriu vaišindavo mylimąjį. Tai iš tiesų labai veiksmingas ritualas, juk šitos kūno vietos yra pačios seksualiausios, tai yra mūsų erogeninės zonos”, – sako humanitarinių mokslų daktarė D.Šeštakauskaitė.

Lietuvės moteris vyrus viliojo ir kvapais. „Į sutuoktinių miego patalus būdavo dedamas šviežiai iškeptos duonos kepalas, kuris simbolizavo vaiko pradėjimą. Prieš pirmąją sueitį jaunieji prausdavosi alumi, o po trobą būtinai turėdavo pasklisti degintos juodos vištos ir gaidžio kvapas”, – pasakoja D.Šeštakauskaitė ir priduria, kad meilės žaidimai ir vilionės prasidėdavo šokių aikštelėje.

Iki vestuvių merginos ir vaikinai šokdavo kaip pašėlę, o tie šokiai buvę labai seksualūs. Panašiai kaip dainose apie ištryptą rūtų darželį.

„Tas rūtų darželis iš esmės atitinka anatominę vietą, o tas žirgelis, jį nuėsdamas ar išmindydamas, yra tiesioginė viena iš seksualinio akto apraiškų”, – komentavo humanitarinių mokslų daktaras etnologas, mitologas, religijotyrininkas Dainius Razauskas.

Praėjusiame amžiuje ištryptas rūtų darželis ar sudrumstas vanduo buvo siejamas su stipriais seksualiniais jausmais, o šiomis dienomis seksopatologai ir psichoterapeutai tyrinėja kitus geismą žadinančius aspektus.

„Ne jaučio sėklidžių ar lokio lytinių organų maistinė sudėtis gali pakelti vyriškąją potenciją, o veikiau tikrasis dirgiklis – pats valgymo ritualas. Seksualumą lemia aplinka ir draugija, kurioje atliekamas tas ritualas. O svarbiausia – kokie kvapai tą vakarą sklando ir kaip jie vėliau intensyviai gebės žadinti prisiminimus, sąveikaujančius su erotiniu geiduliu“, – aiškina psichoterapeutas seksopatologas Viktoras Šapurovas.

Pasak jo, jokie afrodiziakai negali sukelti geismo, nors nukrypimų gali būti. „Pavyzdžiui, yra moterų, kurioms aistrą kelia vyriškų neplautų kojinių kvapas, kuris kompensuoja vienatvės jausmą“, – atskleidžia V.Šapurovas.

Koks yra skaistybės kultas ir magiški vestuvių ritualai, kurių laikosi net šių dienų jaunavedžiai? Kodėl per santuokos ceremoniją nuotaka turi nemačiomis užminti jaunikiui ant kojos arba kodėl nematomoje vestuvinės suknelės vietoje būtina prisiūti monetą?

Atsakymai – šio penktadienio laidoje „Pasaulis X“ 20.50 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

Laidos transliaciją ir visų laidų įrašus galite žiūrėti „Lietuvos ryto“ televizijos internetiniame puslapyje https://tv.lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.