Išgyvenimo šou – 10 dienų be maisto ir vandens

Daugiau nei 6 tūkst. 500 km – tiek kilometrų per 860 dienų nuėjo britų keliautojas Edas Stafordas ir tapo pirmuoju žmogumi, pėsčiomis įveikusiu visą kelią nuo nuo Amazonės ištakų Peru iki žiočių Atlanto vandenyne. Šis jo pasiekimas buvo užfiksuotas 2011 m. Gineso rekordų knygoje, o tais pačiais metais Edas gavo Europos metų nuotykių ieškotojo apdovanojimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2014, 11:01 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:38 PM

Edas Stafordas turi sukaupęs daugybę neįkainojamos patirties, kaip prisitaikyti prie pačių pavojingiausių sąlygų ir atokiausių vietų. Ekspedicijoje po Amazoniją jam teko susidurti su daugybe situacijų, kurios kėlė realią grėsmę gyvybei – jam ne kartą grasino laukinių genčių nariai, teko gaudyti piranijas, norint sužvejoti valgomos žuvies, jis privalėjo kasnakt rasti pastogę pavojingų gyvūnų knibždančiose džiunglėse.

Vienas garsiausių šių laikų nuotykių ieškotojų pateikia trumpą gidą, kaip elgtis laukinėje gamtoje:

Ką daryti pasiklydus? Svarbiausia yra nepasimesti ir ramiai įvertinti situaciją. Visų pirma, reiktų sustoti, nusiimti kuprinę ir giliai įkvėpti. Tada galima lėtai eiti skirtingomis kryptimis, bandant prisiminti, kur buvo eita ar ieškant kažko pažįstamo. Net jeigu prisiminti nepavyks, pakeliui galima pastebėti vandens šaltinius, valgomus dalykus, medžiagas pastogei. Visa ši informacija bus labai naudinga, jeigu laukinėje gamtoje teks praleisti ilgesnį laiką.

Kokie yra mirtini laukiniai augalai, kurių negalima valgyti? Reikėtų vengti grybų, kadangi pavojingiausi iš jų atrodo nekalčiausiai. Todėl jeigu kyla abejonių – niekada nevalgykite grybų. Žmogus be maisto gali išgyventi daug ilgiau nei jis mano – apie 60 dienų.

Kaip įžiebti ugnį? Jeigu po ranka neturite žiebtuvėlio ar degtukų, jums teks prisitaikyti prie to, kokia augmenija jus supa. Svarbiausia yra surasti pakankamai tvirtos sausos medienos. Paprasčiausias būdas patikrinti, ar mediena tinkama, – nagu ją įbrėžti. Jeigu nagas neįsminga, medis yra per kietas. Jeigu palietus rankomis subyra – per minkštas. Jeigu medienoje liko įdubimas – ji tinkama sukurti laužą, trinant vieną pagalį į kitą.

Toks ugnies įžiebimo būdas yra pakankamai sudėtingas. Todėl jei norite įgusti, geriausia treniruotis ne laukinėje gamtoje, o namuose, ant metalinio padėklo. Tik niekada nebandykite atlikti to šalia degių sofų!

Kaip užtikrinti, kad vanduo tinkamas gerti? Tikėtina, kad bet kuris vandens šaltinis, trykštantis iš žemės gelmių, yra švarus, kadangi jis nebūna spėjęs prisigerti nešvarumų, o žemė ir akmenys atlieka filtravimo funkciją. Tuo tarpu gerti vandenį iš upės yra pavojinga – niekada nežinai, ar šalia nėra taršos šaltinio, ar nėra nugaišusio gyvūno liekanų.

Koks būtų vienintelis patarimas tiems, kurie ieško bando išgyventi laukinėje gamtoje? Žiūrėti į tai kaip į žaidimą. Nereikia nepamatuotai rizikuoti – atvirkščiai. Tačiau baimė yra didžiausias žmogaus priešas – ji sukelia paniką ir nepasitikėjimą savo jėgomis. Todėl net ir į labiausiai ekstremalią situaciją reiktų žiūrėti kaip į nuotykį – taip pats išgyvenimo procesas tampa įdomus. Tik pažvelgus į situaciją iš kitos pusės, kiekviena neįveikiama kliūtis gali atrodyti kaip jaudinantis iššūkis.

Naujasis Edo išgyvenimo projektas su kanalu „Discovery channel“ yra realybės šou „Išgyventi su Edu Stafordu“. Garsusis nuotykių ieškotojas turi praleisti dešimt dienų atokiausiose žemės kampeliuose, turėdamas tik filmavimo kamerą ir nieko, kas praverstų ekstremaliomis išgyvenimo sąlygomis – maisto, vandens, netgi peilio.

Savo nuotykius ir įspūdžius Edas filmuoja pats, tad jis yra paliktas visiškai vienas vis kitoje pavojų gyvybei keliančioje žemės vietoje – paslaptinguose Gran Sabana kalnuose Venesueloje, pavojingoje Okavango deltoje Botsvanoje, negailestingoje Vakarų Australijos pakrantėje ar drėgnosiose Borneo džiunglėse Brunėjuje. Edo nuotykius Lietuvos žiūrovai sekti kiekvieną sekmadienį, 23 val. per televizijos kanalą „Discovery channel“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.