Milijonus žiūrovų prie ekranų vėl prikaustė „Sostų karai“

Pasaulį užvaldęs „Sostų žaidimas“ („Game of Thrones“) yra bene žiūrimiausias ir labiausiai pirataujamas serialas pasaulyje. Balandžio 12 dieną milijonai gerbėjų su nekantrumu laukė penktojo „Sostų karų“ sezono pradžios. Bet likus vos dienai iki didžiosios premjeros internete žaibiškai ėmė plisti piratų nutekintos keturios pirmosios serijos. Kokia šio serialo paslaptis ir kodėl jis toks populiarus?

„Game of Thrones“ yra žiūrimiausias visų laikų kabelinės televizijos HBO serialas.<br>AP nuotr.
„Game of Thrones“ yra žiūrimiausias visų laikų kabelinės televizijos HBO serialas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Tamošauskaitė

Apr 15, 2015, 1:27 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:40 PM

Apskaičiuota, kad kiekviena „Sostų žaidimo“ serija prie ekranų prikausto apie 18,4 mln. žiūrovų. Tai visų laikų populiariausias JAV kabelinės tinklo „Home Box Office“ („HBO“) serialas.

Todėl į kibernetinę erdvę nutekėjusias serijas nieko nelaukę parsisiuntė milijonai „Sostų žaidimo“ išsiilgusių gerbėjų.

„HBO“ pranešime teigė, esą serijas galėjo nutekinti iš diskų, kurie duodami kritikams. Įprastai kritikai gauna pirmųjų serijų kopijas ankščiau, nei jos oficialiai išleidžiamos.

Prodiuseris Gregas Spence, kuris atsakingas už pogamybinį serialo etapą, pripažino, kad bijojo, jog būtent taip galėjo nutikti.

„Failai siuntinėjami pirmyn ir atgal. Menininkai, kurie dirba su specialiaisiais efektais, yra išsimėtę po visą pasaulį. Šie failai yra pažymėti, o redaktoriai turi raštiškai patvirtinti, kad juos ištrynė“, – pasakojo G.Spence.

„Naujų sezonų premjeros visada pakursto serialų naujų ir senų serijų piratavimą“, – sakė kovos su piratavimu programinės įrangos bendrovės „Irdeto“ paslaugų sferos viceprezidentas Rory O'Connoras.

Negana to, kai kurie kritikai teigė, kad penktasis sezonas bus pats svarbiausias šio serialo istorijoje. R.O'Connoras piratavimą palygino su banga, kurios neįmanoma suvaldyti.

„Sostų žaidimas“ jau trečius metus yra labiausiai internetinių piratų pamėgtas serialas. Vien per praėjusius du mėnesius jis nelegaliai parsisiųstas septynis milijonus kartų.

Pabėgimas nuo tikrovės

Žudynių, kraujo, suktybių, žiaurumo ir nuogybių kupinas „Sostų žaidimas“ visiškai įtraukia ir dažnai šokiruoja įsijautusius žiūrovus. Serialas rodomas net 170 šalių, o žmonės yra taip jo pakerėti, kad savo vaikams vis dažniau duoda pamėgtų veikėjų vardus.

Žiūrovai mėgaujasi painiais galios žaidimais, nepriekaištingomis juoko akimirkomis ir nenuspėjamais veikėjų poelgiais, kai šie bando įveikti sunkumus dėl galios ir šlovės.

JAV kritikas Kenas Tuckeris teigė, kad „Sostų žaidimas“ yra toks populiarus, nes leidžia žiūrovams atitrūkti nuo tikrovės. Pasaulyje, kurį vaizduoja serialas, visas problemas galima išspręsti sėdint balne ir mosuojant kardu.

Šiame seriale vaizduojamas pasaulis primena viduramžių Europą. K.Tuckerio manymu, „Sostų karai“ yra patrauklūs žiūrovams dėl daugybės senovę primenančių kostiumų ir vietovių.

Bet serialas neapkrauna žmonių galvų tikrais istoriniais faktais. Gerbėjai mėgaujasi senovę menančiais mūšiais ir pabėga nuo tikrovės su Deneris Targarian ugnimi alsuojančiais drakonais.

Be to, seriale vaidina daugybė talentingų aktorių, kurie puikiai įkūnija savo veikėjus. Vienas žinomiausių ir labiausiai žiūrovų pamėgtų aktorių yra Peteris Dinklage, kuris atlieka aštrialiežuvio neūžaugos Tyriono Lanisterio vaidmenį.

Mirtis tyko kiekvieno

Gerbėjų dėmesį ir nepasotinamą norą žiūrėti „Sostų žaidimą“ kursto ir tai, kad šioje istorijoje niekada negali būti tikras, kuris kitas veikėjas pasitiks mirtį.

Serialo mėgėjai apskaičiavo, kad per pirmus keturis sezonus įvairiausias būdais žuvo net 5348 veikėjai.

Fantastinių knygų serijos, pagal kurią kuriamas serialas, autoriui George'o R.R. Martinui žudynių srityje fantazijos netrūksta. Veikėjai žūva nuo kardo, juos nunuodija, sudegina gyvus, pakerta strėlės ar nukerta galvą.

„Sostų žaidime“ žuvo tūkstančiai bevardžių ir nereikšmingų veikėjų. Bet George'as R.R. Martinas visiškai negaili net ir pagrindinių veikėjų gyvybės.

Per keturis „Sostų žaidimo“ sezonus žuvo net 133 reikšmingi veikėjai, o jų mirtys dažnai būna itin vaizdingos ir net sukrečiančios.

Aistringi serialo gerbėjai itin bijo pirma laiko sužinoti apie įtakingiausių ir mėgstmiausių veikėjų žūtis. Todėl naujas serijas jie skuba pamatyti vos jos išleidžiamos.

„Kai įsiveli į žaidimus dėl sosto, arba laimi, arba miršti“, – garsiame savo pasakyme teigė karalienė Sersi Lanister.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?